Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Δυναμική στήριξη Σαρκοζί στην Ελλάδα

papandreou_sarkozi_m_copy_copyΣε μια ηχηρή δήλωση στήριξηςείναι η σειρά της Ευρώπης να σταθεί πλάι της και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, είπε ο Νικολά Σαρκοζί, προαναγγέλλοντας κοινή δράση της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ελλάδας, για την προστασία του ευρώ, έναντι των κερδοσκόπων. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για σενάρια περί......
προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και επανέλαβε ότι η κρίση στην Ελλάδα πρέπει να γίνει αφορμή για πιο ισχυρή Ευρώπη και πιο ισχυρή ευρωζώνη. πολιτικής, ηθικής και οικονομικής αν χρειαστεί για ανόρθωση της ...
ελληνικής οικονομίας και τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, προέβη ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί μετά τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.  Η Ελλάδα έκανε ό,τι της ζήτησε η Ευρώπη, τώρα
Πλήρη στήριξη στην Ελλάδα παρείχε στην Ελλάδα ο Γάλλος πρόεδρος μετά την ωριαία συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό.
"...Αν η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια, εμείς θα είμαστε εκεί..."

Νικολά Σαρκοζί
Ο Νικολά Σαρκοζί υποσχέθηκε ότι οι χώρες της ευρωζώνης

"Αν η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια, εμείς θα είμαστε εκεί", δήλωσε στη κοινή συνέντευξη Τύπου και επισήμανε ότι οι κύριοι παράγοντες στην ευρωπαϊκή σκηνή είναι αποφασισμένοι να κάνουν ο,τιδήποτε χρειάζεται για να εξασφαλίσουν ότι η Ελλάδα δεν θα απομονωθεί".

Ο Γάλλος πρόεδρος προσέθεσε μάλιστα ότι νωρίτερα σήμερα μίλησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και υπογράμμισε ότι η Γαλλία, η Γερμανία και η Ελλάδα είναι έτοιμες να αναλάβουν συντονισμένη δράση κατά της κερδοσκοπίας των αγορών που έχει βάλει στο στόχαστρο τους ελληνικούς δημοσιονομικούς θεσμούς. θα βοηθήσουν την Ελλάδα αν επιδεινωθούν τα οικονομικά της προβλήματα και δεσμεύτηκε για την πάταξη των κερδοσκόπων των αγορών.
Ο κ. Σαρκοζί ξεκαθάρισε ότι η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα, σημείωσε ότι αυτός ήταν ο λόγος που συγκροτήθηκε η Ευρωζώνη και καθιερώθηκε το ενιαίο νόμισμα και τόνισε με έμφαση  ότι η στήριξη προς την Ελλάδα δεν θα είναι μόνο πολιτική και τάχθηκε υπέρ της καταπολέμησης της κερδοσκοπίας, η οποία αυτή την περίοδο πλήττει μόνο την Ελλάδα, αλλά θα μπορούσε να πλήξει και οποιαδήποτε άλλη χώρα.
"Εδώ διακυβεύεται όχι μονό το μέλλον της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης","έπραξε αυτό που της ζήτησε η Ευρώπη και τώρα οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης πρέπει να σταθούν δίπλα στην Ελλάδα". υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος και σημείωσε ότι η Ελλάδα
"...όποιες επιθέσεις δέχεται η χώρα από κερδοσκόπους δεν είναι μόνο θέμα ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό..."
Γιώργος Παπανδρέου
Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για έμπρακτη στήριξη της Γαλλίας, η οποία αναγνωρίζει και στηρίζει την προσπάθεια του ελληνικού λαού και τόνισε ότι όποιες επιθέσεις δέχεται η χώρα από κερδοσκόπους δεν είναι μόνο θέμα ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό.
Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ελπίδα ότι η κρίση που περνά η χωρά μας θα συμβάλει στην οικοδόμηση μιας Ευρώπης και ευρωζώνης ισχυρής και ενωμένης, ενώ υπογράμμισε την κοινή συμφωνία με Σαρκοζι, Μερκελ και Γιουνκερ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.

"Συμφωνήσαμε σε μια κοινή δράση με τον Ν. Σαρκοζί, την Αγκελα Μέρκελ, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Είναι μια πρωτοβουλία που θα εκδηλωθεί σύντομα"
είπε ο κ Παπανδρέου.

Τόνισε επίσης ότι δεν είναι επιλογή της Ελλάδας η προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και επανέλαβε  ότι η Ελλάδα δεν ζητεί οικονομική βοήθεια και ότι αυτό που επιζητεί είναι να μπορεί να δανείζεται με επιτόκιο παρόμοιο με αυτό που δανείζονται οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον κ.  Σαρκοζί για την ουσιαστική και προσωπική, όπως είπε, στήριξη προς την Ελλάδα τονίζοντας ότι  στο πρόσωπό του αναγνωρίζει ένα "φίλο, εκφραστή της φιλίας των δύο λαών".

Στη συζήτησή του με τον Γάλλο πρόεδρο, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι έγινε περιγραφή των άμεσων μέτρων που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οικονομικής συγκυρίας και δήλωσε ότι στόχος των μέτρων είναι να γίνει "και πάλι την Ελλάδα ελκυστική για τις επενδύσεις, με κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή".

Γερμανική συγνώμη για τα δημοσιεύματα


Εν τω μεταξύ, επιστολή έκφρασης θαυμασμού για τη σοβαρότητα και το θάρρος της πολιτικής ηγεσίας της χώρας μας να αντιμετωπίσει με μεγάλη ευθύνη τις παραλείψεις προηγούμενων χρόνων στα οικονομικά, αλλά και έμμεσης συγγνώμης για απρεπή δημοσιεύματα απέστειλε ο πρόεδρος της Γερμανικής βουλής στον Φίλιππο Πετσάλνικο.

"Με εντυπωσιάζει η σοβαρότητα και το θάρρος με το οποίο οι υπεύθυνοι πολιτικοί της χώρας αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που χρόνια παραβλέπονταν, καθώς και η σαφήνεια με την οποία οι συμπολίτες σας διαμηνύουν ότι αναλαμβάνουν οι ίδιοι την ευθύνη για τα δικά τους λάθη και τις παραλείψεις τους. Ορισμένα προκλητικά σχόλια γερμανικών ΜΜΕ δεν θα είχαν γραφτεί, ούτε και ορισμένες απαιτήσεις Γερμανών πολιτικών για αλλαγή πλεύσης δεν θα είχαν διατυπωθεί, εάν επρόκειτο για τους Γερμανούς ψηφοφόρους με το δεκαπλάσιο ΑΕΠ και επιβάλλονταν ανάλογα μέτρα περικοπών της τάξης των 50 δις ευρώ. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν περιμένει οικονομική βοήθεια, αλλά έχει την αμέριστη πολιτική στήριξη της Γερμανίας", τονίζει συγκεκριμένα, ο Νορμπέρ Λαμέρ, στην επιστολή του.ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: