Υπουργικό: Δίκες «εξπρές» για υποθέσεις διαφθοράς πολιτικών Συζητείται το μεσημέρι μαζί με το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση


http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/376C8953EFD4AA4367E9C33606EDA01F.jpg

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Το σχέδιο νόμου για την εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν τη διαφθορά πολιτικών προσώπων συζητείται στο Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει το μεσημέρι υπό την ..προεδρία του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου.
Το νομοσχέδιο, που θα παρουσιάσει ο Μ.Παπαϊωάννου, προβλέπει δίκες «εξπρές» για υπουργούς, υφυπουργούς, γενικούς γραμματείς και διοικητές δημοσίων οργανισμών, που κατηγορούνται για αδικήματα διαφθοράς και παράβασης καθήκοντος.
Το νομοσχέδιο, που είχε παρουσιάσει λίγο καιρό πριν ο προκάτοχος του κ. Παπαϊωάννου, Χάρης Καστανίδης, δεν θα έχει εφαρμογή για τα αδικήματα των υπουργών-υφυπουργών που υπάγονται στο νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Ωστόσο, με τη διαδικασία εξπρές θα εκδικάζονται τα αδικήματα των υπουργών, τα οποία διαπράττουν επωφελούμενοι από την ιδιότητά τους, όπως είναι το ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος.
Ειδικότερα, για τα αδικήματα αυτά των υπουργών και υφυπουργών, η προκαταρκτική εξέταση θα διαρκεί μόνο δύο μήνες και η ανάκριση θα ολοκληρώνεται σε τέσσερις μήνες.
Εν συνεχεία, δεν θα εκδίδεται βούλευμα αλλά η υπόθεση θα οδηγείται απευθείας στο ακροατήριο, μέσα σε δύο μήνες.
Στο Υπουργικό Συμβουλιο θα συζητηθεί επίσης το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, η ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου περιλαμβάνει:
1. Πλήρωση κενών θέσεων Δικαστικών Λειτουργών: Προέδρου του Αρείου Πάγου και δύο Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, ενός Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, δύο Αντιπροέδρων του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Γενικού Επιτρόπου Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων. (Μ.Παπαϊωάννου)
2. Σχέδιο νόμου: Εκδίκαση πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων. (Μ.Παπαϊωάννου)

3. Σχέδιο νόμου: Οργάνωση Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ανεξάρτητη Αρχή για τη διασφάλιση και πιστοποίηση της ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση. (Άννα Διαμαντοπούλου) (BHMA)