Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Έρχονται… προβλήματα

erxontai_problhmata

Π. Ψωμιάδης: «Οι αποφάσεις για το
φυσικό περιβάλλον και την ανάπτυξη της Μακεδονίας δεν μπορεί να λαμβάνονται σε γραφεία των Αθηνών»
«Το υπουργείο Περιβάλλοντος και η Κυβέρνηση, δεν ξέρω με ποιους συνομιλεί, αλλά σίγουρα δεν συνομιλεί με την ...τοπική αυτοδιοίκηση», υποστήριξε ο δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού με δηλώσεις του στην «Πολιτεία», κληθείς να σχολιάσει το νομοσχέδιο για την βιοποικιλότητα με το οποίο αυξάνεται το ελάχιστο όριο αρτιότητας για τις περιοχές natura στα 10 στρέμματα. Στο νέο Δήμο Πύδνας-Κολινδρού, περιλαμβάνονται μεγάλες εκτάσεις χαρακτηρισμένες natura και η τόσο σημαντική αλλαγή, δεν αποκλείεται να επιφέρει σημαντικά προβλήματα. Να σημειωθεί για τη συγκεκριμένη ρύθμιση, έχουν αντιδράσει και πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στην Κυβέρνηση

«Πρέπει να υπάρχει ευελιξία στο νόμο, για να μπορεί να εφαρμοστεί, να μην δημιουργεί προβλήματα και να προστατεύει το περιβάλλον», συμπλήρωσε ο Βαγγέλης Πολύζος, ο οποίος διερωτήθηκε για ποιο λόγο η αρτιότητα του οικοπέδου αυξήθηκε στα 10 στρέμματα και όχι στα 5, στα 20 ή στα 35, τονίζοντας πως η κάθε περιοχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, τις οποίες γνωρίζουν οι τοπικοί παράγοντες και κυρίως η τοπική αυτοδιοίκηση. Ο κ. Πολύζος, χαρακτήρισε θετικό μεν το γεγονός ότι το μέτρο δεν θα έχει αναδρομική ισχύ (όσον αφορά την αρτιότητα), αλλά αυτό, όπως είπε δεν σημαίνει ότι δεν δημιουργεί προβλήματα στο εξής. Τέτοιες ρυθμίσεις, υποστήριξε, δεν μπορεί να επιβάλλονται χωρίς μελέτες, χωρίς εξέταση των ιδιαιτεροτήτων κάθε περιοχής, χωρίς διάλογο και διάθεση συνεννόησης.
«Το πρόβλημα είναι μεγάλο, αλλά πολύ μικρότερο μπρος σ’ αυτό της υποταγής στην τρόικα, που μας οδήγησε η κυβέρνηση», κατέληξε ο Βαγγέλης Πολύζος, ο οποίος δεν άντεξε στον πειρασμό του γενικότερου σχολιασμού της επικαιρότητας.
Ο δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού, δεν είναι όμως ο μοναδικός που καταλογίζει στην κυβέρνηση απουσία διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες για το συγκεκριμένο θέμα. Χθες, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, έστειλε επιστολή στην Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στην οποία διαμαρτύρεται, υποστηρίζοντας ότι δεν κλήθηκε η Περιφέρεια να καταθέσει τις προτάσεις της επί του νομοσχεδίου για την βιοποικιλότητα, «παρόλο που θα κληθούμε ως αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να το υλοποιήσουμε σε μεγάλο βαθμό».
Ο κ. Ψωμιάδης τονίζει ότι  «δεν είναι δυνατόν να προωθούνται τόσο συγκλονιστικές αλλαγές με το ‘’αποφασίζουμε και διατάσσουμε’’, χωρίς την παραμικρή διαβούλευση με ειδικούς, ενδιαφερόμενους και αρμόδιους για την εφαρμογή του νόμου, αγνοώντας τις τοπικές κοινωνίες. Οι αποφάσεις για το φυσικό περιβάλλον και την ανάπτυξη της Μακεδονίας δεν μπορεί να λαμβάνονται σε γραφεία των Αθηνών».
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, επισημαίνει πως το γενικό πλαίσιο των παρεμβάσεων του νομοσχεδίου συμβάλλει στην δημιουργία περισσότερων προβλημάτων από όσα επιδιώκει να λύσει. Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, υπενθυμίζει ότι από τον νόμο του Καλλικράτη την αρμοδιότητα για την ανάπτυξη την έχει η αιρετή Περιφέρεια, εκφράζοντας τη διαφωνία του με τις «οριζόντιες» πολιτικές  ισοπέδωσης των αναπτυξιακών χαρακτηριστικών της περιοχής μας. «Φυσικά και είμαστε σύμφωνοι με την προστασία του περιβάλλοντος αλλά σε ισορροπία με την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή, την αντιμετώπιση των τοπικών εξειδικευμένων προβλημάτων. Δεν αντιλαμβανόμαστε την βιασύνη στην κατάρτιση του νομοσχεδίου, την προώθηση του με δεδομένη την έλλειψη μελετητικού υποβάθρου που θα τεκμηριώνει το εκάστοτε καθεστώς προστασίας, την βιασύνη αναφοράς σε όρους δόμησης οι οποίοι συμφέρουν συγκεκριμένες ομάδες πολιτών», αναφέρει σε άλλο σημείο της επιστολής του. 
Ο κ. Ψωμιάδης, εκφράζει την άποψη πως το Υπουργείο Περιβάλλοντος στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την βιοποικιλότητα αντιμετωπίζει «ισοπεδωτικά» όλες τις περιοχές Natura με το ίδιο τρόπο χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν τα τοπικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, όπως οι περιβαλλοντικές ιδιαιτερότητες, η υφιστάμενη πραγματική κατάσταση της βιοποικιλότητας, οι αναπτυξιακοί στόχοι, η τοπική οικονομία και οι κοινωνικές παράμετροι των παρεμβάσεων.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τονίζει πως πριν τη θέσπιση μιας τόσο σημαντικής διάταξης, είναι αναγκαία πρωτίστως η θέσπιση του εθνικού χωροταξικού σχεδίου, το οποίο θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν του, τις περιοχές του Δικτύου Natura και συγκεκριμένα να υπάρχει η ανάλογη μέριμνα, ώστε να λειτουργήσει αντισταθμιστικά στις περιοχές των Νομών που θα θεσπιστούν οι περιορισμοί στη δόμηση στις ζώνες προστασίας.
«Σε αντίθετη περίπτωση», καταλήγει ο κ. Ψωμιάδης, «στο όνομα της υπέρμετρης οικολογικής ευαισθησίας και οικολαγνείας πρόκειται να θυσιαστεί η ανάπτυξη και η βιωσιμότητα των περιοχών αυτών, δεδομένου ότι υπάρχει διακριτή διαφορά ανάμεσα στην οικολαγνεία και στην ισόρροπη ανάπτυξη των περιοχών με βασικό γνώμονα το σεβασμό στο περιβάλλον αλλά πρωταγωνιστή τον άνθρωπο.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: