Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Σοκ από την τραγωδία - Παραιτήσεις από τον υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Κύπρου

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011
Την παραίτησή τους υπέβαλαν, μετά την φονική έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή Ζύγι μεταξύ Λεμεσού και ..
Λάρνακας στην Κύπρο, ο υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Πέτρος Τσαλικίδης.
Τριήμερο εθνικό πένθος κηρύχθηκε στην Κύπρο. Εκ πρώτης όψεως αποκλείεται το ενδεχόμενο διολοφθοράς, δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, που έκανε έκκληση στην κοινωνία να μην διασπείρονται φήμες που δημιουργούν πανικό.

Οι παραιτήσεις τους ανακοινώθηκαν μετά το τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου στο προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία.

Ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας έκανε αμέσως δεκτές τις παραιτήσεις και ζήτησε από τον υπουργό και τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς να παραμείνουν στη θέση τους μέχρι να αντικατασταθούν.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ανέφερε ότι κηρύχθηκε τριήμερο πένθος και ότι οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες, ενώ όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις ματαιώνονται.

Συμπλήρωσε πως η έκρηξη σημειώθηκε σε στρατιωτικό υλικό που είχε κατασχεθεί το 2009 από ιρανικό πλοίο με προορισμό τη Συρία.

Σε ερώτηση εάν εξετάζεται το ενδεχόμενο διολοφθοράς απάντησε ότι εκ πρώτης όψεως το σενάριο αυτό αποκλείεται και ότι θα γίνει ενδελεχής έρευνα από την αστυνομία.

Επίσης, κάλεσε την κοινωνία και τα ΜΜΕ να μην διασπείρουν φήμες που μπορεί να προκαλέσουν πανικό.

Σε 12 ανέρχονται οι νεκροί και 62 οι τραυματίες, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, από την ισχυρή έκρηξη. Όλοι οι νεκροί ήταν στελέχη της Εθνικής Φρουράς και μέλη της Πυροσβεστικής, ενώ ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των κληρωτών είναι σχετικά μικρός, καθώς οι περισσότεροι απουσίαζαν σε άσκηση.
Το έργο της καταγραφής των νεκρών δυσχεραίνει το γεγονός ότι πολλές από τις σωρούς είναι διαμελισμένες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, στις 04:27 τα ξημερώματα της Δευτέρας ξέσπασε φωτιά στη ναυτική βάση από άγνωστη αιτία. Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της πυροσβεστικής, χωρίς να καταφέρουν να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο, με αποτέλεσμα να επεκταθεί σε δύο κοντέινερ με πυρομαχικά.
Ακολούθησε η έκρηξη μεγάλης ισχύος, που προκάλεσε ζημιές σε σπίτια και καταστήματα σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: