Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Μετωπική σύγκρουση Σαμαρά-Μπακογιάννη για το ΔΝΤ

 
ΚΥΡΙΑΚΗ 18-4-2010
Ανέβασε τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης  ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς εξαπολύοντας επίθεση στον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου για την προσφυγή της χώρτας στο ΔΝΤ. Στο προσυνέδριο του Ναυπλίου όμως φάνηκε και η πολιτική απόσταση με την κ. Μπακογιάννη. Ενώ ο... κ. Σαμαράς ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι «Η αντίθεσή μας στην προοπτική του ΔΝΤ είναι αδιαπραγμάτευτη εθνική στάση για τη ΝΔ» η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι «πριν δαιμονονοποιήσουμε το σχέδιο στήριξης θα πρέπει να απαντήσουμε αν η Ελλάδα αντέχει να δανείζεται με επιτόκια της τάξης του 7% και του 8%».
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στα εσωτερικά του κόμματός του, για μία ακόμη φορά όμως η αυτοκριτική του ήταν γενική και επιφανειακή ώστε να μην θίγει προσωπικά τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή. Δεν παρέλειψε να αποδώσει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση της χώρας διαχρονικά στο ΠΑΣΟΚ και στις επιλογές του και για την προσφυγή στο ΔΝΤ στον κ. Παπανδρέου και στην εξάμηνη διακυβέρνησή του.
«Η ΝΔ έχει αναγνωρίσει  όλες τις αμαρτίες της και ξεφορτώνεται όλα τα βαρίδια του παρελθόντος, αυτή την εντολή έχω και αυτή την εντολή θα την κάνω πραγματικότητα», τόνισε ο κ. Σαμαράς, προκαλώντας τα χειροκροτήματα των συνέδρων. «Μηδενίζουμε το κοντέρ και οικοδομούμε ξανά την αξιοπιστία μας». Σημείωσε, δε, ότι η πρώτη πράξη, σε αυτή την κατεύθυνση, ήταν η εκλογή νέου αρχηγού από 800.000 ανθρώπους», πρόσθεσε. Αναφερόμενος στο δικό του κόμμα, παραδέχθηκε ότι «γνωρίζουμε ποιες είναι οι ευθύνες των δικών μας κυβερνήσεων, κληρονομήσαμε ένα σύστημα, όπου η μια γενιά δανείζεται σε βάρος της επόμενης και δεν το αλλάξαμε. Δεν αλλάξαμε το σύστημα, που κληρονομήσαμε. Δεν κάναμε επανίδρυση του κράτους και η διακυβέρνηση της προηγούμενης πενταετίας προτίμησε απλώς να συνεχίζει να διαχειρίζεται ένα σύστημα, το οποίο είχε εκλεγεί για να αλλάξει. Οφείλουμε να απολογηθούμε στους ψηφοφόρους και κυρίως στη κοινωνία, αλλά δεν θα δώσουμε λόγο σε εκείνους, που δημιούργησαν το πρόβλημα και πολέμησαν κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να το αντιμετωπίσει».
Ο πρόεδρος της ΝΔ επέρριψε την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη, για την οικονομική κατάσταση και για το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ, στον κ. Παπανδρέου. “O πρωθυπουργός είχε το θράσος να δηλώσει ότι για την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ ευθύνονται οι πολιτικές των συντηρητικών κυβερνήσεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ξεχνά ότι οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα υπερτριπλασίασαν τον δανεισμό της χώρας, ξεχνά ότι ήταν ο ίδιος που απευθύνθηκε πρώτος στο ΔΝΤ για να βάλει το πιστόλι στο τραπέζι, αλλά η μπλόφα του γύρισε εναντίον της Ελλάδας και το πιστόλι εκπυρσοκρότησε στα χέρια του». Διευκρίνησε την θέση του λέγοντας: «Είμαστε αντίθετοι με την προσφυγή στο ΔΝΤ τα μέτρα που θα μας επιβάλουν, προκειμένου να μας στηρίξουν, δεν τα αντέχει ούτε η κοινωνία μας, ούτε η οικονομία μας. Φοβικοί δεν είμαστε απέναντι σε τίποτα. Ούτε καν απέναντι στο ΔΝΤ. Είμαστε, όμως, ρεαλιστές και οφείλουμε να εξηγήσουμε στον ελληνικό λαό την αλήθεια, ότι όπου πήγε το ΔΝΤ ο πρώτος και απαράβατος όρος, που επέβαλε, ήταν η ισοπέδωση μισθών και συντάξεων. Αυτή η συνταγή της λεγόμενης μείωσης του μισθολογικού κόστους φέρνει φαύλο κύκλο ύφεσης, ανεργίας, ελλειμμάτων χωρίς προοπτική, χωρίς διέξοδο και την απορρίπτω».
Διαφοροποίηση Μπακογιάννη  
Παρότι ο κ. Σαμαράς  είπε με κατηγρηματικότητα ότι «Η αντίθεσή μας στην προοπτική του  ΔΝΤ είναι αδιαπραγμάτευτη εθνική στάση για τη ΝΔ» η κ. Ντόρα Μπακογιάννη κατέθεσε την δική της  διαφορετική πρόταση και σε απόσταση με τον πρόεδρο του κόμματος για το ΔΝΤ.
«Η ΝΔ πρέπει  να στηρίξει πολιτικές που έχει ανάγκη ο τόπος χωρίς να φοβηθεί το πολιτικό κόστος και χωρίς να υποκύψει στον λαικισμό» τόνισε η πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε «Πρίν δαινομοποιήσουμε το σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας πρέπει να απαντήσουμε αν μπορεί η Ελλάδα να δανείζετια με επιτόκια της τάξης του 7% και του 8%. Συνέχισε λέγοντας ότι «πρέπει να πουμε κατηγορηματικά ότι είναι ένας μηχανισμός σ τήριξης για ένα ορισμένο διάστημα από τον οποίο πρέπει να βγούμε και ο οποίος από μόνος του δεν μας σώζει. Την ελλάδα θα την σώσουμε εμείς με τις προσπάθειές μας και τις δυνάμεις μας». Η κρίση είναι τελευταία ευκαρία του πολιτικου συστήματος για επαναφορά της χώρας στην αναπτυξιακή τροχία είπε η κ. Μπακογιάννη. Σημείωσε ότι μία πολιτική σπατάλης τριάντα χρόνων δεν μπορεί να ανατραπέι σε δύο τρία χρόνια. Η κ. Μπακογιάννη κατέθεσε πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος  «που θα καλύψει τις ανεπάρκειες όπως η έλλειψη συνταγματικού δικαστηρίου. Επίσης συνταγματική πρόβλεψη για τα δημοσιονομικά όρια που μπορεί να κινείται η εκάστοτε κυβέρνηση και η οποία θα εμποδίζει την κυβέρνηση από μία επεκτατική δημοσιονομική πολιτική ώστε να προστατεύει τις επόμενες γενιές από ανεύθυνες πολιτικές διόγκωσης του δημόσιου χρέους.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο για τις δράσεις που χρειάζονται για την οικονομία και το απέδειξε στο φορολογικό νομοσχέδιο. «Ο κ. Παπανδρέου ακολουθεί τακτική επιπόλαια και επικίνδυνη για την χώρα, η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί τις ξένες επενδύσεις να φύγουν από την χώρα ενώ ο στόχος μας είναι να πετύχουμε πρωτογεννή πλεονάσματα και να αντιμετωπίσουμε την έκκρηξη του δημόσιου χρέους ανέφερε η κ. Μπακογιάννη.(ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: