Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Παζάρι με το ΔΝΤ

Δευτέρα 19 Απριλίου 2010
Όλα έτοιμα για το μηχανισμό στήριξης, εφόσον ζητηθεί,  λέει ο Γ.Παπακωνσταντίνου
Συνεδρίασε στη Μαδρίτη το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών των «27» (Ecofin) με τη συμμετοχή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια του προχθεσινού Eurogroup ...ενημέρωσε τους ομολόγους του για το περιεχόμενο της επιστολής που απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ, επισημαίνοντας ότι αυτό που προέχει στην παρούσα φάση είναι να ξεκαθαριστεί το ύψος των χρηματοδοτήσεων και οι προϋποθέσεις για την παροχή τους στην περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει να ενεργοποιήσει το μηχανισμό αρωγής στον οποίο έχουν συμφωνήσει τα κράτη της ευρωζώνης. Μιλώντας προς τους δημοσιογράφους, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Ecofin στη Μαδρίτη, θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι η εν λόγω επιστολή δεν συνιστά ενεργοποίηση του μηχανισμού, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα για την ενεργοποίησή του. Τόνισε, επίσης, ότι το πολυετές πρόγραμμα στο οποίο αναφέρεται στην επιστολή του, επί της ουσίας είναι το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο περιλαμβάνει δημοσιονομική προσαρμογή και διαρθρωτικές αλλαγές. Ο κ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς την έκβαση των διαβουλεύσεων που θα έχουν από σήμερα στην Αθήνα εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Ανέφερε, χαρακτηριστικά, ότι παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μία πρωτόγνωρη διαδικασία διαβουλεύσεων είναι βέβαιος ότι θα υπάρξει κοινός τόπος και ότι όλες οι πλευρές θα καταλήξουν σε μία ικανοποιητική συμφωνία.
Διαρθρωτικές αλλαγές
Εξάλλου, ο Γ.Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι το πρόγραμμα το οποίο θα συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ «θα είναι το αναγκαίο, αυτό που χρειάζεται η χώρα».
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το πρόγραμμα αυτό θα οδηγήσει στη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών και στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα μας «για να γίνει πιο δυνατή και πιο ανταγωνιστική, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα τα κοινωνικά αγαθά, τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις κατακτήσεις που έχουμε πετύχει όλα αυτά τα χρόνια».
Ο υπουργός ανέφερε, επίσης, ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για το πως υλοποιείται το Πρόγραμμα Σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας και για την «εξαιρετικά σημαντική μείωση», της τάξεως του 40%, που έχει σημειωθεί στο δημοσιονομικό έλλειμμα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010. Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε ακόμη στις διαρθρωτικές αλλαγές που προτίθεται να προωθήσει η κυβέρνηση, αρχής γενομένης από τις μεταρρυθμίσεις του φορολογικού και του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και από το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ρυθμίσεις, «που αν όλα πάνε καλά», θα διευθετηθούν, όπως είπε, μέχρι το καλοκαίρι.
«Όχι» σε πρόσθετα μέτρα το 2010
Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι όσον αφορά στο 2010 ούτε η ΕΕ ούτε το ΔΝΤ έχουν θέσει ζήτημα λήψης επιπλέον μέτρων.
Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο η οικονομική ύφεση στην Ελλάδα να αποδειχθεί υψηλότερη από την αναμενόμενη, ο Γ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι εκκρεμεί από τη Eurostat η εκτίμηση για το ύψος της ύφεσης, τονίζοντας ωστόσο, ότι τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση, ουσιαστικά θα οδηγήσουν σε μείωση του ελλείμματος κατά 6%, επομένως δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την υλοποίηση του στόχου για μείωση του ελλείμματος κατά 4% του ΑΕΠ, ως το τέλος του 2010, αν η ύφεση αποδειχθεί υψηλότερη.
Ερωτηθείς, εξάλλου, από εκπροσώπους του Τύπου σχετικά με τη δήλωση στην οποία φέρεται να προέβη ο πρόεδρος της ΕΚΤ για ενδεχόμενα προβλήματα ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι αφενός μεν ο κ. Τρισέ δεν προέβη σε καμία ανάλογη δήλωση κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου και αφετέρου το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα, δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες, αντίθετα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές δεν εξετέθησαν σε τοξικά προϊόντα.
Πρόσθεσε, ακόμη, ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι στέρεο, όμως αυτήν την περίοδο υποφέρει από το κλίμα αβεβαιότητας που καλλιεργούν, ως ένα βαθμό και τα διεθνή ΜΜΕ.
Κλιμάκιο του ΔΝΤ και της ΕΚΤ στην Αθήνα
Από την πλευρά της η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Έλενα Σαλγάδο, δήλωσε ότι η ΕΕ αναμένει την απόφαση της ελληνικής πλευράς σχετικά με την ενεργοποίηση ή μη του μηχανισμού.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε είχε πει την Παρασκευή ότι το Ecofin θα προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση να ξεκινήσει τις προετοιμασίες για το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ.
Από την Παρασκευή ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε ξεκαθαρίσει ότι όλα όσα μπορούσαν να ειπωθούν για το ζήτημα των όρων ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης έχουν ειπωθεί. Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει από τις χώρες-μέλη ή το ΔΝΤ [βοήθεια]. Η επιστολή που εστάλη χθες αντικατοπτρίζει την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να σεβαστεί τις διαδικασίες του ΔΝΤ [...] Σίγουρα δεν αποτελεί με κανένα τρόπο αίτημα [για βοήθεια]» ανέφερε σχετικώς. Για να εγκριθεί το πακέτο από τη Γαλλία απαιτείται μία εβδομάδα, είπε στις 13 Απριλίου η υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, αρνήθηκε, στις 14 Απριλίου, να προχωρήσει σε διευκρινίσεις, ενώ στην Ιρλανία η έγκριση της βοήθειας θα απαιτήσει δύο μήνες, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, στις 12 Απριλίου.  Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου είπε, στη συνέντευξη Τύπου, ότι οι κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης τον έχουν καθησυχάσει ότι οι διαδικασίες κοινοβουλευτικής έγκρισης θα πάρουν το πολύ δύο εβδομάδες. Σε κάθε περίπτωση, κλιμάκιο της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα βρίσκεται από την προσεχή Δευτέρα και για 15 ημέρες στην Αθήνα για συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τον μηχανισμό βοήθειας. To νέφος ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία ίσως καθυστερήσει την άφιξη τους. Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρομοδιάγραμμα μέσα στο οποίο θα ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις.http://kraxtis-gr.blogspot.com/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: