Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Κακοκαιρία και στη βόρεια Ελλάδα Η σκόνη της Σαχάρας «πνίγει» το Λεκανοπέδιο Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Αττική - θυελλώδεις άνεμοι σαρώνουν τα πελάγη - «άσπρισε» απο το χιόνι η βόρεια Ελλάδα

ΔΕΥΤΕΡΑ 8-3-2010
Τόνοι σκόνης κάλυψαν τον Αττικό ουρανό
Τόνοι σκόνης από την έρημο Σαχάρα έχουν καλύψει από νωρίς το πρωί τον Αττικό ουρανό. Η υγρασία και η βροχή συνθέτουν ένα σκηνικό αποπνικτικό για τους κατοίκους του  λεκανοπεδίου. Ταυτόχρονα ισχυροί άνεμοι σαρώνουν τα πελάγη, ενώ πυκνό χιόνι έχει καλύψει περιοχές της βόρειας Ελλάδας.
Σε ότι αφορά τη λασποβροχή, οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι... πρόκειται για συνηθισμένο φαινόμενο στη χώρα μας, αν και όχι στην ένταση της σημερινής ημέρας.

Όπως εξηγούν, τις τελευταίες μέρες, η άνοδος της θερμοκρασίας, οι διαρκείς νοτιάδες και η υγρασία, είχαν ως αποτέλεσμα, τα σωματίδια της σκόνης που έρχονται από τη Βόρεια Αφρική να μένουν εγκλωβισμένα στην υγρή ατμόσφαιρα, βαραίνοντάς την και δίνοντας στον ουρανό αυτή τη γαλακτώδη όψη.

Όταν, δε, δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες η σκόνη έπεσε με την μορφή βροχής στο έδαφος.   

Οι ισχυροί άνεμοι στα πελάγη και οι έντονες χιονοπτώσεις στη βόρεια Ελλάδα δημιούργησαν προβλήματα στις συγκοινωνίες - ακτοπλοϊκές και οδικές.

Ειδικότερα, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια από Κυλλήνη και Πάτρα, ενώ κλειστό είναι και το Ρίο - Αντίρριο.
Μερική απαγόρευση της κυκλοφορίας ισχύει στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Συγκεκριμένα, δεν περνούν τη γέφυρα, για λόγους ασφαλείας, τα φορτηγά μεγάλης επιφάνειας, τα φορτηγά κενά φορτίου, καθώς και τα δίκυκλα.
Απαγορευτικό απόπλου υπάρχει και από τον Αγ. Κωνσταντίνο, καθώς και από το λιμένα του Βόλου.
Μόνο με κλειστού τύπου πλοία εκτελούνται τα δρομολόγια από Κεραμωτή για Λιμένα Θάσου, ενώ δεν εκτελούνται τα δρομολόγια μεταξύ Καβάλας - Πρίνου.
Στο λιμάνι του Πειραιά, δεν απέπλευσε στις 7.25 το Blue Star «Πάρος», ενώ το Blue Star «Ιθάκη» απέπλευσε στις 7.35 από τον Πειραιά για Σύρο, Τήνο, Μύκονο και έφθασε μόνο μέχρι τη Σύρο.
Σε Μακεδονία και Θράκη το σκηνικό είναι λευκό. 

Με αλυσίδες κινούνται τα οχήματα σε πολλές ορεινές περιοχές, ενώ «λουκέτο» έβαλαν τα σχολεία στους νομούς Γρεβενών, Φλώρινας και Καστοριάς, εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης.

Πυκνό χιόνι πέφτει από τις πρώτες πρωινές ώρες στα ορεινά της Μακεδονίας, ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ενώ τα χιόνια έφτασαν και γύρω από την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Με αλυσίδες κινούνται τα οχήματα σε ολόκληρο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Φλώρινας, στα ορεινά των νομών Γρεβενών, Καστοριάς και Πιερίας, καθώς και στον επαρχιακό δρόμο Πτολεμαΐδας - Βλάστης Κοζάνης.

Επίσης, με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο των νομών Χαλκιδικής, Πέλλας και Καρδίτσας, ενώ έκλεισε ο δρόμος Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου στο νομό Θεσσαλονίκης.

Αραιές νιφάδες χιονιού πέφτουν και μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου η θερμοκρασία έπεσε στους 2 βαθμούς. Με αλυσίδες κινούνται τα οχήματα στους ορεινούς επαρχιακούς δρόμους του νομού, ενώ στο Δήμο Ασβεστοχωρίου δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία.

Το ύψος του χιονιού στην πόλη της Καστοριάς φθάνει τα 20 εκατοστά, ενώ στην περιφέρεια του νομού είναι πολύ περισσότερο, φθάνοντας ακόμη και το ένα μέτρο στα ορεινά του Νομού Καστοριάς. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα έχουν βγει ήδη στους δρόμους.(ΝΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: