Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011

ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ ΧΩΡΙΟΥΔΑΚΙ ΜΟΥ ...Καλώς ήλθατε στο ΒΡΟΝΤΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ - ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011
Η Βροντού είναι ημιορεινή κωμόπολη του νομού Πιερίας, σε υψόμετρο 120 μέτρων, που έχει 2.081 κατοίκους (απογραφή 2001).
Υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Δίου... και ευρίσκεται νοτιοδυτικά
της Κατερίνης. Απέχει από την Κατερίνη 16 χιλιόμετρα. Είναι κτισμένη κοντά στο ρέμα της Αγίας Τριάδας και έλαβε την ονομασία της από τη δυνατή βοή του νερού, που έρεε ορμητικά από τον Όλυμπο.
Σε μικρή απόσταση από το σύγχρονο χωριό και σε υψόμετρο 400μ.βρίσκεται η Παλιά Βροντού, από την οποία σώζεται σε καλή κατάσταση μόνο ο διατηρητέος ναός του Αγίου Νικολάου.
Υποδομή
Το ομώνυμο Δημοτικό Διαμέρισμα έχει έναν οικισμό, με 2.081 κατοίκους. Έχει νέο ιατρείο[2] , οκταθέσιο Δημοτικό Σχολείο, δύο Νηπιαγωγεία, ΚΑΠΗ και αθλητικό μορφωτικό σύλλογο, με την επωνυμία "Ο Όλυμπος".Στο ποδόσφαιρο, στην Α΄ κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος της Ε.Π.Σ. Πιερίας αγωνίζονται δύο ομάδες:ο Όλυμπος Βροντούς και ο Κεραυνός Ολύμπου Βροντούς. Κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η καλλιέργεια καπνού και η κτηνοτροφία.
Το 1993 ιδρύθηκε ο Ορειβατικός Σύλλογος Βροντούς με σκοπό τη γνωριμία και συνδιαλλαγή με τον Όλυμπο.
Στο χωριό εδρεύει και ο ραδιοφωνικός σταθμός "Διόνυσος FM".
Το 2007 εγκαταστάθηκε στο χωριό και μετεωρολογικός σταθμός [3] .
Τον ίδιο χρόνο η πλατεία του Δημοτικού διαμερίσματος Βροντούς βραβεύτηκε στον πανελλήνιο διαγωνισμό της έκθεσης Polis ως η ομορφότερη πλατεία ή πεζόδρομος στην Ελλάδα[4] μαζί με άλλες 12.
Ιστορικά
Το χωριό αρχικά (στις αρχές του 17ου αιώνα περίπου) βρισκόταν στη θέση Πλατύδρομος και το όνομά του ήταν Καραβάν Σεράι, που σημαίνει "πανδοχείο" από το όνομα ενός πανδοχείου που αποτελούσε σταθμό πολλών ταξιδιωτών. Οι κάτοικοι αυτού του μικρού χωριού ονομάζονταν "Γκρέκοι" και ασχολούνταν με τη γεωργία. Γύρω στα 1700 το χωριό μεταφέρθηκε σε νέα θέση, 2 χιλιόμετρα πιο νότια και σε υψόμετρο 400 μ. στη θέση που βρίσκεται σήμερα η Παλιά Βροντού.
Την ονομασία Βροντού (αναφέρεται από περιηγητές και με το όνομα Βροντούσα) την πήρε το χωριό περίπου το 18ο αιώνα και την οφείλει στη βροντή που κάνει το ρέμα της Αγίας Τριάδας, κατά το πέρασμά του από το χωριό.
Εκτός από τους Γκρέκους στο χωριό εγκαταστάθηκαν πολλοί βοσκοί μετά το 1800. Αυτοί πήραν την ονομασία "Κοπατσάρηδες" και ασχολούνται αποκλειστικά με την κτηνοτροφία.
Βροντού 2
Οι Γκρέκοι και οι Κοπατσάρηδες με τους γάμους μεταξύ τους ευθύνονται για τη δημιουργία του πληθυσμού που σήμερα αποτελεί το σημερινό χωριό.
Οι κάτοικοι της Βροντούς έλαβαν μέρος στην Επανάσταση του Ολύμπου εναντίον των Τούρκων και στον Μακεδονικό αγώνα.
Ο πληθυσμός του χωριού το 1910 ανερχόταν σε 250 και το 1929 σε 639 κατοίκους περίπου.
Πολιτισμός και αξιοθέατα
Η πλούσια ιστορία του χωριού αντανακλάται στις ιστορίες που λένε ακόμα οι γεροντότεροι σε ηλικία. Ο κεντρικός ναός της Βροντούς είναι ο Άγιος Νικόλαος.
Πολιτιστικές εκδηλώσεις
Η Παλαιά Βροντού είναι γραφική και το ρέμα της Αγίας Τριάδας ηρεμεί τον επισκέπτη. Στο τελευταίο, κοντά στον ποταμό Ενιπέα, λαμβάνει χώρα "ρίβερ πάρτι" κάθε καλοκαίρι.
Εντυπωσιακό και φαντασμαγορικό είναι το καρναβάλι της Βροντούς (Βροντινό Καρναβάλι), που διεξάγεται κάθε χρόνο και συγκεντρώνει πλήθος αρμάτων από γειτονικά χωριά του Δήμου Δίου. Στη διάρκεια του καρναβαλιού προσφέρονται πίτες και κρασί.
Την Τρίτη μέρα του Πάσχα στην Παλιά Βροντού αναβιώνει το "τραπέζι της Αγάπης". Προσφέρεται στους επισκέπτες γίδα βραστή, φασολάδα και κρασί. Το τραπέζι συνοδεύεται[5] από πλούσιες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις.
Ναοί
H Αγία Τριάδα βρίσκεται στο δρόμο προς την Αγία Κόρη, σε απόσταση περίπου 4 χλμ. από τη Βροντού και σε υψόμετρο 500μ. Κτισμένη πάνω στο βράχο, σε μια απότομη πλαγιά, η Μονή της Αγίας Τριάδας χτίστηκε το 14ο αιώνα. Σήμερα είναι ένα γραφικό ξωκλήσι, που συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών, οι οποίοι εντυπωσιάζονται από την εξαιρετική θέα προς τις απότομες βουνοκορφές του Ολύμπου.
Ο Άγιος Νικόλαος είναι κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο. Είναι λιθόκτιστος ναός με ξυλόγλυπτο τέμπλο και καμπαναριό και βρίσκεται στον ερειπωμένο οικισμό της Παλιάς Βροντούς. Χτίστηκε γύρω στο 1700 και ανακαινίστηκε το 1879.
Η Αγία Κόρη είναι ένα προσκύνημα αφιερωμένο σε μια άγνωστη κόρη, η οποία κετέφυγε εκεί για να ξεφύγει από τους Τούρκους. Βρίσκεται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από το χωριό. Ένα μονοπάτι με 173 σκαλιά κατηφορίζει σε μια από τις πιο εντυπωσιακές χαράδρες του Ολύμπου. Στο εκκλησάκι τελούνται συχνά θρησκευτικές τελετές, δίπλα στην πηγή με το θαυματουργό αγίασμα.(http://el.wikipedia.org)

ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΟΡΗ
Στην Βροντού Πιερίας,στους πρόποδες του Ολύμπου, υπάρχει ένα μικρό ξωκλήσσι που ονομάζεται Αγία Κόρη.
Σύμφωνα με τον θρύλο της περιοχής, η Αγία Κόρη ήταν μία κοπέλα την περίοδο της Τουρκοκρατίας, η οποία ήταν πολύ όμορφη και θέλησε να την πάρει στο χαρέμι του ο Πασάς.'Ομως η κοπέλα ήταν αφιερωμένη στο Θεό και αρνήθηκε την πρόταση του Πασά. Ο Πασάς φυσικά είχε διαφορετική άποψη και είπε στους υποτακτικούς του να του την φέρουν με το ζόρι.
Η κοπέλα κατάφερε να το σκάσει, παίρνοντας μαζί της μία εικόνα της Παναγίας και αναζήτησε καταφύγιο στον Όλυμπο, στις βάθρες της Βροντούς, ενώ ο Πασάς είχε στείλει ξωπίσω της ένα τσούρμο υπηρέτες με σκυλιά για να την φέρουν νεκρή ή ζωντανή.Κυνηγημένη και εξαντλημένη, ακούγοντας τα σκυλιά να πλησιάζουν, κρύφτηκε σε μια κουφάλα ενός δέντρου και άρχισε να προσεύχεται, ζητώντας την βοήθεια της Παναγίας για να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων. Οι προσευχές της εισακούστηκαν και ο κορμός έκλεισε γύρω της. Φυσικά οι Τούρκοι δεν την βρήκαν πουθενά και γύρισαν πίσω για να πούνε στον Πασά πως η κοπέλα χάθηκε και πως μάλλον θα έπεσε σε κάποια από τις χαράδρες και σκοτώθηκε. Ποτέ κανείς δεν έμαθε τη απέγινε η κοπέλα.
Ώσπου,ύστερα από χρόνια, ένας υλοτόμος κόβοντας ένα δέντρο, βρήκε μέσα στον κορμό ένα γυναικείο σκελετό, και από το κομμένο δέντρο άρχισε να αναβλύζει αγιασμός. Τότε όσοι γνώριζαν την ιστορία της κόρης στην περιοχή, έκαναν την σύνδεση και έχτισαν ένα εκκλησάκι γύρω από το δέντρο, στην μνήμη της. Επειδή κανείς δεν ήξερε το όνομα της, το ονόμασαν Αγία Κόρη [κόρη σημαίνει κορίτσι]
Η μνήμη της γιορτάζεται την ημέρα της Αγίας Τριάδας και είναι ιδιαίτερα αγαπητή στους κατοίκους των κοντινών χωριών. Το αγίασμα της λένε πως είναι θαυματουργό και υπάρχουν πολλές μαρτυρίες για θαύματα που έχουν συμβεί κατά καιρούς.

ΦΩΤΟ
Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα
«Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με»
«Υπεραγία Θεοτόκε, βοήθει μοι »

Δεν υπάρχουν σχόλια: