Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

ΜΕΡΚΕΛ, ΡΟΣΤΟΦΣΚΙ, ΓΚΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑΠΑΤΕΡΟ ΨΑΧΝΟΥΝ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Τώρα όλοι βιάζονται


Φωτιά στα μπατζάκια των Ευρωπαίων βάζει η επέκταση του ελληνικού ντόμινο στην Ιταλία· από τη Μέρκελ μέχρι τον Θαπατέρο, την πολωνική προεδρία και τον ΟΟΣΑ ζητούν τώρα ταχεία λύση του ελληνικού ...
προβλήματος. 
«Θα έλεγα ότι η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει ένα νέο πρόγραμμα πολύ γρήγορα, σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ από το Βερολίνο, μετά τη συνάντησή της χθες με τον Ισλανδό πρωθυπουργό. Η Μέρκελ αναφέρθηκε και στο νέο «προβληματικό» παιδί της Ευρώπης, την Ιταλία, λέγοντας ότι πρέπει να στείλει «ένα πολύ σημαντικό σημάδι» ψηφίζοντας τον προϋπολογισμό λιτότητας. «Εχω πλήρη εμπιστοσύνη ότι η ιταλική κυβέρνηση θα εγκρίνει έναν τέτοιο προϋπολογισμό και ότι με αυτό η Ιταλία θα στείλει σήμα ότι παραμένει δεσμευμένη στη σταθεροποίηση και την καταπολέμηση του χρέους», τόνισε η Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ακόμη ότι συνομίλησε προχθές τηλεφωνικώς με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Δηλώσεις για την ανάγκη ταχείας επίλυσης της ελληνικής κρίσης έκανε χθες και ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, φοβούμενος ότι εν μέσω Πορτογαλίας και Ιταλίας η Ισπανία δεν θα τη βγάλει καθαρή...
«Η ρίζα του προβλήματος είναι η κατάσταση στην Ελλάδα και πρέπει να υπάρξει ταχεία αποσαφήνιση· σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε μία απάντηση καθώς η έλλειψη εμπιστοσύνης εξαπλώνεται σε περισσότερες χώρες».
Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Πολωνός υπουργός Οικονομικών Γιάτσεκ Ροστόφσκι -η Πολωνία ανέλαβε από 1η Ιουλίου την προεδρία της Ε.Ε.- μετά τη συνάντησή του χθες στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ. «Εχουμε σαφώς ανάγκη να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατόν ούτως ώστε το πρόγραμμα (σ.σ. για την Ελλάδα) να εκπονηθεί το συντομότερο δυνατόν».
Αναφερόμενος στην Ιταλία, ο Πολωνός υπουργός είπε ότι δεν ανησυχεί καθόλου «για το ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης στην Ιταλία, η δημοσιονομική κατάσταση της οποίας ελέγχεται».
Παράλληλα ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, παρουσιάζοντας την έκθεση του οργανισμού για την Αυστρία χθες στη Βιέννη, υποστήριξε ότι είναι ζωτικής σημασίας να μετάσχουν οι ιδιώτες στην προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδας. «Οι πιστωτές θα πρέπει να συνεισφέρουν με την παράταση της λήξης (των ομολόγων) τουλάχιστον στην αρχή...». Πρόσθεσε ακόμη ότι η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο για να υλοποιήσει μέτρα όπως είναι η βελτίωση της συλλογής φόρων και οι ιδιωτικοποιήσεις.
Σε χθεσινό τους πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ οι «Financial Times» υποστηρίζουν ότι «η Ε.Ε. αλλάζει στάση και τάσσεται υπέρ της ελληνικής χρεοκοπίας». «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι έτοιμοι για πρώτη φορά να αποδεχτούν ότι η Αθήνα ενδεχομένως να πτωχεύσει όσον αφορά μερικά από τα ομόλογά της, στο πλαίσιο του νέου σχεδίου διάσωσης για την Ελλάδα, με στόχο να μειωθεί το συνολικό βάρος του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα».*http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: