Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Ερώτηση του βουλευτή Κ. Κουκοδήμου προς τον υπουργό Μεταφορών για την καταστροφή πηγών Πλαταμώνα - Ν.Παντελεήμονα από τα έργα της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε» -

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011
Κύριε υπουργέ,
Στην περιοχή Πλαταμώνα και Ν.Παντελεήμονα Ν.Πιερίας η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.εκτελεί εργασίες διάνοιξης της σήραγγας Τ3 (Μελέτη Εκσκαφής και Υποστήριξης της Σήραγγας Τ3).
Από τα Χριστούγεννα του 2009, σύμφωνα με έγγραφο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης..
Αποχέτευσης Αν.Ολύμπου, παρουσιάστηκαν προβλήματα ποιότητας και ποσότητας των υδάτων των πηγών «Αγ.Βήμα» και «Αγ.Απόστολοι» που βρίσκονται κατάντη της σήραγγας. Σύμφωνα με τις αναλύσεις της Δ.Ε.Υ.Α.ΑΝ.Ο. καθώς και τις αναλύσεις της Νομαρχίας Πιερίας το νερό είναι ακατάλληλο για ύδρευση (θολότητα-μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο και μαγγάνιο). Αυτή τη στιγμή η εταιρία εκτελεί εργασίες ανάντη της πηγής των Μουσών, όπου αναμένονται επίσης προβλήματα.
Από τις πηγές αυτές υδρεύονται τα Δ.Δ. Πλαταμώνα και Ν.Παντελεήμονα. Η χρησιμοποιούμενη παροχή των πηγών είναι 300 μ3/h. Η Εταιρία δυστυχώς δεν εφαρμόζει την Περιβαλλοντική Μελέτη ούτε και  την έγκριση των όρων της ΚΥΑ (ΚΥΑ Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, Γεωργίας, Πολιτισμού, αριθμ. Πρωτ. Οικ 86029/9-8-2002), αλλά ούτε και την ίδια τη μελέτη του έργου που προβλέπει την εγκατάσταση εφεδρικού συστήματος ύδρευσης για τα Δ.Δ. Πλαταμώνα και Παντελεήμονα πριν από τις εργασίες της σήραγγας.
Επειδή η μη τήρηση των περιβαλλοντικών απαιτήσεων αποτελεί γεγονός αθέτησης παραχωρησιούχου όπως επίσης και η μη εφαρμογή των μελετών του έργου, οι κάτοικοι της περιοχής και οι φορείς ζήτησαν τις άμεσες ενέργειές σας. Κατόπιν αυτών ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός: -Τι ενέργειες έγιναν ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή υδροδότηση των Δ.Δ. Πλαταμώνα και Παντελεήμονα, ενόψει μάλιστα του καλοκαιριού και της τουριστικής περιόδου
-Ποιες ενέργειες έγιναν για τον έλεγχο της τήρησης της ΜΠΕ και των μελετών του έργου και τι διαπιστώθηκε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: