Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Η νέα στρατηγική ανάπτυξης της ΕΒΖ - Ποια στρατηγική ανάπτυξης έχει χαράξει η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης για το μέλλον

Ο διευθύνων σύμβουλος Λάμπρος Χαραλάμπους
Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011
Η προώθηση εμπλουτισμένης ζάχαρης με αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, ο επανέλεγχος εξολοκλήρου της εμπορίας ζάχαρης στην Ελλάδα, η πειραματική καλλιέργεια στέβιας, ο περιορισμός των ζημιών, η επάνοδος σε κερδοφορία τον Ιούλιο του 2012, η συνέχιση μετατάξεων, η... τοποθέτηση εκ νέου «πωλητηρίου» στο κτίριο της Κουντουριώτη αξίας 18 εκατ. και η αισιοδοξία για θετική έκβαση της νέας καλλιεργητικής περιόδου   συνθέτουν τη στρατηγική ανάπτυξης που έχει χαράξει η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) για το μέλλον.

Σε συνέντευξη που έδωσαν ο πρόεδρος της ΕΒΖ, Χριστόφορος Γερούκης, και ο διευθύνων σύμβουλος, Λάμπρος Χαραλάμπους, έκαναν έναν απολογισμό έργου με αφορμή τη συμπλήρωση σχεδόν ενός χρόνου από την ανάληψη των καθηκόντων τους και έθεσαν στους στρατηγικούς στόχους τους για το μέλλον. Ωστόσο πριν προχωρήσουν ξεκαθάρισαν οι διοικούντες την ΕΒΖ ότι οι ίδιοι δεν είχαν καμία προσέγγιση από την τουρκική τράπεζα Ζiraat Bank και οποιονδήποτε άλλο για να αγοράσουν τα εργοστάσια της ΕΒΖ σε Σέρρες, Ξάνθη και  Ορεστιάδα. Ο κ. Γερούκης τόνισε ότι την αποκλειστική αρμοδιότητα για να απαντήσει ερωτήματα που σχετίζονται με τα θέματα αυτά έχει  η διοίκηση της ΑΤΕ και ο βασικός της μέτοχος.

Όσον αφορά τον πρωταγωνιστικό ρόλο που θέλει να αναλάβει στην εμπορία ζάχαρης η ΕΒΖ, ο κ. Γερούκης τόνισε ότι στόχος της εταιρίας είναι στο τέλος της τρέχουσας χρήσης στις 30/6/2011 να έχει διαθέσει 300.000 τόνους, έναντι 262.000τόννων πέρυσι, ενώ η κατανάλωση στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 320.000 τόνους. Στο α’ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης η ΕΒΖ διέθεσε 161.000 τόνους ζάχαρης αξίας 95,9εκατ. ευρώ, έναντι 139.000 τόνους ζάχαρης , αξίας 85 εκατ.ευρώ στο αντίστοιχο εξάμηνο της προηγούμενης χρήσης. Εξήγησαν ότι η ζάχαρη που εμπορεύεται η ΕΒΖ πιθανόν να μη διοχετεύεται μόνο στην ελληνική αγορά, αλλά μέσω τρίτων να εξάγεται και στη Βουλγαρία που είναι ελλειμματική σε ζάχαρη.

Ο κ. Γερούκης τόνισε ότι η ΕΕ έβαλε ποσόστωση μόνο στην παραγωγή, την οποία περιόρισε η ΕΒΖ κατά 50% σε 158.000 τόνους, ενώ στην εμπορία δεν έβαλε ποσόστωση και γι΄ αυτό  στόχος της είναι να δραστηριοποιηθεί έντονα στην κατεύθυνση αυτή και συνήψε συμφωνία συνεργασίας με την EDF Man, που ελέγχει το 25% της παγκόσμιας αγοράς ζάχαρης.

Η ΕΒΖ τόνισε ότι θα αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει έναντι των ανταγωνιστών της εισαγωγέων, καθώς η ίδια διαθέτει τεράστια σιλό αποθήκευσης ζάχαρης και έτσι επιτυγχάνει μείωση μεταφορικού κόστους και καλύτερα μεικτά κέρδη για την εταιρία. Για τη λήξη της τρέχουσας χρήσης υπολογίζει σημαντική μείωση των ζημιών ανάλογη με αυτή που επετεύχθη το α’ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης  που ήταν 33 εκατ.ευρώ ζημίες για την εταιρία και 25 εκατ.ευρώ ζημίες για τον όμιλο, έναντι 49,5 εκατ.ευρώ ζημίες και 41,1 εκατ.ευρώ αντίστοιχα για το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο.

Ο κ. Γερούκης ανακοίνωσε ότι θέλοντας να δώσει επιπλέον προστιθέμενη αξία στο προϊόν της έχει αναθέσει σε δυο εταιρίες βιοτεχνολογίας από ΗΠΑ και Ισραήλ τον εμπλουτισμό της ζάχαρης με βιταμίνη C. Θα είναι η πρώτη εταιρία που θα προχωρήσει στο εγχείρημα εμπλουτισμού της ζάχαρης εξ όσων γνωρίζει, αν και του διαφεύγουν λίγες χώρες.  Oι δυο εταιρίες βιοτεχνολογίας  αναζητούν τον τρόπο που η βιταμίνη C θα καταστεί άσπρη, άοσμη, κρυσταλλοποιημένη, ώστε να αναμειχθεί σε ποσοστό έως 3% ανά 1 κιλό ζάχαρης.  Διαβλέπει ότι το project αυτό θα είναι έτοιμο σε ορίζοντα τριετίας και απαιτούνται οι σχετικές εγκρίσεις από ΕΟΦ, ΕΕ, κλπ. Αποκάλυψε ότι η ιδέα για εμπλουτισμένη ζάχαρη με βιταμίνες του γεννήθηκε από το μαύρο εμπλουτισμένο αλάτι από φύκια που εμπνεύστηκε ένας Ελληνοαμερικανός στο Λονγκ Αιλαντ.

Το δεύτερο  ερευνητικό πρόγραμμα που έχει σε εξέλιξη η ΕΒΖ, γνωστοποίησε ότι  είναι η καλλιέργεια στέβιας. Θα ζητήσει την άδεια από την ΕΕ να ξεκινήσει πειραματική καλλιέργεια της στέβιας που έχει μεγάλη γλυκαντική ικανότητα και είναι ένα πολυετές φυτό σε αντίθεση με τη μονοετή τευτλοκαλλιέργεια. Ανέφερε ότι η καλλιέργεια στέβιας  απαγορεύεται στην Ευρώπη και μέχρι τώρα έχει λάβει άδεια μόνο η Γαλλία. Στην Ιαπωνία τόνισε εδώ και μια δεκαετία καταναλώνεται  η στέβια, η οποία  έχει υποκαταστήσει τη ζάχαρη.   Στο πρόγραμμα αυτό θα συνεργαστεί με πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Πάντως πειραματικά η ΕΒΖ στο Πλατύ έχει καλλιεργήσει μισό στρέμμα με στέβια.

Τευτλοκαλλιέργεια

Το 2010 τόνισε ότι ήταν η χειρότερη χρονιά για την τευτλοκαλλιέργεια, λόγω καιρικών συνθηκών  και γιαυτό πιστεύει ότι η νέα καλλιεργητική περίοδος θα είναι καλή και κάλεσε τους καλλιεργητές να ασχοληθούν με την τευτλοπαραγωγή.
Γνωστοποίησε ότι μέχρι σήμερα οι παραγωγοί έχουν καταθέσει αιτήσεις που αφορούν σε 130.000 στρέμματα τευτλοκαλλιέργειας και η ΕΒΖ θα δέχεται αιτήσεις μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Στόχος της ΕΒΖ είναι τα 150.000 στρέμματα τευτλοκαλλιέργειας για φέτος, έναντι 137.000 στρέμματα πέρυσι. Φέτος οι αγρότες θα είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα συνδεδεμένης ενίσχυσης που παρέχει 34 ευρώ ανά στρέμμα. Από το 2012 είπε ότι οι τευτλοπαραγωγοί θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης Α. Μπαλτατζής με 55-60ευρώ ανά στρέμμα.
Η ΕΒΖ διέθεσε πέρυσι στους αγρότες συνολικά 26,8 εκατ. ευρώ που αναλύεται σε 195,6 ευρώ το στρέμμα συν 34,5 ευρώ από τη συνδεδεμένη ενίσχυση.
Ο κ. Γερούκης διαβεβαίωσε ότι θα λειτουργήσουν και τα τρία εργοστάσια ζάχαρης Πλατέως, Σερρών και Ορεστιάδας.

Ο κ. Γερούκης αναφέρθηκε στις περικοπές που έγιναν στις δαπάνες της διοίκησης κατά 12%, όπως αποφάσισε η γενική συνέλευση της ΕΒΖ και κατά 10%  από 1/1/2011, σύμφωνα με απόφαση της διοίκησης της ΑΤΕ σε όλους τους εργαζόμενους της ΑΤΕ και των θυγατρικών της επιχειρήσεων.  Ανέφερε ότι το α’ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης οι δαπάνες διοίκησης θα περιοριστούν στα 120.000 ευρώ από 330.000 ευρώ που ήταν το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο για την εταιρία και 550.000 ευρώ για τον όμιλο, στο οποίο ποσό συμπεριλαμβάνονται μισθοί και έξοδα μεταφοράς και διαμονής.

Όσον αφορά το προσωπικό είπε ότι οι μετατάξεις θα συνεχιστούν φέτος για 31 εργαζόμενους, ενώ μέσω ενός 5ετούς προγράμματος που συμφωνήθηκε με το υπουργείο Εργασίας θα αποχωρήσουν άλλα 50-60 άτομα. Σήμερα το προσωπικό της εταιρίας ανέρχεται σε 428 άτομα.

Πωλητήριο στο κτίριο της Κουντουριώτη
Τέλος γνωστοποίησε ότι εντός του Φεβρουαρίου θα επαναπροκηρυχθεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την αγορά από τρίτους του κτιρίου της ΕΒΖ επί της οδού Κουντουριώτη , η αξία του οποίου ανέρχεται σε 18 εκατ. ευρώ . Πρόκειται για ένα κτίριο 5.000τ.μ., το οποίο προορίζετο για να φιλοξενήσει τη διοίκηση της εταιρείας.
20/01/2011 16:42 | © VORIA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: