Στο «κόκκινο» οι σχέσεις πολλών υπουργών, βουλευτών και νομαρχών Ο (ΠΡΑΣΙΝΟΣ) ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» Αιτία οι επερχόμενες συνενώσεις δήμων αλλά και τα χρίσματα 
Κι όμως, ο «Καλλικράτης» δεν προκαλεί μόνο τριβές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με προεξάρχουσες αυτές των Νικήτα Κακλαμάνη και Βασίλη Παπαγεωργόπουλου αλλά και των λεγόμενων «ανταρτών της Ντόρας», με τη Ρηγίλλης. Οι επερχόμενες συνενώσεις που σε πολλές περιπτώσεις προκαλούν αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, δοκιμάζουν, και ....μάλιστα για τα καλά, και τις σχέσεις μεταξύ πολλών υπουργών, βουλευτών και νομαρχών του ΠΑΣΟΚ.
Σχέσεις όμως δοκιμάζονται και για τα χρίσματα που θα δοθούν, κατά τα φαινόμενα, μέχρι τα μέσα Ιουνίου, καθώς δεν είναι κρυφό ότι είναι αρκετοί τόσο οι υπουργοί και οι νυν και πρώην βουλευτές, όσο, βεβαίως, και το σύνολο, σχεδόν, των νομαρχών και των δημάρχων, που θα ήθελαν να δοκιμάσουν την τύχη τους στον κόσμο του «Καλλικράτη».

Ως συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, οι «μάχες» ξεκινούν υπογείως αλλά σε πολλές περιπτώσεις, όσο μάλιστα πλησιάζουμε προς τις τελικές αποφάσεις τόσο για τις συνενώσεις όσο και για τα χρίσματα, τα «μαχαίρια» βγαίνουν στην επιφάνεια.

Ποια όμως είναι τα «πράσινα» δίδυμα που πολλές φορές γίνονται και τρίδυμα, που έχουν ξεκινήσει υπόγειο και πολλές φορές υπέργειο «πόλεμο» ενόψει του «Καλλικράτη». Η «Α» εντόπισε τα πιο βασικά από αυτά σε όλη την Ελλάδα και προχωρά στην καταγραφή τους:

Φώφη Γεννηματά– Γιάννης Σγουρός

Πρόκειται για το πιο γνωστό και διαχρονικό δίδυμο, η κόντρα του οποίου ξεκίνησε από την εποχή που εκείνη ήταν ( και πάλι χωρίς αρμοδιότητες) υπερνομάρχης Αθηνών – Πειραιώς κι εκείνος (με αρμοδιότητες) νομάρχης Αθήνας. Οι τεταμένες σχέσεις τους ηρέμησαν όταν εκείνη αναζήτησε και πάλι την τύχη της στην κεντρική πολιτική σκηνή, πέφτοντας στην αρχή στην αντισυνταγματική υποψηφιότητά της στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και σήμερα στις ελάχιστες αρμοδιότητες που έχει ως υφυπουργός Υγείας, ενώ εκείνος παρέμεινε στην Αυτοδιοίκηση. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα τα πάθη έχουν αναβιώσει, καθώς ο νομάρχης κατάλαβε ότι η «αγαπημένη του Φώφη» δεν λοξοκοιτάει μόνο προς τον δήμο Αθηναίων αλλά και προς την περιφέρεια Αττικής, για την οποία πρωτίστως ενδιαφέρεται ο Γιάννης Σγουρός. Έτσι ο νομάρχης Αθήνας, όταν ρωτήθηκε πριν από κάποιο διάστημα αν θα είναι υποψήφιος για την περιφέρεια Αττικής προχώρησε σε δήλωση που είχε αποδέκτη την οδό Αριστοτέλους, όπου βρίσκεται το υπουργείο Υγείας: «Θα ασχοληθώ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ότι προκύψει. Ελπίζω πάντως, ο ‘Καλλικράτης’ να μην πέσει στα χέρια του ‘Ιπποκράτη’». (Για να διαβάσετε το σχετικό ρεπορτάζ κάντε κλικ εδώ: http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=5669)

Απάντηση δεν υπήρξε, καθώς από την πλευρά της κ. Γεννηματά έκαναν πως δεν καταλάβαιναν ότι το «καρφί» αφορούσε την υφυπουργό. Στην πραγματικότητα τόσο η ίδια όσο και οι άνθρωποι το περιβάλλοντος της δεν θεωρούν ότι ο κ. Σγουρός μπορεί να σταματήσει την υποψηφιότητά της για την περιφέρεια εφόσον εκδηλώσει και επίσημα το ενδιαφέρον της, καθώς οι σχέσεις του νομάρχη Αθήνας με τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στο σημείο μηδέν από τότε που στήριξε στην εσωκομματική μάχη τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Βεβαίως, η εκτίμηση αυτή παραγνωρίζει το γεγονός ότι ο κ. Σγουρός πιο εύκολα θα άφηνε τη θέση του για κάποια άλλη (π.χ. για το δήμο Γλυφάδας) αν υποψήφια δεν ήταν η «αγαπημένη του Φώφη»….

Πάνος Μπεγλίτης – Κατερίνα Φαρμάκη

Πρόκειται για το δίδυμο της Κορίνθου. Εκείνος, στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου όταν ο σημερινός πρωθυπουργός ήταν υπουργός Εξωτερικών και ο Πάνος Μπεγλίτης εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ. Εκλέχθηκε πρώτη φορά βουλευτής στην πατρίδα του την Κόρινθο το 2007 και επανεξελέγη στις τελευταίες εκλογές, συμμετέχοντας στη συνέχεια στην κυβέρνηση ως αναπληρωτής υπουργός Άμυνας. Εκείνη, χρόνια πολιτικός μηχανικός της περιοχής ασχολήθηκε για πρώτη φορά με τα κοινά το 2002 όταν εκλέχθηκε 2η σε σταυρούς νομαρχιακή σύμβουλος. Επανεξελέγη πρώτη το 2006, απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής το 2007, και εξελέγη δεύτερη πίσω από τον Π. Μπεγλίτη στις τελευταίες εκλογές. Αιτία της υπόγειας διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ τους (στην οποία παίρνει μέρος πολλές φορές και ο τρίτος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή Άγγελος Μανωλάκης στο πλευρό της κ. Φαρμάκη) είναι το πώς θα γίνουν οι συνενώσεις. Ο αναπληρωτής υπουργός, ο οποίος στηρίζει τον συντοπίτη του δήμαρχο Βέλου και πρόεδρο της ΤΕΔΚ Κορίνθου Θόδωρο Λαμπρόπουλο είχε προτείνει εξ΄ αρχής πέντε ή έξι δήμους, πρόταση στην οποία ετίθετο προς συζήτηση να παραμείνει αυτόνομο το Βέλο αλλά δεν συζητιόταν η συνένωση Κορίνθου – Λουτρακίου. Ωστόσο η κ. Φαρμάκη η οποία διατηρεί άριστες σχέσεις με τον, εκλεγμένο με το ΠΑΣΟΚ, δήμαρχο Κορίνθου, Αλέκο Πνευματικό (άλλωστε, ο σύζυγός της Γιώργος είναι πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Κορίνθου), ακολούθησε εξ’ αρχής τη «γραμμή» του δημάρχου για συνένωση με το Λουτράκι. Πάντως, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι τη «μάχη» την κερδίζει ο Π. Μπεγλίτης, καθώς οι δήμοι στο νομό θα είναι 5 και η Κόρινθος με του Λουτράκι θα συνεχίσουν να αποτελούν ξεχωριστό δήμο.

Σταύρος Αρναουτάκης – Βαγγελιώ Σχοιναράκη

Εκείνος, μέχρι που ο Γιώργος Παπανδρέου, το 2004 τον επέλεξε στη λίστα των ευρωβουλευτών, ήταν πιθανότατα ο πιο επιτυχημένος δήμαρχος σε όλη την Ελλάδα με τέσσερις θητείες στο δήμο Αρχανών, κατά την διάρκεια των οποίων μετέτρεψε μια μικρή περιοχή στις παρυφές του Ηρακλείου σε πρότυπο, φτιάχνοντας ακόμη και γραφείο του δήμου στις Βρυξέλλες! Μετά το τέλος της, επίσης επιτυχημένης, θητείας του στις Βρυξέλλες, εξελέγη δεύτερος βουλευτής στο νομό Ηρακλείου και στη συνέχεια συμμετέχει στην κυβέρνηση ως υφυπουργός Οικονομίας αρμόδιος για το ΕΣΠΑ.

Εκείνη, συνδικαλίστρια της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας , εξελέγη βουλευτής Ηρακλείου το 2000 και το 2004 και νομάρχης το 2006. Λένε δε ότι έγινε «τούρμπο» όταν πληροφορήθηκε ότι ο «νέος» θέλει να γίνει περιφερειάρχης Κρήτης. Το κακό δε για τη νομάρχη Ηρακλείου είναι ότι , καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου εκτιμά ιδιαιτέρως τον «δήμαρχο», η υποψηφιότητα του μοιάζει περισσότερο από σίγουρη, άρα θα πρέπει να βρει κάποιον άλλο ρόλο (αντιπεριφερειάρχης, μάλλον δεν θα ήθελε υπό τον Σ. Αρναουτάκη, ίσως όμως να συμβιβαζόταν με το δήμο Μέσσαράς).

Θεοδώρα Τζάκρη – Βασίλης Γιουματζίδης

Εκείνη είναι βουλευτής Πέλλας από το 2004, για τρίτη συνεχή θητεία και, βεβαίως, υφυπουργός Εσωτερικών. Εκείνος είναι νεοεκλεγείς βουλευτής στην περιοχή (τρίτος κατά σειρά) και δεν αποφεύγει τον πειρασμό, όπως και ο συνάδελφός του επίσης νεοεκλεγείς (στη δεύτερη θέση) Ηλίας Θεοδωρίδης να «κλείνουν το μάτι» σε στελέχη της Αυτοδιοίκησης της περιοχής που δεν θέλουν ευρείες συνενώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι δύο εμφανίστηκαν σε προ διμήνου εκδήλωση δήμου της περιοχής (Κρύας Βρύσης) που αντιδρά στις συνενώσεις, χαρακτηρίζοντας «εκτρωματικό» το σενάριο των τεσσάρων δήμων από 11 (στο οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, φαίνεται ότι καταλήγει το ΥΠ.ΕΣ.-για να διαβάσετε το σχετικό ρεπορτάζ κάντε κλικ εδώ: http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=5836). Μάλιστα, οι κακές γλώσσες λένε ότι χρεώνουν αυτές τις ευρείες συνενώσεις στην κ. Τζάκρη, η οποία ως εκ της θέσεως της δεν μπορεί να «ελιχθεί», όπως, πιθανόν θα έκανε αν βρισκόταν εκτός κυβέρνησης.
Πηγή: εφημερίδα «ΑΞΙΑ»