Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Πόντος - δικαίωμα στη μνήμη

EKTHESH_PONTOS_1
Παρουσία του δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, εκπροσώπων των τοπικών αρχών, φορέων και πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στην Αστική Σχολή, τα εγκαίνια της πολυθεματικής έκθεσης με τίτλο «Πόντος-Δικαίωμα στη Μνήμη». Την έκθεση διοργανώνουν ο Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου Κατερίνης, οι σύλλογοι Ποντίων δήμου Κατερίνης και ο καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης...
EKTHESH_PONTOS_2«Ο πολιτισμός των Ποντίων υπήρξε το οχυρό που κράτησε όρθιο και ζωντανό τον Ποντιακό Ελληνισμό μέχρι σήμερα και συνεχίζει σήμερα παραδίδοντας τη σκυτάλη στα παιδιά, στις νεότερες γενιές που μπολιάζονται με τον πλούτο της ποντιακής μουσικής, των χορών, του θεάτρου, της λαϊκής παράδοσης», ανέφερε στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο δήμαρχος Κατερίνης.
Ο κ. Χιονίδης αναφέρθηκε και στη γενοκτονία των Ποντίων σημειώνοντας ότι «δεν αφορά μόνο τους Ποντίους, αφορά ένα κομμάτι του ελληνισμού που σφαγιάστηκε», ενώ κάλεσε όλους τους δημότες «να επισκεφτούν την τόσο τεκμηριωμένη έκθεση του κ. Φωτιάδη».
EKTHESH_PONTOS_3Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Χαράλαμπος Καρατζόγλου επισήμανε: «Η Πολυθεματική Έκθεση που εγκαινιάζουμε σήμερα, το καθημερινό πλούσιο έργο των Ποντιακών Σωματείων του Νομού, αποτελούν αξιοπρόσεκτο παράδειγμα δράσης στην προσπάθεια για διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ποντιακού Ελληνισμού. Παρόμοιες προσπάθειες στηρίζουμε στον Πολιτιστικό Οργανισμό και θα συνεχίσουμε να τις στηρίζουμε και στο μέλλον, θεωρώντας ότι οι τοπικές κοινωνίες, έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ την ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας μας, της λαϊκής μας παράδοσης και του πολιτισμού μας εν γένει».
EKTHESH_PONTOS_4Το 14τομο βιβλίο του Κώστα Φωτιάδη παρουσίασε ο επίκουρος καθηγητής ιστορίας του Α.Π.Θ. Ιάκωβος Μιχαηλίδης. Στον ποντιακό ελληνισμό μέσα από τις μελέτες του Κώστα Φωτιάδη αναφέρθηκε ο ιστορικός-συγγραφέας Γιάννης Καζνταρίδης, ενώ ο Ζάϊκος Νικόλαος, καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου έκανε λόγο για ζητήματα, που προέκυψαν σε διεθνές επίπεδο για το θέμα της γενοκτονίας.
Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο ίδιος ο δημιουργός, έκανε λόγο για τις δυσκολίες που συνάντησε στη διαδρομή για την ολοκλήρωση του έργου του, ενώ αναφερόμενος στην καταγραφή της γενοκτονίας είπε χαρακτηριστικά: «Πράγματι, ενώ για την γενοκτονία των Αρμενίων υπήρξε φωτογραφική αποτύπωση, για την ποντιακή όμως όχι. Και αυτό γιατί υπήρξε τουρκική διαταγή να μην μένουν ίχνη. Μετά την κατακραυγή που δημιουργήθηκε από την αρμενική απεικόνιση της τραγωδίας, είχαν λάβει τα μέτρα τους οι τύραννοι».
Η εκδήλωση επενδύθηκε μουσικά με ποντιακούς ήχους, ενώ η παρουσίαση έγινε από την κ. Έφη Μαυροπούλου.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Μαρτίου και το κοινό μπορεί να την επισκέπτεται καθημερινά από τις 09:00 π.μ. έως τις 14:00 και από τις 17:00 έως τις 20:00.(
Πολιτεία) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: