Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΑΣ ΕΣΠΑΣΕ ΤΟ ΡΕΚΟΡ ΜΑΡΑΘΩΝΙΑΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ - 38 ώρες απέναντι στα κύματα

http://content-mcdn.feed.gr/filesystem/images/20110712/engine/2011071102727_119706711_type12128.jpg


Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Ο 42χρονος διέσχισε τέσσερις φορές τα 25 χιλιόμετρα που χωρίζουν τα δύο "πόδια" της Χαλκιδικής. "Ηταν ο καλύτερος αγώνας της... ζωής μου", δήλωσε φανερά εξαντλημένος.

Δύο μέρες και μία νύχτα πάλευε με τη θάλασσα, αλλά και με τον εαυτό του, που του φώναζε κάθε τόσο "παράτα τα, δεν γίνεται". Ο ίδιος βάλθηκε να τον διαψεύσει και τελικά νίκησε και τους δύο. Κατέθεσε πείσμα και ψυχή εκεί όπου οι δυνάμεις του τον εγκατέλειπαν και κατάφερε να επαναπροσδιορίσει τα όρια της ανθρώπινης αντοχής.
Ο 42χρονος συνοριακός φύλακας Στέφανος Μέλτσης κολυμπούσε συνεχόμενα επί 38 ολόκληρες ώρες για να διανύσει τέσσερις φορές τα 25 χιλιόμετρα που χωρίζουν τα δύο "πόδια" της Χαλκιδικής. Τα 104 χιλιόμετρα που "έγραψε" συνολικά, είναι η μεγαλύτερη απόσταση που έχει διανύσει ποτέ Ελληνας αθλητής μαραθώνιας κολύμβησης και μία από τις μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως. Βούτηξε τα ξημερώματα της Παρασκευής στην παραλία της Νικήτης, στη χερσόνησο της Σιθωνίας, επέστρεψε εκεί τη νύχτα, αφού είχε περάσει απέναντι, στην Αφυτο της Κασσάνδρας, και έκανε μεταβολή επαναλαμβάνοντας την ίδια διαδρομή για να τερματίσει στη Νικήτη αργά το απόγευμα του Σαββάτου, μέσα σε αποθέωση.
Η σύζυγος, οι δύο γιοι του, φίλοι, τουρίστες και τα μέλη της Εκπολιτιστικής Εταιρείας "ΣΙΘΩΝ" που διοργανώνει επί 40 χρόνια τον διεθνή μαραθώνιο αγώνα κολυμβητικού Διάπλου του Τορωναίου, τον υποδέχτηκαν εκεί με ένα τέσσερα στεφάνια ελιάς, όσες και οι διαπλεύσεις που πέτυχε.
Παρά την εμφανή εξάντληση από την υπερπροσπάθεια, με πρησμένα χείλη από το αλάτι που δεν του επέτρεπαν να μιλήσει, χαιρέτησε τον κόσμο και έτρεξε στο παρακείμενο εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων, όπου δακρυσμένος άναψε ένα κερί και κρέμασε τα γυαλιά του στην εικόνα. Εκπλήρωνε έτσι ένα τάμα, για μια προσωπική του ιστορία, την οποία δεν θέλει να μοιραστεί.
38 ώρες απέναντι στα κύματα
"Ηταν μια κατάθεση ψυχής, το πιο μεγάλο στοίχημα και ο καλύτερος αγώνας της ζωής μου", είπε στο "Εθνος", από το κρεβάτι του νοσοκομείου, όπου μεταφέρθηκε για προληπτικές εξετάσεις. Στις ατελείωτες ώρες πάλης με το νερό, ο Στ. Μέλτσης είχε συντροφιά δικούς του ανθρώπους που εναλλάσσονταν στα συνοδευτικά σκάφη και τον ενθάρρυναν, μαζί με αθλητές - θρύλους του Διάπλου του Τορωναίου.
Αμέσως μετά τον τερματισμό, η σύζυγος, οι δύο γιοι του, φίλοι, και τα μέλη της Εταιρείας «ΣΙΘΩΝ» που διοργανώνει τον Διάπλου του Τορωναίου, τον υποδέχτηκαν με τέσσερα στεφάνια ελιάς, όσες και οι διαπλ
Αμέσως μετά τον τερματισμό, η σύζυγος, οι δύο γιοι του, φίλοι, και τα μέλη της Εταιρείας «ΣΙΘΩΝ» που διοργανώνει τον Διάπλου του Τορωναίου, τον υποδέχτηκαν με τέσσερα στεφάνια ελιάς, όσες και οι διαπλεύσεις που πέτυχε
Ο κανονισμός, το γράσο και τα φάρμακα
Γευμάτισε στη θάλασσα, πήρε παυσίπονα για τον ώμο
Με τη μουσική να του δίνει το ρυθμό στα ακουστικά, κολυμπούσε συνεχόμενα μισάωρα και σταματούσε για ολιγόλεπτες ανάσες, σύμφωνα με τον κανονισμό. Δύο - τρεις φορές ανανέωσε το αντηλιακό στο πρόσωπο και στους ώμους, καθώς και το γράσο με το οποίο είχε αλείψει το σώμα του για να κλείσει τους πόρους του δέρματος και να αποφύγει την υποθερμία. Γευμάτισε αρκετές φορές, μέσα στη θάλασσα, ενώ ήπιε μεγάλες ποσότητες νερού. Ο καιρός ήταν σύμμαχος, τουλάχιστον στις τρεις διαπλεύσεις, ωστόσο τον πρόδωσε ο ώμος του, ο οποίος άρχισε να πονάει από τη δεύτερη κιόλας διαδρομή, απειλώντας να τινάξει την προσπάθεια στον αέρα. Στην τρίτη διαδρομή πήρε παυσίπονα χάπια και στην τέταρτη του έγιναν δύο ενέσεις για να τα καταφέρει. Τα ορθοπεδικά προβλήματα ήταν αυτά που τον είχαν υποχρεώσει να σταματήσει την κολύμβηση σε ηλικία 18 ετών, αλλά κι αυτά που τον επανέφεραν σ' αυτήν πριν από 4 χρόνια, για λόγους αποθεραπείας. Δοκίμασε τις δυνάμεις του πρώτη φορά στη μαραθώνια κολύμβηση στον διάπλου της λίμνης Πολυφύτου (5,5 χιλιόμετρα) και συμμετείχε δύο φορές στον (μονό) διάπλου του Τορωναίου (25 χιλιόμετρα), πριν επιχειρήσει φέτος τη μάχη με το ακατόρθωτο.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: