Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Καιρός να βάλλουν γυαλιά μυωπίας οι Ευρωπαίοι ηγέτες

http://img.protothema.gr/A1F1FC4C93232CFE871F49A4F50FFBF4.jpg 

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011
Οι «καλοί μας φίλοι» από την Ευρώπη μας υποχρέωσαν να ψηφίσουμε το επαχθέστατο μεσοπρόθεσμο, μέσα σε μια εβδομάδα, προκειμένου οι ίδιοι στη συνέχεια να μας ...εξασφαλίσουν  με  νέα δάνεια  για τα επόμενα 3 χρόνια.
Το «ή ψηφίζετε ή χρεοκοπείτε» ήταν το πιστόλι στον κρόταφο της κυβέρνησης και των βουλευτών της κι ήταν μια ωμότατη παρέμβαση στα εσωτερικά μιας πρώην ανεξάρτητης και περήφανης χώρας.
Τελικά, τους κάναμε  κι αυτή την παραχώρηση  αλλά έκτοτε, περιμένουμε, εις μάτην, τις δικές τους αποφάσεις, δηλαδή αυτά που μας έταξαν.
Η Ευρώπη όχι απλά δεν ήταν έτοιμη, αλλά μέχρι σήμερα δεν ξέρει κανείς σε ποια απόφαση θα καταλήξουν με τα ετερόκλητα σχέδια τους και τα αντικρουόμενα συμφέροντα των χωρών και των τραπεζών που απαρτίζουν αυτή την οικονομική ένωση.
Σχέδιο είχαν οι Γάλλοι, άλλο σχέδιο οι Γερμανοί και άλλο ο Τρισέ. Ο καθένας  προσπαθεί να προωθήσει τα δικά του σχέδια και επιδιώξεις και όλοι μαζί πάσχουν από μυωπία και δεν βλέπουν ότι τελικά το πρόβλημα δεν είναι μόνο η Ελλάδα αλλά ολόκληρη η Ευρώπη, αν δεν σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και δεν δουν τη φωτιά που έρχεται και στις δικές τους αυλές.
Μέχρι τώρα ξέραμε ότι πρόβλημα έχουν Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία και ο μηχανισμός φτιάχτηκε για να αντιμετωπίσει τη διάσωση αυτών των χωρών και μόνο.
Από χθες όμως, στο προσκήνιο ήρθε και μια χώρα που μετέχει και στο κλαμπ των πλουσίων, το περίφημο G8. Η Ιταλία!
Με εξωτερικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ, η γειτονική χώρα βλέπει τα spreads των δεκαετών ομολόγων να εκτοξεύονται στις 265 μονάδες καθιστώντας πλέον τον δανεισμό εξαιρετικά επώδυνο και αλίμονο αν οι αγορές συνεχίσουν την πίεση.
Αν, δηλαδή, αναγκασθεί εκ των πραγμάτων να μην μπορεί να δανειστεί από την ελεύθερη αγορά  και ζητήσει βοήθεια  από το μηχανισμό στήριξης.
Τότε θα μιλάμε για ανάγκες που θα υπερβαίνουν κατά πολύ το ένα τρισ. ευρώ. Και ακολουθεί κατά βήμα και η Ισπανία...
Οπότε θα μιλάμε για διάλυση στα εξ ων συνετέθη η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και για μια παγκόσμια οικονομική κρίση που όμοιά της δεν έχει ζήσει η ανθρωπότητα.
Ελπίζουμε πως αυτή τη φορά οι ηγέτες της Ευρώπης και κυρίως η Γερμανία με τους συνοδοιπόρους της, να δουν λίγα μακρύτερα από τη μύτη τους και να πάρουν επιτέλους κάποιες γενναίες συνολικές αποφάσεις που, σε τελική ανάλυση, θα θωρακίζουν και τους ίδιους. Όχι άλλα ημίμετρα σαν κι αυτά που έχουν πάρει μέχρι σήμερα και πάντα σε λάθος χρόνο, συρμένοι πίσω από τη δυναμική των αγορών!
Μια κόκκινη γραμμή που θα στέλνει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως η ΕΕ είναι ακόμα ισχυρή και μπορεί να ρυθμίζει μόνη της τα του οίκου της και δεν επιτρέπει σε κανένα να τη μετατρέπει σε έρμαιο των καταστάσεων που την ετεροκαθορίζουν. Αποφάσεις που θα δείχνουν ότι  υπάρχει ακόμα στιβαρή πολιτική ηγεσία στην Ευρώπη και όχι υπάλληλοι κατώτεροι των περιστάσεων, στην πιο κρίσιμη ιστορική στιγμή της Ευρώπης.
Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είναι μακρινή η στιγμή της πλήρους κατάρρευσης των πάντων.
Βασίλης Στεφανακίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: