Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Εφιάλτης χωρίς τέλος στις ευρωπαϊκές πτήσεις λόγω της ηφαιστειακής στάχτης - Ταξιδιώτες σε απόγνωση - ΒΙΝΤΕΟ

ΚΥΡΙΑΚΗ 18-4-2010
Για τέταρτη ημέρα συνεχίζεται την Κυριακή το πρωτοφανές «μπλακ-άουτ» στις αεροπορικές μετακινήσεις στην Ευρώπη εξαιτίας του γιγαντιαίου νέφους ηφαιστειακής στάχτης από... την Ισλανδία. Οι αερομεταφορές έχουν ανασταλεί κατά το μεγαλύτερο μέρος τους στην Ευρώπη και εκατομμύρια επιβάτες παραμένουν αποκλεισμένοι σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τα προβλήματα στις πτήσεις είναι ακόμη μεγαλύτερα από την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, όταν ο αμερικανικός εναέριος χώρος έκλεισε για τρεις ημέρες και οι ευρωπαϊκές εταιρείες ανέστειλαν όλες τις διατλαντικές πτήσεις.
Είκοσι τέσσερις χώρες έχουν κλείσει πλήρως ή μερικώς τον εναέριο χώρο τους και οι περισσότερες έχουν παρατείνει την απαγόρευση εκτέλεσης πτήσεων έως και τη Δευτέρα. Ανευ προηγουμένου είναι η απώλεια κερδών για τις αεροπορικές εταιρείες που εκτιμάται ότι χάνουν σε καθημερινή βάση έως και 200 εκατομμύρια δολάρια.
Συγκεντρωτικά, κλειστός παραμένει την Κυριακή ο εναέριος χώρος σε Βρετανία, Γαλλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γερμανία, Ιρλανδία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πολωνία, Σλοβακία και Σουηδία.
Η Γαλλία έκλεισε την Κυριακή και τα τελευταία αεροδρόμια που εκτελούσαν πτήσεις στα νότια της χώρας -όλα τα αεροδρόμια της χώρας θα είναι κλειστά τουλάχιστον έως τις 09:00 (ώρα Ελλάδος) τη Δευτέρα. Ο εναέριος χώρος της Βρετανίας θα παραμείνει κλειστός τουλάχιστον έως τις 03:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος).
Ο εναέριος χώρος στη βόρεια Ιταλία (Μιλάνο, Μαλπένσα) διατηρείται επίσης κλειστός έως τη Δευτέρα. Στην Ισπανία είναι κλειστά 11 αεροδρόμια στα βόρεια της χώρας, περιλαμβανομένου του αερολιμένα της Βαρκελώνης.
Πτήσεις πραγματοποιούνται σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ρωσία και Τουρκία. Στη Νορβηγία εκτελείται περιορισμένος αριθμός πτήσεων στο βορρά. Η Ουκρανία επαναλαμβάνει από το μεσημέρι της Κυριακής τις πτήσεις από το αεροδρόμιο του Κιέβου.
Περιορισμένη αισιοδοξία για σταδιακή εξομάλυνση της κατάστασης προκαλούν οι δοκιμαστικές πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ολλανδία και τη Γερμανία από τις εταιρείες KLM και Lufthansa χωρίς να υπάρξουν προβλήματα ή βλάβες. Ωστόσο, οι εναέριοι χώροι Ολλανδίας και Γερμανίας παραμένουν κλειστοί τουλάχιστον έως τις 15:00 και 21:00 (ώρα Ελλάδος) την Κυριακή, αντίστοιχα.
Αναλυτικά
Αυστρία - Ο εναέριος χώρος της αναμένεται να παραμείνει κλειστός τουλάχιστον ως τις 03:00 (ώρα Ελλάδος) της Δευτέρας.

Βέλγιο - Κλειστός ο εναέριος χώρος τουλάχιστον μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι της Κυριακής (ώρα Ελλάδος). Η Brussels Airlines ματαίωσε όλες τις πτήσεις μέχρι τη Δευτέρα.

Βρετανία - Δεν εκτελείται καμία πτήση μέχρι τις 03:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος).

Βουλγαρία - Ο ενάεριος χώρος έκλεισε στις 09:00 το πρωί της Κυριακής (ώρα Ελλάδος).

Τσεχία - Κλειστός ο εναέριος χώρος τουλάχιστον μέχρι τις 13:00 (ώρα Ελλάδος) τη Δευτέρα.
Δανία - Κλειστός μέχρι τις 03:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος)

Εσθνονία - Κλειστός έως τη Δευτέρα.

Φινλανδία - Κλειστός ως τουλάχιστον τις 1500 GMT της Δευτέρας.

Γαλλία - Τα τελευταία αεροδρόμια που παραμένουν ανοιχτά στο νότο, όπως της Τουλούζης, του Μονπελιέ και της Μπιαρίτζ κλείνουν στις 15:00 το μεσημέρι της Κυριακής (ώρα Ελλάδος). Όλα τα γαλλικά αεροδρόμια θα είναι κλειστά τουλάχιστον τις 09:00 το πρωί της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος).

Γερμανία - Κλειστός ο εναέριος χώρος μέχρι τουλάχιστον τις 21:00 της Κυριακής (ώρα Ελλάδος).

Ουγγαρία - Κλειστός τουλάχιστον μέχρι τις 13:00 της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος).

Ιρλανδία - Κλειστός τουλάχιστον μέχρι τις 15:00 της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος). Η Ryanair, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους της Ευρώπης ματαίωσε όλες τις πτήσεις από και προς τη βόρεια Ευρώπη μέχρι τις 15:00 της Δευτέρας.

Ιταλία - Ο εναέριος χώρος στο βορρά θα παραμείνει κλειστός μέχρι τουλάχιστον τις 09:00 της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος).

Λετονία - Αναμένεται να είναι κλειστός μέχρι τη Δευτέρα.

Λιθουανία - Θα παραμείνει κλειστός μέχρι νεωτέρας, σύμφωνα με τις αρχές του αεροδρομίου του Βίλνιους.

Λουξεμβούργο - Κλειστό το αεροδρόμιο μέχρι τουλάχιστον τις 19:00 την Κυριακή (ώρα Ελλάδος)
Νορβηγία - Τα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας στο νότο, όπως του Οσλο το Γκάρντεμοεν, τα Σταβάνγκερ και Μπέργκεν παραμένουν κλειστά.

Πολωνία - Κλειστός ο εναέριος χώρος από την Παρασκευή. Ενδέχεται να ανοίξει την Κυριακή τμηματικά.

Ρωσία - Όλα τα αεροδρόμια είναι ανοιχτά.

Σλοβακία - Κλειστός ο εναέριος χώρος.

Ισπανία - Ανοιχτό το αεροδρόμιο της Μαδρίτης, αλλά ο εθνικός αερομεταφορέας, η Iberia, ματαίωσε όλες τις ευρωπαϊκές πτήσεις εκτός από εκείνες από και προς την Πορτογαλία, τη νότια Ιταλία, την Ελλάδα και την Τουρκία.
Τα αεροδρόμια της βόρειας Ισπανίας, μεταξύ των οποίων εκείνο της Βαρκελώνης, είναι κλειστά τουλάχιστον μέχρι τις 17:00 της Κυριακής (ώρα Ελλάδος). Της Πάλμα θα είναι κλειστόν τουλάχιστον έως τις 21:00 της Κυριακής (ώρα Ελλάδος).

Σουηδία - Κλειστός ο εναέριος χώρος την Κυριακή.

Ελβετία - Κλειστός ο εναέριος χώρος τουλάχιστον μέχρι τις 15:00 την Κυριακή (ώρα Ελλάδος).

Ουκρανία - Ανοιχτό είναι το αεροδρόμιο Μπορισπόλ του Κιέβου.
Πρωτοφανές χάος, εκτιμήσεις
Κατά προσέγγιση το Σάββατο ακυρώθηκαν τα τρία τέταρτα των πτήσεων που πραγματοποιούνται υπό κανονικές συνθήκες στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο (17.000 από 22.000 προγραμματισμένες). Την Παρασκευή, σύμφωνα με το ρυθμιστικό φορέα Eurocontrol, εκτελέστηκαν 10.400 πτήσεις στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο έναντι των 28.000 που είναι ο συνήθης αριθμός.
Η ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Ισλανδία παρουσίασε μία ελαφρά μείωση, όμως οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι η κατεύθυνση των ανέμων σημαίνει ότι το σύννεφο δεν θα απομακρυνθεί τουλάχιστον έως τα μέσα της εβδομάδας.
Το νέφος ηφαιστειακής τέφρας αναμένεται να γίνει πυκνότερο την Τρίτη και την Τετάρτη, αποτελώντας ακόμα μεγαλύτερη απειλή για τα αεροπορικά ταξίδια, πάντως αναμένεται επίσης να είναι στενότερο και να επηρεάζει μια μικρότερη σε έκταση περιοχή, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία AccuWeather.
Η ηφαιστειακή σκόνη μπορεί να προκαλέσει κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών τεράστια προβλήματα στους κινητήρες και τους αισθητήρες των αεροσκαφών, αλλά και στις ατράκτους τους. Πάντως, οι δοκιμαστικές πτήσεις που πραγματοποίησαν η KLM και η Lufthansa έκαναν αρκετά στελέχη των εταιριών να αισιοδοξούν.

Η KLM ανέφερε ότι αεροσκάφος της πέταξε στο συνηθισμένο υψόμετρο των 10 χλμ. ως τα 13 χλμ. χωρίς προβλήματα. Η Lufthansa ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε 10 πτήσεις από τη Φρανκφούρτη στο Μόναχο, σε ύψος έως και 8 χλμ, χωρίς να προκύψει «τίποτα το ασυνήθιστο, ούτε στην διάρκεια της πτήσης, ούτε στην διάρκεια της πρώτης επιθεώρησης στο έδαφος».

Εάν αυτά τα ευρήματα επιβεβαιωθούν και από τους εξαντλητικότερους τεχνικούς ελέγχους, οι δύο εταιρίες ανακοίνωσαν ότι θα αρχίσουν να κάνουν ορισμένες πτήσεις.
Δοκιμαστικές πτήσεις πρόκειται να πραγματοποιήσουν και οι αερομεταφορείς Γαλλίας και Ιταλίας.(ΝΕΑ)
http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: