Trader και αναλυτές από το City του Λονδίνου, με τους οποίους μίλησε το nooz.gr, αποκαλύπτουν τους προβληματισμούς τους για μία «κρυφή διεθνή τραπεζική κρίση», όπως λένε χαρακτηριστικά, η οποία ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και συνεχίζεται δίχως κόπωση, έχοντας , ωστόσο, μεταφερθεί στην Ευρώπη, καθώς η Αμερική είναι σε...
καλύτερο επίπεδο. Το πρόβλημα ξεκινά από την αναζήτηση κεφαλαίων. Από τη μία τα κράτη, έχουν επιδοθεί σε μια άνευ προηγουμένου αφαίμαξη των πολιτών, μέσω της αυξημένης φορολογίας σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας και από την άλλη, οι τράπεζες οι οποίες θέλουν τα χρήματά τους πίσω από το δανεισμό που έχουν προσφέρει στην προηγούμενη δεκαετία.
«Είτε ο ένας θα πάρει, είτε ο άλλος. Και οι δύο δεν γίνετε», τονίζουν με έμφαση οι trader, αφήνοντας υπονοούμενα για το p/e των τραπεζών και τις επισφάλειες που έχουν να αντιμετωπίσουν.
Διπλή "προσδοκία". Αυτό έχουν κατά νου οι αναλυτές που μελετούν το φαινόμενο «κρίση χρέους» στην Ευρώπη: Τα κράτη να αντέξουν και να μην αντέξουν κάποια, τα πιο αδύναμα ιδρύματα χρηματοπιστωτικά.
Για αυτό και όταν ερωτήθηκαν για το ελληνικό χρηματιστήριο και τα υπερπουλημένα επίπεδα στα οποία βρίσκεται(σε χαμηλό πρωταπριλιάς 1997), απαντούν ότι: οι ελληνικές μετοχές είναι καυτές… καίνε… δεν μπορούμε να τις αγγίξουμε τώρα, γι αυτό και τα CDS (ασφάλιστρα κινδύνου έναντι αθέτησης πληρωμών) βρίσκονται πάνω από τις 1.000 μονάδες.
Η λύση
Μεγάλη αποσυμφόρηση, σε αγορά ομολόγων και χρήματος, θα έρθει από πολιτική βούληση και μάλιστα ισχυρή, πιθανώς από τη Γερμανία, η οποία στο παρελθόν, αλλά και τώρα, αργεί να παρέμβει.
Να θυμίσουμε ότι η Γερμανία ήταν αυτή που στην περίοδο 1990-1993 άργησε τόσο να παρέμβει στη νομισματική κρίση, άφησε να καταρρεύσει το σύστημα νομισματικών συναλλαγών και να δημιουργηθεί νέος. Μάλιστα, τότε, χρήματα έδωσε μόνο στη Γαλλία! Τυχαίο;
Οι Γερμανοί είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και δύσκολα βάζουν νερό στο κρασί τους.
Το ζήτημα και πάλι μετατίθεται στην πολιτική ηγεσία της ΕΕ για πρωτοβουλίες τύπου: Ευρωομόλογο, ή τύπωμα χρήματος…
Γιώτα Ηλιού
giotailiou@gmail.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου