Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Κυβέρνηση: Η αναβολή αποφάσεων για το χρέος δεν βοηθάει Σημαντικό ότι διευρύνθηκε η ατζέντα του eurogroup λέει η κυβέρνηση

http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/462EBE098EF712B915EF0B86C9876460.jpg 

Τριτη 12 Ιουλίου 2011
Παρά την επιθυμία της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε τόσο από τον πρωθυπουργό, Γ.Παπανδρέου όσο και από τον υπουργό οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, να... δώσει το eurogroup άμεση λύση στο ζήτημα του χρέους, το θέμα παραπέμφθηκε για τις 14 Σεπτεμβρίου.
Στις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται η εκταμίευση της 6ης δόσης, οπότε θα πρέπει να υπάρχει ένα σταθερό ευρωπαϊκό περιβάλλον.
Οι αγορές αντέδρασαν επιθετικά στις αποφάσεις του eurogroup οπότε αναμένεται ένα δίμηνο αβεβαιότητας.
Για το λόγο αυτό, ο πρωθυποργός αποφάσισε να ξεκινήσει άμεσα μια σειρά επαφών με ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη από τη διεύρυνση των προτεινόμενων λύσεων στο eurogroup. Παραλληλα όμως καθιστά σαφές  ότι δεν πανηγυρίζει και ότι θα συνεχίσει την προσπάθειά της με έντονους ρυθμούς.
Κυβερνητικοί κύκλοι έλεγαν ότι είναι σημαντικό ότι τέθηκαν στο τραπέζι λύσεις όπως η επαναγορά ομολόγων ,η οποία είχε αποκλειστεί σε παλαιότερες συνεδριάσεις, η έκδοση ευρωομολόγου, η επιμήκυνση του χρέους και η μείωση των επιτοκίων και η συμμετοχή των ιδιωτών. Για το τελευταίο αυτό θέμα, ο κ.Παπανδρέου είχε επισημάνει στην επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο του eurogroup, κ.Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ότι η πρόταση αυτή έχει προκαλέσει ήδη δημόσια προειδοποίηση για επιλεκτική χρεοκοπία από τους οίκους αξιολόγησης.
Ο πρωθυπουργός κάνει σαφές ότι η κυβέρνηση δεν είναι καταρχάς αντίθετη με τη συμμετοχή των ιδιωτών. Θεωρεί όμως ότι η συγκεκριμένη λύση έχει μειονεκτήματα.
Κυβερνητικοί παράγοντες σχολίαζαν χθες ότι μπορεί να υπάρξει και συνδυασμός λύσεων και ότι αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι μία συνολική και σταθερή λύση, η οποία θα καθιστά βιώσιμο το χρέος και θα ελαφρύνει το βάρος της αποπληρωμής του. Αν δεν υπάρξει συνολική λύση για το ελληνικό χρέος, σημείωναν, θα υπάρξουν παρενέργειες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην αναπτυξιακή προοπτική της Ευρώπης.
«Στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη προσπαθούμε από το μείγμα των προτάσεων να πάρουμε το καλύτερο δυνατόν.», επισημαίνουν. Σε ό,τι εφορά τις εμπράγματες εγγυήσεις, η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να ανοίξει αυτή τη στιγμή το θέμα παραπέμποντας στο κείμενο συμπερασμάτων του eurogroup όπου αναφέρεται ότι το θέμα αφορά συνολικά τις ευρωπαϊκές χώρες και δεν γίνεται ειδική αναφορά στην Ελλάδα.
Σήμερα στις 7 το απόγευμα υπάρχει προγραμματισμένη συνεδρίαση του κοινοβουλευτικού τομέα εργασίας του ΠΑΣΟΚ με θέμα την οικονομία, όπου ο κ.Βενιζέλος θα ενημερώσει τους βουλευτές για τις εξελίξεις στο eurogroup.
Ο υπουργός επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Ηλίας Μόσχελος, κράτησε αποστάσεις από τις χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτής υπουργού οικονομικών, κ.Παντελή Οικονόμου, ο οποίος δήλωσε ότι δεν μπορεί υλοποιηθεί στο σύνολό του το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. «Οι νόμοι ψηφίστηκαν. Θα εφαρμοστούν στο σύνολότους και η υλοποίησή τους ισχύει για όλους τους υπουργούς», δήλωσε ο κηυβερνητικός εκπρόσωπος
.
ΒΗΜΑ - Δήμητρα Κρουστάλλη

Δεν υπάρχουν σχόλια: