Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Κάρτα του πολίτη, η του γραφειοκράτη

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011 Πολιτικό Σχόλιο
Γράφει ο Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ giorgis@massavetas.gr
Αυτά παθαίνει κάνεις όταν ζει σε μια χώρα όπου σπανίζει ο κοινός νους και η έφεση προς το απλό και το αυτονόητο, αλλά περισσεύουν οι στρατιές συμβούλων, είτε του πρωθυπουργού, είτε των επί μέρους υπουργών του. Συμβούλων που προκειμένου να δικαιολογήσουν την... ύπαρξη και τις αμοιβές τους, σερβίρουν φαεινές ιδέες όπως αυτή η σχεδιαζόμενη νέα "κάρτα του πολίτη".

Ας αφήσουμε για τα ανώτατα δικαστήρια και τις ανεξάρτητες αρχές το θέμα της νομιμότητας ενός τέτοιου ηλεκτρονικού καταδότη. Το ότι δηλαδή είναι αντιδημοκρατικό, αλλά και εφιαλτικό, να είναι αυτή η κάρτα εφοδιασμένη με μικροτσίπ διά του οποίου θα είναι δυνατός ο εντοπισμός ανά πάσα στιγμή, του κατόχου της. Να χρησιμοποιείται δηλαδή η σύγχρονη τεχνολογία με τρόπο που καταργεί το κατοχυρωμένο από το σύνταγμα και τις ευρωπαϊκές συμβάσεις δικαίωμα στην ιδιωτικότητα και την ελευθερία διακίνησης.

Ας σταθούμε στην "πρακτικότητα" αυτής της νέας "κάρτας". Ως τώρα έχουμε τον αριθμό δημοτολογίου μας, τον αριθμό αστυνομικής μας ταυτότητας, τον αριθμό του φορολογικού μας μητρώου, τον αριθμό μητρώου της κοινωνικής μας ασφάλισης, τον αριθμό που επιτρέπει την άσκηση του εκλογικού μας δικαιώματος, τον αριθμό στρατιωτικού μητρώου για τους άνδρες, τον αριθμό διαβατηρίου, και πάει λέγοντας.

Αντί λοιπόν να απλοποιήσουν τα πράγματα, προσθέτουν άλλη μια "ταυτότητα" με έναν ακόμη αριθμό να προσδιορίζει κάθε πολίτη. Προφανώς επειδή είναι τόσο ευφυείς ώστε να πιστεύουν ότι ανακαλύπτουν την Αμερική μετά τον Κολόμβο, ή την πυρίτιδα μετά τον Νόμπελ.

Η Αιμιλία - Άντρεα Νίμπλουμ, η ετεροθαλής αδελφή σας κ. Πρόεδρε, ως πολίτης της Σουηδίας έχει, όπως κάθε πολίτης εκείνης της χώρας από τη στιγμή που γεννιέται, έναν και μοναδικό αριθμό. Τον ίδιο για την εφορία, την αστυνομία, την κοινωνική ασφάλιση. Για κάθε συναλλαγή της με οποιαδήποτε αρχή. Ακόμη και για την τροχαία.

Αντί λοιπόν να πληρώνουμε στρατιές συμβούλων, που κατεβάζουν τέτοιες "φαεινές", αγρίως αντιδημοκρατικές ιδέες, που μας θυμίζουν το 1984 του Όργουελ, δεν ήταν ευκολότερο, να ρωτήσετε την αδελφή σας πόσο πιο εύκολη κάνει τη ζωή της το ότι δεν χρειάζεται να έχει άλλη "ταυτότητα" για την αστυνομία και την δικαιοσύνη, άλλη για την τοπική αυτοδιοίκηση, άλλη για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και άλλη ως καταναλώτρια;

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: