Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Το μεγάλο παζάρι για τη Siemens Απαράδεκτες μεθοδεύσεις ΠαΣοΚΝΔ για το κουκούλωμα της υπόθεσης κατέληξαν σε φιάσκο και τελικά εμπλοκή... των πάντων για το σκάνδαλο

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011
   
 
Σκηνές ντροπής στους «διαδρόμους» της Βουλής ανάμεσα σε ΠαΣοΚ και ΝΔ με στόχο τη συγκάλυψη του σκανδάλου της Siemens, που οδήγησαν σε ρήξη μεταξύ των δύο κομμάτων και εμπλοκή τελικά όλων των αρμόδιων υπουργών στα πορίσματα
Επειτα από ένα πρωτοφανές παζάρι που άγγιξε τα όρια της συναλλαγής και εξόργισε κορυφαία στελέχη του ΠαΣοΚ και της ΝΔ, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα κατέληξαν χθες σε μια μετωπική σύγκρουση που εμπλέκει στο σκάνδαλο της Siemens όλους σχεδόν τους υπουργούς των...
κυβερνήσεων Σημίτη και Καραμανλή που χειρίστηκαν ζητήματα προμηθειών της γερμανικής εταιρείας.

Αφού κατέρρευσε η προσπάθεια συνεννόησης που επιχείρησαν τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής που εκπροσωπούν την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση και οι ηγεσίες των δύο κομμάτων διαπίστωσαν ότι κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για υπόγειες μεθοδεύσεις, τελικώς ζήτησαν την περαιτέρω διερεύνηση του σκανδάλου της Siemens με τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, προτείνοντας να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες όλων των υπουργών που χειρίστηκαν προμήθειες της Siemens αλλά και του συστήματος ασφαλείας C4Ι.

Το σκηνικό συμφωνίας που υπήρχε ως χθες το πρωί μεταξύ της ΝΔ και του ΠαΣοΚ για την παραπομπή μόνο πολιτικών προσώπων τα οποία βρίσκονται σήμερα εκτός Βουλής και εκτός πολιτικού συστήματος ανατράπηκε το απόγευμα, και προ του κινδύνου να δημιουργηθούν εντυπώσεις γενικευμένης συγκάλυψης, τα δύο κόμματα έφτασαν στο άλλο άκρο ζητώντας τη διερεύνηση των πάντων. Πρώτη κινήθηκε η ΝΔ ζητώντας τη διερεύνηση ευθυνών του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη (μιλώντας μάλιστα για αδιαμφισβήτητη ευθύνη του) και των πρώην υπουργών κκ. Αν. Μαντέλη, Α. Τσοχατζόπουλου , Ι. Παπαντωνίου, Ν. Χριστοδουλάκη, Χρ. Βερελή, Ευ. Μαλέσιου, καθώς και του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου (για τη συμμέτοχή του σε ΔΣ του ΟΤΕ) τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το σκάνδαλο της Siemens είναι ένα «πράσινο σκάνδαλο».

Μόλις πληροφορήθηκε το ΠαΣοΚ την πρόταση της ΝΔ διεύρυνε και το δικό της κατηγορητήριο, ζητώντας τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών για τους κκ. Πρ.Παυλόπουλο, Γ.Αλογοσκούφη , Β.Πολύδωρα, Γ.Βουλγαράκη , Μ. Λιάπη, Χρ. Μαρκογιαννάκη , Ι.Παπαθανασίου, αφήνοντας πάντως εκτός του κατηγορητηρίου τον κ. Κ. Καραμανλή.

Ταυτόχρονα το ΠαΣοΚ προτείνει τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών των κκ. Μαντέλη, Βερελή, Χριστοδουλάκη, Παπαντωνίου και Τσοχατζόπουλου. Υπέρ της προανακριτικής επιτροπής τάχθηκε το ΚΚΕ ζητώντας τη διερεύνηση ευθυνών για όλα τα πολιτικά πρόσωπα, ενώ ο ΛΑΟΣ κατονομάζει στο πόρισμά του τους κκ. Κ. Σημίτη, Ντόρα Μπακογιάννη, Κυρ. Μητσοτάκη και Τ. Μαντέλη.

Το παρασκήνιο της ντροπής
Είχε προηγηθεί μια υπόγεια συμφωνία μεταξύ των μελών της εξεταστικής επιτροπής, την οποία επιμένουν να διαψεύδουν και οι δύο πλευρές. Βουλευτές των δύο κομμάτων όμως έκαναν λόγο χθες για ένα «παρασκήνιο ντροπής» που δεν τιμά τον πολιτικό κόσμο της χώρας, αφού έπειτα από έρευνες που διήρκεσαν σχεδόν έναν χρόνο, τα δύο κόμματα εμφανίζονταν να μη διαπιστώνουν ευθύνες για κανένα ενεργό πολιτικό πρόσωπο, συμψηφίζοντας μάλιστα κατηγορίες και ευθύνες σε πρώην στελέχη τους, η παραπομπή των οποίων δεν θα δημιουργήσει κανένα εσωκομματικό πρόβλημα στον κ. Γ.Παπανδρέου και στον κ. Αντ. Σαμαρά.

Ενδεικτικό του πρωτοφανούς παρασκηνίου που εκτυλίχθηκε χθες, ήταν ότι τα επιτελεία του ΠαΣοΚ και της ΝΔ είχαν καταρτίσει δύο προσχέδια πορισμάτων το καθένα και ανέμεναν ο ένας τις κινήσεις του άλλου. Εφόσον η κυβέρνηση εκδήλωνε την πρόθεση να διερευνήσει ποινικές ευθύνες ενεργών στελεχών της ΝΔ τότε και η ΝΔ θα ζητούσε τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών περίπου δέκα πρώην υπουργών των κυβερνήσεων Σημίτη και Παπανδρέου.

Τη συμπεριφορά των δύο κομμάτων στιγμάτισαν χθες όλα τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολιτεύσεως, υπογραμμίζοντας ότι η συναίνεση άρχισε από τη συγκάλυψη.

http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: