Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Έλληνες κροίσοι... ενάντια στην κρίση Ποιοι θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στο «ταμείο σωτηρίας» που πρότεινε ο πρόεδρος της Βουλής, σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο

ΤΡΙΤΗ 9-3-2010

Τι κοινό έχουν η Αμερικανίδα ηθοποιός Τζένιφερ Ανιστον, ο ποπ σταρ Τζορτζ Μάικλ και ο συνιδρυτής του κολοσσιαίου ιδιωτικού επενδυτικού κεφαλαίου Βlackstone Πίτερ Πίτερσον (Πετρόπουλος)

Τι συνδέει το αφεντικό της πανίσχυρης επενδυτικής τράπεζας JΡ Μorgan Τζέιμι Ντιμόν ...με τον τενίστα Πιτ Σάμπρας, τον ιδιοκτήτη κινηματογραφικής εταιρείας Αλκι Δαυίδ, τον ιδρυτή της ΕasyJet Στέλιο Χατζηιωάννου και τον γιο του εφοπλιστή Σταύρου Νιάρχου, Φίλιππο- εκτός του ότι είναι Ελληνες ή έχουν ελληνική καταγωγή;
Βρίσκονται, σύμφωνα με την «Γκάρντιαν», στη «λίστα» διάσημων κροίσων του απόδημου Ελληνισμού που θα μπορούσαν να αποτελέσουν δυνητικούς χρηματοδότες της Ελλάδας, στα πλαίσια της καμπάνιας που έχει αρχίσει η Αθήνα με σλόγκαν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, «Αγαπάω την Ελλάδα, Υποστηρίζω την Ελλάδα»!
Η βρετανική εφημερίδα, σε κεντρικό της θέμα με τίτλο «Η Αθήνα αναζητά πλούσια μέλη του απόδημου ελληνισμού και θέληση να φέρουν δώρα», επικαλείται δηλώσεις του κ. Πετσάλνικου, ο οποίος έχοντας ζήσει πολλά χρόνια στο εξωτερικό τώρα ελπίζει ότι ο απόδημος ελληνισμός- 7 εκατομμύρια σε όλον τον κόσμο- και ιδιαίτερα οι πιο ευκατάστατοι από αυτούς θα βοηθήσουν για να σωθεί η μητέρα πατρίδα από τη χρεοκοπία.
«Υπάρχουν πολλοί Έλληνες σε όλον τον κόσμο που θέλουν να μας βοηθήσουν», λέει ο κ. Πετσάλνικος στην «Γκάρντιαν»: «Κάθε μέρα λαμβάνω μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από ανθρώπους στην Αμερική, την Αυστραλία, την Αυστρία, που ζητούν να μάθουν πώς μπορούν να βοηθήσουν. Για τον λόγο αυτό, είχα την ιδέα να δημιουργήσω λογαριασμό με μοναδικό σκοπό να αποπληρωθεί το χρέος της χώρας», προσθέτει.
Βέβαια, η προσπάθεια αυτή είναι λίγο φιλόδοξη, γράφει η Ελενα Σμιθ που υπογράφει το άρθρο, καθώς τα χρέη της Ελλάδας ανέρχονται σε 300 δισ. ευρώ, ή στο 120% του εθνικού ΑΕΠ. «Μυστικό όπλο» της Ελλάδας όμως αποτελούν (πλούσιες) διασημότητες από το Χόλιγουντ, από την ελληνικής καταγωγής Τζένιφερ Ανιστον, της οποίας ο πατέρας γεννήθηκε στην Κρήτη, έως τους διαδρόμους κορυφαίων ναυτιλιακών εταιρειών, χρηματοπιστωτικών οργανισμών και εταιρειών ακινήτων όπου κινούνται πολύ πετυχημένοι και πλούσιοι εκπρόσωποι του απόδημου ελληνισμού.
Στις ΗΠΑ
Η λίστα με πλούσιους Ελληνες, όπως γράφει η «Γκάρντιαν», μεγαλώνει συνεχώς σε χώρες όπως η Αμερική. Στις ΗΠΑ ζουν περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι Ελληνοαμερικανοί από οποιοδήποτε μέρος στον κόσμο, που έχουν κάνει περιουσίες στα χρηματοοικονομικά, τα ακίνητα, τις φαρμακοβιομηχανίες και τα τρόφιμα.
Θα προσφέρουν όμως χρήματα όλοι αυτοί οι πετυχημένοι επιχειρηματίες στην Ελλάδα τώρα που έχει ανάγκη; διερωτάται η «Γκάρντιαν». Όπως λέει στη βρετανική εφημερίδα ο εκδότης της λίστας με τους πλουσιότερους Έλληνες Σάββας Παύλου, αυτό δεν είναι καθόλου σίγουρο επειδή φοβούνται μήπως προσφέρουν χρήματα, τα οποία θα καταλήξουν στις τσέπες διεφθαρμένων αξιωματούχων στην Ελλάδα. «Κανείς στην Ελλάδα δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση», λέει ο Παύλου. Ο κ. Πετσάλνικος έχοντας ζήσει 10 χρόνια στη Γερμανία καταλαβαίνει τους φόβους αυτούς. Για τον λόγο αυτό, αναφέρεται στην εφημερίδα, «το ταμείο θα έχει ως επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να αποπληρωθεί το εθνικό χρέος», καταλήγει.
Σχέδιο για εγγυήσεις της Ε.Ε. στα ελληνικά ομόλογα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Χρυσολωρά
ΕΝΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας, με τη μορφή εγγυήσεων των ομολόγων της, αποτελεί, σύμφωνα με υψηλόβαθμους τραπεζικούς κύκλους, το πιθανότερο σενάριο ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα του υψηλού κόστους δανεισμού της χώρας που όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτό ακόμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η λύση αυτή, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι κύκλοι, εναρμονίζεται με τις χθεσινές δηλώσεις του Γάλλου προέδρου κ. Ν. Σαρκοζί, ενώ δεν χρειάζεται να εγκριθεί από το γερμανικό Κοινοβούλιο, που αποτελεί αυτή τη στιγμή αξεπέραστο εμπόδιο για τη Γερμανίδα καγκελάριο κ. Α. Μέρκελ. Συγκεκριμένα, οι εγγυήσεις θα μπορούσαν να δοθούν από τη Γερμανία, τη Γαλλία ή και άλλες χώρες σε συγκεκριμένους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς τους για να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα. Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να δηλώσουν οι εν λόγω χώρες, αν όχι η ευρωζώνη συνολικά, ότι εγγυώνται τον δανεισμό της Ελλάδας, όταν αυτή θα προχωρήσει στην επόμενη δημοπρασία.
Το υπουργείο Οικονομικών και οι τράπεζες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι για να θεωρείται ανεκτό το επίπεδο των επιτοκίων πρέπει να υποχωρήσει τουλάχιστον κατά 1% σε σύγκριση με το τωρινό, δηλαδή το spread να μειωθεί περίπου στις 200 μονάδες βάσης.
Την περασμένη Παρασκευή, το spread ήταν 291 μονάδες βάσης, ενώ ο δανεισμός των 5 δισ. ευρώ την περασμένη Πέμπτη έγινε με το spread στις 300 μονάδες βάσης και επιτόκιο 6,3%.
Βεβαίως, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι στο πρώτο αυτό τεστ, μετά την ανακοίνωση των μέτρων της κυβέρνησης, ήταν αναμενόμενο να μη σημειωθεί ραγδαία υποχώρηση των επιτοκίων. Η υποχώρηση, λένε, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα γίνει σταδιακά το επόμενο διάστημα. Ομως, η προοπτική αυτή δεν θεωρείται καθόλου σίγουρη και ως εκ τούτου προβάλλει ως πιθανή η ανάγκη- και η προοπτική- ευρωπαϊκής στήριξης.
Το ΔΝΤ
Ευρωπαϊκές πηγές χαρακτηρίζουν, εξάλλου, εσφαλμένη τακτική εκ μέρους της κυβέρνησης την επίκληση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, γιατίόπως λένε- δίνει τροφή σε όσους είναι αντίθετοι προς τη στήριξη της Ελλάδας από την Ευρώπη να υποστηρίξουν ότι αυτή δεν την επιζητεί, αφού βλέπει λύση μέσω του ΔΝΤ. Επίσης, δίνει τροφή και σε όσους μέσω της Ελλάδας πολεμούν το ευρώ να θριαμβολογήσουν για την επικράτηση του ΔΝΤ και την αδυναμία της ευρωζώνης.
Μετά και τη χθεσινή γαλλική παρέμβαση, η «τακτική» του ΔΝΤ έχει αποδυναμωθεί. Αλλωστε, την αντίθεσή του σε μια τέτοια λύση διατύπωσε, μετά τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, και ο «πολύς» Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Β. Σόιμπλε.(ΝΕΑ)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: