Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Το ηφαίστειο της Ισλανδίας ματαιώνει πτήσεις από το αεροδρόμιο "Μακεδονία" - Πρωτοφανές χάος στις αεροπορικές μετακινήσεις της Ευρώπης.

ΚΥΡΙΑΚΗ 18-4-2010
m001f03cns20
Πρωτοφανές χάος έχει προκαλέσει στις αεροπορικές μετακινήσεις της Ευρώπης το νέφος ηφαιστειακής τέφρας, που αναδύεται από το ηφαίστειο του παγετώνα Εϊγιαφιατλαγιοκούλ, στη νότια Ισλανδία.
Οι εναέριοι χώροι της Κεντρικής και της Βορειοανατολικής Ευρώπης έχουν.... κλείσει, ταλαιπωρώντας εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες αλλά και επιφέροντας σημαντικό πλήγμα στις αεροπορικές εταιρείες, αφού οι ζημιές από τις αποζημιώσεις που θα κληθούν να καταβάλουν και τις υπηρεσίες που απαιτείται να παράσχουν στους επιβάτες που δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν υπολογίζονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.
Εκατοντάδες χιλιάδες επίδοξοι επιβάτες έχουν εγκλωβιστεί σε αεροδρόμια της Ευρώπης. Βάσει νόμου, οι αεροπορικές εταιρείες υποχρεούνται να καλύψουν τα έξοδα διαμονής και διατροφής τους, αλλά και να επιστρέψουν το αντίτιμο του εισιτηρίου σε όσους αποφάσισαν να ματαιώσουν το ταξίδι τους.  
Σύμφωνα με αξιωματούχους, χθες ακυρώθηκαν περίπου 17.000 πτήσεις πάνω από την Ευρώπη, ενώ το πρόβλημα δεν αναμενόταν να λυθεί και σήμερα.  Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, το ηφαίστειο συνεχίζει να εκρήγνυται, ωστόσο παράγει μικρότερη ποσότητα τέφρας. Κλειστά παραμένουν τα αεροδρόμια της Δανίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Φιλανδίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας, ενώ κάποια αεροδρόμια έκλεισαν στη Βρετανία, την Ιρλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βουλγαρία, την Πολωνία, την Αυστρία και την Τσεχία. Την ίδια στιγμή, ανεπηρέαστα φαίνεται ότι παραμένουν τα αεροδρόμια της Ισλανδίας, αφού το νέφος κινείται προς την ηπειρωτική Ευρώπη. Ωστόσο ακόμη και σε χώρες που πραγματοποιούνται πτήσεις, χιλιάδες επιβάτες έχουν παραμείνει καθηλωμένοι στα αεροδρόμια, μιας και έχουν ακυρωθεί οι πτήσεις προς τους παραπάνω προορισμούς.  
Μάλιστα στην Πολωνία έκλεισε χθες το αεροδρόμιο της Κρακοβίας, το οποίο πρόκειται να υποδεχθεί τους ξένους ηγέτες που θα παραβρεθούν στην κηδεία του Πολωνού προέδρου, Λεχ Καζίνσκι.

Κανείς υπεράνω ταλαιπωρίας Και η γερμανίδα καγκελάριος  Άγκελα Μέρκελ έπεσε θύμα της ηφαιστειακής τέφρας, καθώς χθες επρόκειτο να επιστρέψει από τις ΗΠΑ στη Γερμανία. Μια μέρα επιπλέον έμεινε στη Νέα Υόρκη ο νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος έφθασε χθες το πρωί στη Μαδρίτη με τους βοηθούς του να αναζητούν τρόπους μετάβασης στον προορισμό τους. Από την πλευρά του ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ ταξίδεψε αεροπορικώς από τις ΗΠΑ στο Λονδίνο και από εκεί με Eurostar στις Βρυξέλλες, από όπου όμως δεν κατάφερε να φύγει, με αποτέλεσμα να συνεχίσει το ταξίδι του οδικώς και να διανυκτερεύσει στο Λούμπεκ της βόρειας Γερμανίας. “Κερδισμένοι” τις ιστορίας φαίνεται ότι είναι οι σιδηροδρομικές εταιρείες, καθώς στα τρένα στράφηκαν οι ταλαιπωρημένοι επιβάτες για να φτάσουν στους προορισμούς τους.  

Κίνδυνος για την υγεία Επιπτώσεις στην υγεία των Ευρωπαίων ενδέχεται να έχει το σύννεφο της ηφαιστειακής τέφρας, όταν η σκόνη κατακαθίσει, όπως ανέφερε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, τα σωματίδια παραμένουν σε υψηλά ποσοστά στην ατμόσφαιρα και δεν άρχισαν ακόμη να κατακάθονται στο έδαφος. Εφόσον αυτό συμβεί, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του οργανισμού Ντέιβιντ Επστάιν, άτομα με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους. “Είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία επειδή τα σωματίδια αυτά μπορεί να φθάσουν σε περιφερειακά σημεία των βρόγχων και των πνευμόνων και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα ιδιαίτερα στα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα ή άσθμα”, τόνισε.

Προβλήματα κι εδώ Από τα προβλήματα δεν γλίτωσε και η Ελλάδα, αφού τουλάχιστον 60 πτήσεις με προορισμό την Αγγλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Δανία, τη Γερμανία και την Πολωνία. Δεκάδες σκέλη πτήσεων ματαίωσε και η Aegean. Ταλαιπωρία, εξάλλου, και για τους επιβάτες στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης, με τουλάχιστον τρεις πτήσεις να έχουν ματαιωθεί.(ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ)
http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: