Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Επίκαιρος και αναγκαίος ο αγώνας των γυναικών

ΔΕΥΤΕΡΑ 8-3-2010
   
Πριν 153 χρόνια, στη Νέα Υόρκη, στις 8 Μαρτίου του 1857, εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας βγήκαν στους δρόμους διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, αξιοπρέπεια στη δουλειά, καλύτερο μεροκάματο, το οποίο να πλησιάζει αυτό των αντρών, αφού η εργασία ήταν ίδια με αυτών.
    Η ίδια ημερομηνία επιλέχτηκε τα ....
επόμενα χρόνια από τις γυναίκες για να διαμαρτυρηθούν για τις κακές συνθήκες εργασίας και να ζητήσουν την ισότητα των δύο φύλων. Το 1910 στην Κοπεγχάγη καθιερώθηκε η 8η Μαρτίου ως παγκόσμια μέρα της γυναίκας. Από τότε γιορτάζεται κάθε χρόνο σε όλο τον πλανήτη είτε σε περιοχές όπου η γυναίκα είναι χειραφετημένη είτε σε περιοχές όπου ζει υπό καταπίεση.


    Σήμερα αρκετά από τα αιτήματα των γυναικών έχουν ικανοποιηθεί, τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες χώρες και γι' αυτό η ημέρα της γυναίκας έχει χάσει το μεγάλο πολιτικό της νόημα.


    Η γυναίκα θεωρείται χειραφετημένη και συμμετέχει όχι μόνο στην παραγωγική διαδικασία αλλά και στα κοινά. Ωστόσο, η συνταγματική αναγνώριση της ισότητας δεν συνεπάγεται απαραίτητα και ουσιαστική ισότητα σε επίπεδο νοοτροπίας, οι γυναίκες διεκδικούν καθημερινά τη χειραφέτησή τους στις συνειδήσεις των αντρών. Ακόμα ισχύει η ποσόστωση στη διαδικασία εκλογής των γυναικών στην πολιτική και επίσης, ακόμα πολλές δουλειές στις συνειδήσεις μας θεωρούνται "αντρικές".


    Ο εορτασμός όμως της ημέρας της γυναίκας παραμένει επίκαιρος και αναγκαίος. Σε πολλές χώρες καταπατούνται ακόμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών ενώ το αίτημα για πλήρη ισότητα των δύο φύλων σε όλο τον κόσμο παραμένει ανικανοποίητο.


    "Η ισότητα των φύλων και η χειραφέτηση των γυναικών είναι βασικά στοιχεία της παγκόσμιας αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για ίσα δικαιώματα και αξιοπρέπεια για όλους. Αυτό είναι ένα ζήτημα βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως κατοχυρώνονται στον Καταστατικό μας Χάρτη και στην Οικουμενική Διακήρυξη. Αποτελούν μέρος της ίδιας της ταυτότητας του Οργανισμού.


    Ωστόσο, η ισότητα για τις γυναίκες και τα κορίτσια αποτελεί επίσης μια οικονομική και κοινωνική επιταγή. Μέχρι οι γυναίκες και τα κορίτσια να απελευθερωθούν από τη φτώχεια και την αδικία, όλοι οι στόχοι μας - ειρήνη, ασφάλεια, αειφόρος ανάπτυξη - βρίσκονται σε κίνδυνο", τονίζει σε μήνυμά του ο γγ του ΟΗΕ.


    "Ωστόσο χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά. Η μητρική θνησιμότητα παραμένει σε απαράδεκτα υψηλό επίπεδο, πολύ λίγες γυναίκες έχουν πρόσβαση σε οικογενειακό προγραμματισμό, ενώ η βία κατά των γυναικών εξακολουθεί να αποτελεί αιτία παγκόσμιας ντροπής. Ειδικότερα, η σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων είναι ένα ενδημικό φαινόμενο. Πέρυσι, το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέδωσε δύο ισχυρά ψηφίσματα για το θέμα αυτό. Πολύ πρόσφατα διόρισα μια ειδική εκπρόσωπο για την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το έγκλημα της βίας κατά των γυναικών", προσθέτει ο Μαν κι-Μουν.

    Εκδηλώσεις για την Ημέρα της Γυναίκας

    Τη μνήμη της Αύρας Θεοδωροπούλου, μιας μεγάλης μορφής του φεμινιστικού κινήματος, που ταυτίστηκε, στις αρχές του περασμένου αιώνα, με τον αγώνα των Ελληνίδων γυναικών για ισότητα και πολιτικά δικαιώματα, τιμούν το περιοδικό "Βορέας" και το Δίκτυο Θρακών, σε μια εκδήλωση, που διοργανώνουν, σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στην αίθουσα της Παλιάς Βουλής στην Αθήνα.


    Κλιμάκιο του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κοινωνικής Ένταξης και Πρόνοιας, καθώς και του Τομέα Γυναικών του ΠΑΣΟΚ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, θα επισκεφθεί την στις 12:00, τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αθηνών (Πέτρου Ράλλη 24) όπου κρατούνται αλλοδαπές γυναίκες με τα παιδιά τους.


    Πανελλαδική συνδιάσκεψη, με θέμα: «Η έμφυλη διάσταση του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας», διοργανώνει η Γραμματεία Γυναικείων Θεμάτων της ΝΔ.

    Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ και της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας που έχει στο επίκεντρο τα δικαιώματα της εργαζόμενης γυναίκας, θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στο Πεδίο του Άρεως.(ΑΠΕ)
http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: