Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Η Ελλάς στο χειρουργείο!

BASIKO

Στο χειρουργικό τραπέζι φαίνεται να οδηγεί τη χώρα μας η Κυβέρνηση του Πα.Σο.Κ., ώστε να υπάρξει «ίαση» των ασθενειών που αντιμετωπίζει η οικονομία μας και να βγει από την κρίση, η οποία ολοένα και βαθαίνει. «Αλίμονο αν δεν εκφράσει την αντίθεσή του το Συνδικαλιστικό Κίνημα», είπε ο Μάρκος Μπόλαρης σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που προκάλεσαν τα μέτρα στην ...Ελληνική κοινωνία, τονίζοντας ότι αυτές τις αντιδράσεις θα πρέπει να τις λάβουν σοβαρά και οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο.
Ο υφυπουργός Οικονομίας Μάρκος Μπόλαρης, στο πλαίσιο της εξόρμησης των κυβερνητικών στελεχών στην περιφέρεια ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες για τα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση, βρέθηκε στην Πιερία, παραχωρώντας συνέντευξη τύπου.
«Για να αντιμετωπίσουμε μια ασθένεια, πρώτα από όλα πρέπει να κάνουμε διάγνωση. Στη συνέχεια να δώσουμε τη σωστή συνταγή και να την ακολουθήσουμε μέχρι τέλους» υποστήριξε ο κ. Μπόλαρης, ο οποίος πρόσθεσε «κάποιες φορές, για να φτάσουμε στην ίαση χρειάζεται να δώσουμε σιρόπια. Κάποιες φορές, χρειάζεται να φτάσουμε στην εγχείριση. Την αποφεύγουμε την εγχείριση με κάθε τρόπο. Είναι δύσκολη, είναι επώδυνη, έχει ρίσκο, αλλά υπάρχουν στιγμές που πλέον για να υπάρξει ίαση χρειάζεται εγχείρηση» είπε χαρακτηριστικά, θέλοντας να αναδείξει την κρισιμότητα των στιγμών, αλλά και την αναγκαιότητα των επώδυνων μέτρων που εξήγγειλε η Κυβέρνηση.

«Η Κυβέρνηση τήρησε την υπόσχεσή της και ανέδειξε το πρόβλημα» είπε ο υφυπουργός Οικονομίας, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο οι πολίτες να γνωρίζουν το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο οφείλεται κυρίως στην κατάσταση που κληροδότησε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. «Έως και δύο μέρες πριν τις εκλογές έδινε εσφαλμένα στοιχεία στην Ευρώπη», υποστήριξε ο υφυπουργός, ο οποίος πάντως σημείωσε (κάτι που παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργό), ότι τα συγκεκριμένα μέτρα όχι απλώς δεν κινούνται στα όρια της ιδεολογίας του Πα.Σο.Κ., αλλά είναι πέρα από αυτήν.  «Ο πρωθυπουργός μίλησε για έναν νέο πατριωτισμό», είπε και πλέον ο μοναδικός σκοπός είναι να σωθεί η χώρα από τα συσσωρευμένα προβλήματα.
Ο κ. Μπόλαρης επεσήμανε ότι το δημόσιο χρέος διπλασιάστηκε κατά τα 5,5 χρόνια διακυβέρνησης του τόπου από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία ακολούθησε μια πολιτική υπερχρέωσης του δημόσιου τομέα. «Το 2009 είχαμε 12 χιλιάδες αποχωρήσεις από το δημόσιο τομέα και 29 χιλιάδες προσλήψεις», είπε ο υφυπουργός, τονίζοντας ότι μέλημα της Κυβέρνησης είναι να αποκαταστήσει τη δυνατότητα δανεισμού της χώρας μας, η οποία θα χρειαστεί να δανειστεί το 2010, περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο υφυπουργός Οικονομίας χαρακτήρισε λάθος το να εστιάζεται η συζήτηση μόνο στα συγκεκριμένα μέτρα και πρόσθεσε ότι μαζί μ’ αυτά η Κυβέρνηση προωθεί την παραγωγική αναδιάρθρωση, για να καταστεί η Ελληνική Οικονομία ανταγωνιστική. Επίσης προωθεί την θεσμική ανασυγκρότηση του Κράτους, μέσα από το νέο εκλογικό νόμο που προτίθεται να φέρει, αλλά και από την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης» για το οποίο δήλωσε βέβαιος για την εφαρμογή του.
Ο κ. Μπόλαρης κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι ακολούθησε πολιτικές από τις οποίες ωφελήθηκαν οι λίγοι, ενώ διαβεβαίωσε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σύντομα θα προβλέπει δίκαιη φορολόγηση και επιμερισμό των «βαρών», σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες του καθενός.
«Τα μέτρα θα πετύχουν και σε 3 χρόνια θα υπάρχει μια άλλη Ελλάδα», εκτίμησε ο Μάρκος Μπόλαρης.

Ερωτηθείς για την καθυστέρηση στην απορρόφηση των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, ο κ. Μπόλαρης, είπε ότι έτσι όπως είχε σχεδιαστεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση το μόνο χαρακτηριστικό που είχε ήταν ο συγκεντρωτισμός, ενώ υποστήριξε ότι αν η Κυβέρνηση δεν έπαιρνε την απόφαση να αλλάξει τον συγκεκριμένο νόμο, με το ρυθμό που γινόταν οι αποταμιεύσεις θα είχε δεν θα είχε απορροφηθεί ούτε το 2020!
Ο υφυπουργός Οικονομίας, δεν θέλησε να απαντήσει πόσο θα είναι το ποσό που θα βάλει στα ταμία του το Κράτος από τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις και κυρίως πόσο εκτιμά ότι θα είναι εκείνο το ποσό το οποίο θα καταβάλουν συνολικά οι «έχοντες και κατέχοντες»
«Το τι πληρώνουν μισθωτοί και εργαζόμενοι, το ξέρουμε. Πόσο θα συνεισφέρουν οι έχοντες περιμένουμε να μας πείτε», ρωτήθηκε ο κ. Μπόλαρης, ο οποίος είπε ότι δεν είναι δυνατή μια τέτοια πρόβλεψη. «Αν ξέραμε ότι λειτουργεί ο δημόσιος τομέας, πιθανόν πολλά από αυτά τα μέτρα δεν θα χρειαζόταν», είπε χαρακτηριστικά, ενώ κατέληξε, εκφράζοντας την άποψη ότι «η Κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να αποτύχει»
Τέλος για τις αντιδράσεις των συνδικαλιστικών φορέων στα μέτρα, είπε «αλίμονο αν δεν αντιδρούσαν οι συνδικαλιστές», εκτιμώντας όμως ότι κατά βάθος και οι εργαζόμενοι κατανοούν ότι αυτές οι επώδυνες αποφάσεις ήταν αναγκαίες.
( Πολιτεία/Βαγγέλης Ζαμαντζάς)

Δεν υπάρχουν σχόλια: