Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

EUROGROUP: ΕΝΤΟΝΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αναζητείται ευελιξία

Βήματα προόδου προς την επίλυση του επίμαχου θέματος της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα ..
πραγματοποιήθηκαν χθες στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, έπειτα από έναν μαραθώνιο έντονων διαπραγματεύσεων.
Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Ευάγγελος Βενιζέλος Οριστικές αποφάσεις δεν ελήφθησαν και το όλο θέμα θα αναλάβει ως προς τις τεχνικές λεπτομέρειες μια ομάδα εργασίας της ευρωζώνης. Τόσο ο πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι οι οριστικές αποφάσεις, που θα ανοίξουν το δρόμο στο δεύτερο πακέτο βοήθειας, θα έχουν ολοκληρωθεί περί τα μέσα Αυγούστου.
Οπως δήλωσε μετά το πέρας των εργασιών ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, οι υπουργοί συμφώνησαν στα εξής:
* Να εξετάσουν τη δυνατότητα ευελιξίας στη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να μπορεί να αγοράζει ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.
* Να εξεταστεί η δυνατότητα μείωσης των επιτοκίων για τα δάνεια που θα χορηγήσει το εν λόγω Ταμείο στο πλαίσιο της νέας στήριξης της Ελλάδας.
* Οι τεχνικές λεπτομέρειες στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα εξεταστούν από ομάδα εργασίας του Eurogroup, με στόχο να ληφθούν οριστικές αποφάσεις μέσα στις επόμενες βδομάδες. Πάντως θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να να βρεθεί λύση χωρίς να οδηγηθεί η Ελλάδα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας.
* Να αναζητηθούν τρόποι που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Εικασίες
Βέβαια οι αποφάσεις περιλαμβάνουν αρκετές εικασίες και παραμένουν πολλές πτυχές ανοιχτές. Αλλά ενώπιον του αδιεξόδου που είχε δημιουργηθεί και του κινδύνου να αντιδράσουν έντονα οι αγορές, που ακονίζουν τα δόντια τους, οπωσδήποτε πραγματοποιήθηκαν βήματα προόδου.
Κι όμως η έκτακτη συνάντηση πριν από τη σύνοδο των υπουργών της ομάδας των 4 προέδρων (Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ζοζέ Μπαρόζο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ της ευρωζώνης και Ζαν-Κλοντ Τρισέ της ΕΚΤ), που συμπλήρωνε ο επίτροπος Ολι Ρέν, έδειχνε ότι οι 5 άμεσα εμπλεκόμενοι στην ευρωπαϊκή κρίση έχουν συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της ελληνικής περίπτωσης για το σύνολο της ευρωζώνης, μετά τις επιθέσεις των αγορών κατά της Πορτογαλίας και της Ιταλίας. Ο στόχος αυτής της συνάντησης ήταν, όπως τουλάχιστον ανακοινώθηκε, ο συντονισμός των θέσεων των «5» για την επίλυση του επίμαχου θέματος της συμμετοχής των ιδιωτών στο δεύτερο πακέτο. Φαίνεται όμως ότι δεν σημειώθηκε αισθητή πρόοδος, απόδειξη ότι οι τριβές έγιναν ακόμη πιο έντονες όταν συνήλθαν το απόγευμα αμέσως μετά τους «5» οι υπουργοί της ευρωζώνης, με τον Γιουνκέρ, τον Ολι Ρεν και τον Τρισέ...
Τριβές
Οι ενθαρρυντικές δηλώσεις ορισμένων υπουργών πριν αρχίσει η σύνοδος, ότι «πρέπει στο όνομα της αλληλεγγύης να βρεθεί το συντομότερο δυνατόν λύση» που θα επιτρέψει τη χορήγηση του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, δεν είχαν συνέχεια στη συζήτηση. Παλιές και νέες τριβές εμφανίστηκαν στο τραπέζι, ενώ ο Ζ.-Κ. Τρισέ παρέμεινε ανένδοτος στη θέση του ότι απορρίπτει οποιαδήποτε λύση στη συμμετοχή των ιδιωτών στο πακέτο που θα θεωρηθεί ως επιλεκτική χρεοκοπία.
Ενώπιον του αδιεξόδου, ορισμένοι υπουργοί πρότειναν να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις και να ξαναβρεθούν στα τέλη Ιουλίου. Πρόταση που παραμερίστηκε γρήγορα υπό το φόβο των σημερινών αντιδράσεων των αγορών. Και ο μαραθώνιος συνεχίστηκε με αποτελέσμα να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις σε ένα σχέδιο επί χάρτου. Απομένει η υλοποίηση... *http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: