Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Προ των πυλών άλλη μία υποβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης Κρίσιμος Ιανουάριος

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011 Οικονομία
Κρίσιμος μήνας θεωρείται ο Ιανουάριος για την ελληνική οικονομία, με την κυβέρνηση να βλέπει προ των πυλών άλλη μία υποβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης.
Στο μεταξύ, την ερχόμενη εβδομάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου από τον μηχανισμό.... στήριξης.
Ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα συζητηθεί το θέμα στο Eurogroup και στο Ecofin της επόμενης Δευτέρας και Τρίτης αντίστοιχα και πολύ περισσότερο εάν θα αποφασιστεί τώρα ή στις συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου.
Στο υπουργείο, όμως, δεν ανησυχούν ότι κάποια καθυστέρηση στην έγκρισή της θα σημαίνει και μη έγκρισή της τελικά. Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν η Κομισιόν να δίνει το "πράσινο φως" για την επιμήκυνση της αποπληρωμής ολόκληρου του ποσού του δανείου (80 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη) και όχι μόνον για το ποσό που θα δανειστεί η Ελλάδα από σήμερα και μετά. Αντιθέτως, το ΔΝΤ θα δώσει το "Ο.Κ." για τα δάνεια που θα παράσχει στο εξής. Μέχρι τώρα, έχει δώσει στην Ελλάδα περίπου 10 δισ. ευρώ και απομένουν άλλα 20 δισ. ευρώ που θα αποπληρωθούν με νέους, ευνοϊκότερους, όρους.

Παράλληλα, τεστ για το δανεισμό του ελληνικού δημοσίου αποτελεί η δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών την Τρίτη 11 Ιανουαρίου θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 1, 5 δις ευρώ, λήξεως 15 Ιουλίου 2011. Η έκδοση αυτή των εντόκων γραμματίων διενεργείται καθώς τα spread των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα όπως και αυτά άλλων χωρών της ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, τα spreads των ελληνικών ομολόγων εκτοξεύτηκαν τη Δευτέρα πάνω από τις 1.000 μονάδες, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την δημοπρασία των εντόκων εξάμηνης διάρκειας.

Παράλληλα με τη δημοπρασία, το Υπουργείο Οικονομικών θα δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες αποταμιευτές να προμηθευτούν τα έντοκα γραμμάτια με αφορολόγητη απόδοση, υπό την προϋπόθεση ότι θα τα διακρατήσουν μέχρι τη λήξη τους και θα αποκτηθούν με έναν από τους παρακάτω τρόπους: Μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε Τράπεζα ή Χρηματιστηριακή εταιρία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ. Η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut - off price). Το συνολικό ποσό των τίτλων που θα διατεθούν μέσω αυτής της διαδικασίας θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής.

Περίοδος εγγραφών: Από Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011 έως και Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011. Εντός πέντε εργάσιμων ημερών μετά την ημερομηνία διακανονισμού δηλαδή μέχρι και την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011, για απεριόριστα ποσά αλλά στην τιμή που καθορίζουν οι Τράπεζες και οι Χρηματιστηριακές Εταιρίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: