Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Ο Σαρκοζί υποκλίνεται στο δολάριο1

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε στον αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα, ότι αναγνωρίζει πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του δολαρίου και δεσμεύτηκε να συνεργαστεί μαζί του για να βοηθήσουν την παγκόσμια οικονομία.
Ο Γάλλος πρόεδρος, η χώρα του οποίου αυτήν την περίοδο ασκεί ταυτόχρονα την ...προεδρία της G8 και της G20, είπε κατά τη συνάντησή του με τον Ομπάμα στην Ουάσινγκτον ότι θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την εξεύρεση νέων ιδεών για το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τις παγκόσμιες οικονομικές ανισορροπίες, τονίζοντας ότι αναστέλλουν την ανάπτυξη.
Άλλο ένα θέμα στο οποίο επικεντρώθηκαν ο Σαρκοζί και ο Ομπάμα κατά τις συνομιλίες τους στο Λευκό Οίκο ήταν οι τιμές των πρώτων υλών. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε εξάλλου ότι θέλει να συζητήσει με τον Γάλλο πρόεδρο το θέμα της ανεξαρτησίας του νότιου Σουδάν και την πολιτική κρίση στην Ακτή Ελεφαντοστού.
Κατά την διάρκεια συνομιλίας του με τον Γάλλο πρόεδρο στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τα συλλυπητήρια του προς τον κ. Σαρκοζί για τον θάνατο των δύο Γάλλων ομήρων στον Νίγηρα.
"Οι ΗΠΑ και η Γαλλία, είμαστε αποφασισμένες συμμαχήσουμε στο ζήτημα της τρομοκρατίας. Πιστεύουμε ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να πολεμήσουμε τους τρομοκράτες όπου βρίσκονται" δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί. "Οι δημοκρατίες πρέπει να υπερασπίσουν τους εαυτούς τους όταν οι θεμελιώδεις αξίες διακυβεύονται" πρόσθεσε.
Τον Γάλλο πρόεδρο συνοδεύει η σύζυγός του Κάρλα Μπρούνι- Σαρκοζί και οι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομίας, Μισέλ Αλιό- Μαρί και Κριστίν Λαγκάρντ.
Έπειτα, ο κ. Σαρκοζί θα ταξιδεύσει στην Νέα Υόρκη, όπου θα συναντηθεί με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα και τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι. (ΝΟΟΖ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: