Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Φως στο τούνελ

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010
Μαραθώνιος επισκέψεων του πρωθυπουργού και συναντήσεις με ευρωπαίους ηγέτες
Φως
στο τούνελ
Ισχυρή πολιτική στήριξη στην Ελλάδα από τον Νικολά Σαρκοζί κατόπιν της συνάντησής του με τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δρα με αποφασιστικότητα και σταθερότητα, τονίζοντας ότι Ελλάδα, Γαλλία και Γερμανία θα λάβουν μία συντονισμένη δράση για να καταπολεμήσουν την κερδοσκοπία.
Ο Γάλλος πρόεδρος έδωσε έμφαση στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και οποιουδήποτε άλλου κράτους-μέλους πλήττεται από την κερδοσκοπία, και κατέστησε σαφές ότι εάν η Ελλάδα χρειαζόταν ενίσχυση θα έπρεπε να έλθει στο πλαίσιο της ευρωζώνης -γιατί αλλιώς ποια η σημασία του.... ενιαίου νομίσματος- και όχι μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Παπανδρέου: Ευρωπαϊκή λύση
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε ότι «η οικονομική κρίση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά τον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκή Ένωσης», προσθέτοντας ότι «η Γαλλία στηρίζει έμπρακτα και με τρόπο συστηματικό το ευρώ και αυτό είναι που θέλουμε κι εμείς».
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε στον Γάλλο πρόεδρο τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, τα οποία όπως είπε ήταν επιπλέον από όσα ζήτησε η ΕΕ και ζήτησε η κρίση να συμβάλλει στη δημιουργία μιας ισχυρής Ευρώπης.
Ερωτηθείς σχετικά είπε πως «εμείς θέλουμε ευρωπαϊκή λύση» και σχολίασε ότι μέχρι προχθές μία τέτοια λύση «ήταν μία θεωρητική συζήτηση», αποτυπώνοντας με αυτόν τον τρόπο εμμέσως το κλίμα που υπήρχε μετά τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, την Παρασκευή.  Με τον Νικολά Σαρκοζί ο πρωθυπουργός συζήτησε για «πιο συγκεκριμένους τρόπους αν υπάρξει ανάγκη για δανειοδότηση της χώρας μας».
Συμφωνήσαμε είπε σε μία κοινή στρατηγική με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον Νικολά Σαρκοζί και τον πρόεδρο της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ο Γ.Παπανδρέου επανέλαβε ότι η Ελλάδα ζητεί να δανείζεται με επιτόκιο που είναι κοντά με εκείνο που δανείζονται οι άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Όπως και ο Γάλλο πρόεδρος, ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίετερη έμφαση στο θέμα της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών της Ευωζώνης «Θα πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη» είπε παρατηρώντας πως «σε άλλες περιπτώσεις υπάρχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».
«Η ΕΕ δεν έχει δημιουργήσει τέτοιους μηχανισμούς» παρατήρησε στηρίζοντας την άποψη ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν».
Ο κ Παπανδρέου έκανε λόγο για άριστες σχέσεις με τον Γάλλο πρόεδρο, τον οποίο προσφωνούσε στον ενικό με το όνομά του, και τον ευχαρίστησε για τη στήριξη της Γαλλίας, η οποία «είναι σταθερός φίλος και έχει στρατηγική σχέση με την Ελλάδα». «Είναι πολύ θετικό ευχαριστώ που αναγνωρίζει την προσπάθεια του ελληνικού λαού» είπε.
Σαρκοζί: Η Γαλλία θα πράξει το απαραίτητο
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο των Ηλυσίων ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι είχε μία συζήτηση σε βάθος με τον Γιώργο Παπανδρέου, χαιρετίζοντας το κουράγιο του πρωθυπουργού στη λήψη αποφασιστικών μέτρων. «Η Ελλάδα δρα με αποφασιστικότητα και σταθερότητα και ως εκ τούτου μπορεί να υπολογίζει στην πλήρη υποστήριξη της Γαλλίας» υπογράμμισε.
Ο Νικολά Σαρκοζί αναφέρθηκε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 11ης Φεβρουαρίου, λέγοντας ότι είχε ζητηθεί πρώτον από την Ελλάδα να κάνει τα πάντα για να διατηρήσει το φιλόδοξο στόχο της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4% με τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων. «Και αυτό ακριβώς έπραξε, έπραξε αυτό που της ζήτησε η Ευρώπη» δήλωσε.
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι κατά δεύτερον ζητήθηκε από όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης να λάβουν συντονισμένα και αποφασιστικά μέτρα εάν αποδεικνύονταν απαραίτητα. «Η ελληνική κυβέρνηση έλαβε τα μέτρα που αναμέναμε, τα κράτη της ευρωζώνης οφείλουν να σταθούν δίπλα και να λάβουν τα δικά τους μέτρα. Η Γαλλία σε στενή σχέση με τους εταίρους της θα πράξει το απαραίτητο» τόνισε.
«Η ευρωζώνη θα κάλυπτε τις δεσμεύσεις της»
Ο Νικολά Σαρκοζί επισήμανε ότι σήμερα η Ελλάδα δεν έχει ιδιαίτερη ανάγκη έκτακτης χρηματοδότησης, γεγονός που όπως είπε του επιβεβαίωσε στη μεταξύ τους συζήτηση ο Γ.Παπανδρέου. «Η ελλάδα μπόρεσε να βρει την αξιοοπιστία της με τις δικές της δυνάμεις» είπε και συμπλήρωσε πως «εάν ήταν απαραίτητο τα κράτη της ευρωζώνης θα κάλυπταν τις δεσμεύσεις τους, δεν υπάρχει αμφιβολία».
«Το ευρώ είναι το κοινό μας νόμισμα και αυτό συνεπάγεται την αλληλεγγύη της ευρωζώνης» ανέφερε πολλές φορές ο Γάλλος πρόεδρος.
«Σε αυτή την υπόθεση προφανώς διακυβεύεται το μελλον της Ελλάδας, όμως είναι εξίσου και το μέλλον της Ευρώπς που διακυβεύεται. Οι Ευρωπαίοι από κοινού δόμησαν ένα κοινό νόμισμα, όλοι πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι, είναι μία πολιτική δέσμευση, ηθική υποχρέωση, αλλά και οικονομική πραγματικότητα» ανέφερε.
Και υπογράμμισε πως η Ελλάδα, η Γαλλία και η Γερμανία θα λάβουν μία συντονισμένη και κατόπιν διαβούλευσης δράση για να καταπολεμήσουν την κερδοσκοπία. «Η Γαλλία ό,τι είναι απαραίτητο για να βγει Ελλάδα και η Ευρώπη από την κρίση πιο ενωμένη» σημείωσε.
Για το ΔΝΤ
Κλείνοντας την πόρτα της προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ, ο Νικολά Σαρκοζί τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι «ένα κράτος-μέλος της ευρωζώνης που πλήττεται από τους κερδοσκόπους θα πρέπει να βασίζεται στους εταίρους του της ευρωζώνης». Όπως είπε αυτό είναι το νόημα του ενιαίου νομίσματος.
Σημείωσε ότι δημιουργήσαμε το ευρώ, ένα ενιαίο νόμισμα και ήταν μία πολύ σημαντική πρόοδος που μεταξύ άλλων μας επέτρεψε να διέλθουμε την οικονομική κρίση χωρίς να χρειαστεί να διαχειριστούμε προβλήματα υποτίμησης.
«Η ευρωζώνη θα πρέπει πάντοτε να βρίσκεται δίπλα σε μία χώρα που πλήττεται από την κερδοσκοπία, σήμερα είναι η Ελλάδα, αύριο κάποια άλλη χώρα. Αν στην πρώτη κρίση δεν λειτουργούσαμε έτσι, τι μήνυμα θα στέλναμε» ανέφερε ο Σαρκοζί σημειώνοντας ότι την ίδια θέση μοιράζονται οι επικεφαλής ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.
«Το ΔΝΤ μπορεί να μας βοηθήσει ίσως τεχνικά, έγω παλεύεω ακριβώς για να υπεραμυνθούμε τις αλληλεγγύης της ευρζωώνης και του νοήματος του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, είναι θέμα λογικής και συνοχής» υπογράμμισε. Σε άλλο σημείο ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι οι κερδοσκόποι θα πρέπει να γνωρίζουν τι σημαίνει αλληλεγγύη, «αυτό είναι η Ευρώπη»

Δεν υπάρχουν σχόλια: