Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Η Ημέρα της Γυναίκας στη σκιά της οικονομικής κρίσης

HMERA_GYNAIKASΝα στηρίξουν ενεργά «τη μεγάλη προσπάθεια του της κυβέρνησης να βγάλει την πατρίδα από την κρίση», καλεί τις γυναίκες ο Τομέας Γυναικών της Ν.Ε Πιερίας του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών. Στον αντίποδα, ο Σύλλογος Γυναικών Κατερίνης, τιμά την 8η του Μάρτη με συλλαλητήριο «ενάντια στη βαρβαρότητα των νέων αντιλαϊκών-αντιδραστικών μέτρων».
100 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ημέρα που η δεύτερη διεθνής Συνδιάσκεψη σοσιαλιστριών γυναικών, στην Κοπεγχάγη, έκανε ομόφωνα δεκτή την πρόταση της Κλάρας Τσέτκιν να καθιερωθεί η 8η Μαρτίου ως Διεθνής Ημέρα της ...Γυναίκας.
Στην Ελλάδα, πολλά έχουν αλλάξει από τότε, χάρη στους αγώνες των γυναικών, πολλά έχουν μείνει ίδια και άλλα επιδεινώνονται, λόγω οικονομικής κρίσης.

«Η μεγάλη οικονομική και δημοσιονομική κρίση που περνάει σήμερα η πατρίδα μας πλήττει
με ιδιαίτερη ένταση και δυστυχώς κατά προτεραιότητα, τον πλέον ‘αδύναμο κρίκο’ της κοινωνίας που είναι οι γυναίκες», λέει στο μήνυμά του (στη διπλανή σελίδα) ο Τομέας Γυναικών της Ν.Ε Πιερίας του ΠΑΣΟΚ. Αλλά, «στην παρούσα τραγική συγκυρία», έπρεπε να παρθούν αυτά τα «αναγκαία μέτρα διάσωσης» υποστηρίζει και ....

καλεί τις γυναίκες «να στηρίξουν ενεργά την μεγάλη προσπάθεια του Γιώργου Παπανδρέου και της κυβέρνησης να βγάλουν την πατρίδα από την κρίση και να την οδηγήσουν στο δρόμο της ανάπτυξης».

Ως «διπλά χαμένες» της κρίσης, αλλά και των έκτακτων οικονομικών μέτρων που επεφύλαξε για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θεωρεί τις γυναίκες η Επιτροπή Γυναικών του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας. Στο μήνυμά της, παραθέτει μια σειρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στη χώρα, επισημαίνοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση τα αγνοεί προκλητικά και διαλέγει «το δρόμο της βαρβαρότητας, αντί για το δρόμο της κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης».

Για «βαρβαρότητα» κάνει λόγο και ο Σύλλογος Γυναικών Κατερίνης που δεν αρκείται σε μηνύματα, αλλά  οργανώνει σήμερα (στις 6.30 το απόγευμα, στο Σιντριβάνι-Πλατάνι) συλλαλητήριο, μαζί με το ΠΑΜΕ Πιερίας, προκειμένου να εκφράσει τη αντίθεσή του στα νέα «αντιλαϊκά και αντιδραστικά» οικονομικά μέτρα, τιμώντας τη μνήμη των γυναικών που θυσιάστηκαν για τα εργατικά δικαιώματα, την ειρήνη, τη δημοκρατία, την ανεξαρτησία και τη λεφτεριά.

Μήνυμα για τη σημερινή μέρα στέλνει και το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης, όπου τονίζει πως χαιρετίζει όλες τις γυναίκες του νομού, εργαζόμενες, άνεργες, συνταξιούχους και μετανάστριες, στηρίζει τους αγώνες τους μέσα και έξω από το σπίτι» και τις καλεί να οργανωθούν στα σωματεία και να εντείνουν τον αγώνα τους μέσα από τα συνδικάτα.
«Οι γυναίκες συνεχίζουν να αποτελούν την ομάδα του πληθυσμού που πλήττεται περισσότερο απ’ την ανεργία, τις απολύσεις, την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, την καταστρατήγηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων», αναφέρει, υπενθυμίζοντας πως στη Πιερία η συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων (το 70%) είναι γυναίκες.(
Πολιτεία) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: