Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Δεν προβλέπονται προσλήψεις στο ΕΚΑΒ Πιερίας - απάντηση του Υπουργείου Υγείας σε ερώτηση του Κώστα Κουκοδήμου

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011
Φωτογραφία από την συνάντηση του περασμένου Οκτωβρίου
μεταξύ του Κώστα Κουκοδήμου και του προϊστάμενου του ΕΚΑΒ Πιερίας
Η κρίση…δεν επιτρέπει προσλήψεις ούτε στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας, σύμφωνα με όσα αναφέρει στην απάντησή του ο υφ. Υγείας κ. Τιμοσίδης, μετά από ερώτημα του βουλευτή Πιερίας Κώστα Κουκοδήμου για την ...επάνδρωση του ΕΚΑΒ Πιερίας.
Ο κ. Κουκοδήμος σε συνάντηση που είχε τον Οκτώβριο με τη διοίκηση του ΕΚΑΒ Πιερίας, είχε ενημερωθεί για το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζει η υπηρεσία, άποψη όμως, που δεν φαίνεται να υιοθετεί και το υπουργείο, που θεωρεί ότι βάσει της απογραφής πληθυσμού του 2001 το ΕΚΑΒ είναι επαρκώς στελεχωμένο καθώς διαθέτει και …γιατρό!
Να σημειωθεί πως τον περασμένο Οκτώβριο ο προϊστάμενος του ΕΚΑΒ στην Πιερία κ.  Δουλγεράκης αναφέρθηκε στην έλλειψη προσωπικού που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία, που καλείται να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ανάγκες έχοντας μόνο δύο (2) ασθενοφόρα εν κινήσει  σε κάθε βάρδια για να καλύπτει τόσο το συγκρότημα της πόλης, αλλά και μέχρι τα Ρυάκια, το Ελατοχώρι και τον Άγιο Δημήτριο, τον Κορινό, το Κίτρος και τα Αλώνια, μέχρι και τον Άγιο Σπυρίδωνα και την Βροντού, και όσον αφορά τα παράλια του Νομού από τον Μακρύγιαλο μέχρι το Βαρικό.

Ο κ. ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ
Ακόμη και στον τομέα της Υγείας, που οφείλει κάθε κράτος να δείχνει μια ιδιαίτερη ευαισθησία ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεως, η σημερινή κυβέρνηση εθελοτυφλεί. Επικαλούμενη στοιχεία απογραφής μιας δεκαετίας, για να καλυφθεί στους αριθμούς, θεωρεί επαρκώς στελεχωμένη μια υπηρεσία που καλείται να σηκώσει το βάρος μιας εθνικής οδού, αυξημένης τουριστικής κίνησης, μεγάλων χιλιομετρικών αποστάσεων και οδικών δικτύων με ιδιαίτερα προβλήματα (ορεινές περιοχές).
Η θέση της κυβέρνησης είναι πως ο τομέας του ΕΚΑΒ δεν έπρεπε να εξαιρεθεί από τον γενικό κανόνα αναστολής προσλήψεων. Επιπλέον θεωρεί πως το ΕΚΑΒ Πιερίας, είναι προνομιούχο, γιατί διαθέτει …και γιατρό!
Η καθημερινότητα, η σκληρή πραγματικότητα δυστυχώς διαψεύδουν τις επιλογές αυτές σε βάρος των πολιτών. 

 Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
Έχει ήδη εγκριθεί από το υπουργείο μας η ένταξη έργου στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας που αφορά τη βελτίωση της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας με ενίσχυση του στόλου των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, προυπολογιζόμενης δαπάνης 1.030.000,00 ευρώ. Με την ολοκλήρωση αναμένεται η περαιτέρω ενίσχυση και του ΕΚΑΒ Πιερίας με νέα ασθενοφόρα οχήματα.
Πέραν αυτού, έχει ήδη ολοκληρωθεί η προμήθεια 3 νέων ασθενοφόρων οχημάτων για τις υγειονομικές μονάδες του νομού και συγκεκριμένα 1 ασθενοφόρο για το ΓΝ Κατερίνης, 1 για το ΚΥ Αιγινίου και 1 για το ΚΥ Λιτοχώρου.
Το ΕΚΑΒ στο Ν.Πιερίας διαθέτει 1 κινητή μονάδα και 5 ασθενοφόρα, εκ των οποίων τα 2 είναι 4Χ4, δεδομένου και του γερασμένου στόλου του ΕΚΑΒ.
Όσον αφορά τις προσλήψεις προσωπικού στο ΕΚΑΒ, σημειώνεται ότι βάσει του άρ.11 του Ν.3833/2010 περιορίστηκαν οι προσλήψεις για τα έτη 2011-2013 και στο πεδίο των εξαιρέσεων δεν εμπίπτει ο κλάδος των ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων. Αναφέρεται συμπληρωματικά ότι το Υπουργείο μας εξετάζει τη δυνατότητα τροποποίησης αυτού, προκειμένου να προσλαμβάνεται προσωπικό.
Ειδικότερα, ο τομέας Πιερίας είναι επαρκώς στελεχωμένος σε σχέση με την αναλογία του πληθυσμού απογραφής και πληρωμάτων ασθενοφόρων, καθώς επίσης διαθέτει και ιατρό.
Ωστόσο, σύμφωνα και με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, η διοίκηση του ΕΚΑΒ προέβη στην ενίσχυση του τομέα με 3 διασώστες, οι οποίοι μετατέθηκαν από άλλες περιοχές της χώρας. Δίνεται πλέον η δυνατότητα λειτουργίας 24ωρου σταθμού στο ΚΥ Αιγινίου με την προϋπόθεση της συνεργασίας με τους υπαλλήλους του νοσοκομείου και το συντονισμό τους από το ΕΚΑΒ, όπως προβλέπεται από το νόμο.
Τέλος, όσον αφορά τις κτιριακές εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ, εξετάζεται η δυνατότητα στέγασής του σε χώρους του παλαιού νοσοκομείου που ελευθερώθηκαν κατά την πρόσφατη μετεγκατάστασή του. 
http://politispierias.blogspot.com/2011/01/blog-post_2165.html
Δ.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: