Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Αρμενία - Ανακαλύφθηκε οινοποιείο ηλικίας 6.000 ετών

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011 

Το αρχαιότερο οινοποιείο του κόσμου βρέθηκε σε σπηλιά στα βουνά της Αρμενίας. Μια πολυεθνική ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε ένα πατητήρι, δοχεία ζύμωσης του... κρασιού, ακόμη και κάλυκες όπου έπιναν το κρασί, όλα ηλικίας 6.000 ετών.
Αν και υπάρχουν παλιότερα στοιχεία που αποδεικνύουν την κατανάλωση κρασιού, σύμφωνα με τον καθηγητή Γκεγκόρι Αροσιάν του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, πρόκειται για το παλιότερο δείγμα παρασκευής κρασιού. Παράλληλα, η μεγάλης κλίμακας οινοποιία δείχνει ότι η ευρασιατική άμπελος ήδη καλλιεργούνταν κανονικά εκείνη την εποχή.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους μέσα στην σπηλιά υπήρχε μία φυσική λεκάνη μήκους ενός μέτρου, η οποία χρησίμευε ως πατητήρι. Εκεί βρέθηκαν κουκούτσια από σταφύλι, υπολείμματα από στέμφυλα και αποξηραμένα σταφύλια.
Το αρχαίο οινοποιείο περιβάλλεται από τάφους γεγονός που έχει οδηγήσει τους αρχαιολόγους στην πεποίθηση ότι το κρασί ίσως να χρησιμοποιούνταν για τελετουργικές χρήσεις.
Η ίδια περιοχή της Αρμενίας έχει γίνει χώρος και άλλων ανακαλύψεων ρεκόρ. Το περασμένο καλοκαίρι ανακαλύφθηκε εκεί το αρχαιότερο παπούτσι του κόσμου, ηλικίας 5.500 ετών.

http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: