Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Η Εταιρία κάνει ό,τι θέλει

ETAIRIA_1

Σημαντικά προβλήματα, που ολοένα οξύνονται, αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες της Γρίτσας από τη μεταφορά των χαλικιών προς Θεσσαλονίκη, για την οποία χρησιμοποιείται το λιμάνι της περιοχής. Ουσιαστικά, η μη τήρηση των όρων της Περιβαλλοντικής Μελέτης, για την οποία το 2006 είχε γνωμοδοτήσει θετικά και ο ....Δήμος Λιτοχώρου και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα για τα δεινά στα οποία υπόκεινται επαγγελματίες, αλλά καιεπισκέπτες.

ETAIRIA_2Χθες το πρωί, επαγγελματίες της περιοχής κάλεσαν σε συνάντηση φορείς του νομού μας και της Αυτοδιοίκησης, όπου τους εξέθεσαν τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους, τα οποία στο σύνολό τους σχετίζονται με τη μεταφορά των χαλικιών.
Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο βουλευτής Κώστας Κουκοδήμος, εκπρόσωποι των βουλευτών Θανάση Παπαγεωργίου και Μαρίας Μίχου, οι πολιτευτές Ηλίας Τσιτλακίδης και Στέργιος Τόκας, ο Διευθυντής της ΔΕΑΛ και η πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Λιτοχώρου. Δεν κλήθηκε εκπρόσωπος του Δήμου Λιτοχώρου, αφού όπως διευκρινίστηκε το θέμα πρόκειται να συζητηθεί στην προσεχής συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Οι επαγγελματίες της Γρίτσας, ζητούν την τήρηση των όρων της Περιβαλλοντικής Μέλετης, αφού όπως τόνισαν η εφαρμογή τους έχει χαλαρώσει μετά το καλοκαίρι του 2008 και έχει υποβαθμίσει την περιοχή, η οποία τους θερινούς μήνες εξακολουθεί να δέχεται μεγάλο όγκο επισκεπτών.
Η σκόνη, ο θόρυβος και η συχνότατη διέλευση των φορτηγών που μεταφέρουν χαλίκια θέτοντας σε κίνδυνο την ασφαλή διέλευση επισκεπτών και επαγγελματιών, είναι στην ημερήσια διάταξη, ενώ πλέον η Εταιρία που κατασκευάζει την επέκταση του αεροδιαδρόμου στην Θεσσαλονίκη δεν τηρεί ούτε το ωράριο (συνεχίζει τη μεταφορά και μετά τις 3.00 το μεσημέρι), ενώ κανονικά εργάζονται τα φορτηγά της ακόμη και τα Σαββατοκύριακα.
ETAIRIA_3«Το χειμώνα νομίζει η Εταιρία ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει», είπαν χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι κυρίαρχο αίτημά τους είναι να τελειώσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η μεταφορά και παράλληλα να τηρηθούν στο ακέραιο οι όροι της περιβαλλοντικής μελέτης.
Όσον αφορά το πέρας των εργασιών στον αεροδιάδρομο Θεσσαλονίκης τα μηνύματα δεν είναι καθόλου ευχάριστα, αφού όπως ειπώθηκε, το πιθανότερο είναι να μην προλάβει να μεταφέρει η εταιρία την ποσότητα υλικών που απαιτείται για την επέκταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010 (όπως προβλέπει η σύμβαση), αλλά να ζητήσει παράταση, παρατείνοντας παράλληλα και το πρόβλημα για την περιοχή.
Υπεύθυνη για το αν τηρούνται από την Κοινοπραξία «ΑΚΤΩΡ-ΑΘΗΝΑ», είναι η ΕΥΔΕ Αεροδρομίων, η οποία όμως, παρά τις συνεχείς οχλήσεις από τους επαγγελματίες, δεν έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως προκύπτει και από το αποτέλεσμα.
Την πρόθεσή του να φέρει το ζήτημα στη Βουλή, εξέφρασε ο βουλευτής Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Κουκοδήμος.
Ιδιαίτερα αιχμηρός, ήταν ο πολιτευτής Στέργιος Τόκας, ο οποίος υποστήριξε ότι πρόκειται «για κραυγαλέα περίπτωση στην οποία δεν μας φταίει η Αθήνα. Πρώτα φταίει ο Δήμος Λιτοχώρου και η Νομαρχία που γνωμοδότησαν υπέρ των όρων της Περιβαλλοντικής Μελέτης», είπε χαρακτηριστικά θυμίζοντας ότι ο ίδιος το 2006, είχε ταχθεί κατά της θετικής γνωμοδότησης, θέση την οποία «κάποιοι δεν στήριξαν, επιλέγοντας να βρίσκονται στο εξωτερικό».
Ο κ. Τόκας, προχώρησε και ένα βήμα παραπάνω, λέγοντας ότι η συγκεκριμένη γνωμοδότηση πέρασε επειδή ο τότε Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, «σήκωσε το τηλέφωνο και είπε στις κεφαλές του τόπου να περάσουν το θέμα. Δυστυχώς δικαιώθηκα για όσα έλεγα τότε», είπε. Αναφερόμενος στην περίπτωση παράτασης των Περιβαλλοντικών Όρων, τόνισε ότι «δεν μπορεί να δοθεί καμιά παράταση σε μια Περιβαλλοντική Μελέτη η οποία δεν τηρείται».
Ο Διευθυντής από τη ΔΕΑΛ, υποστήριξε από την πλευρά του, ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που δεν σχετίζεται μόνο με την Εταιρία, αλλά και με το Κράτος. «Το Κράτος οφείλει πολλά εκατομμύρια ευρώ στη συγκεκριμένη Εταιρία και αυτή βρίσκει πάτημα για να μην ακολουθήσει κάποιους κανόνες και να μειώσει το κόστος του έργου», είπε χαρακτηριστικά.
Η χθεσινή συνάντηση, δεν θα είναι και η τελευταία για το θέμα, αφού οι επαγγελματίες της περιοχής, φέρονται αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την περαιτέρω αισθητική υποβάθμιση της περιοχής τους, η οποία έχει πλήξει σοβαρά το εισόδημά τους.(
Πολιτεία/Β.Ζ.) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: