Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

109.000 ευρώ για το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου

foreas_diaxeirisisΠαρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011 Πολιτεία Με 109.000 ευρώ χρηματοδοτείται το έργο σύνταξης ειδικού σχεδίου διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, ύστερα από απόφαση την οποία υπέγραψε χθες ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης.
Η χρηματοδότηση θα γίνει από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013» και αντικείμενο του έργου είναι η εκπόνηση Ειδικού Σχεδίου Διαχείρισης της περιοχής του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, καθώς και η επικαιροποίηση των μελετών «Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Γεωγραφικού Συστήματος Πρόληψης... και Παρακολούθησης Φυσικών Καταστροφών από Πυρκαγιές στις Δασικές Εκτάσεις του όρους Ολυμπος» και «Διαχείριση–Διακίνηση επισκεπτών και ανάπτυξη Οικοτουρισμού στο Εθνικό Πάρκο Ολύμπου», που συντάχθηκαν με ευθύνη της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας.
Οι μελέτες αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση της προστασίας της περιοχής και το βασικό εργαλείο του Φορέα Διαχείρισης τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού, υλοποίησης και εφαρμογής μέτρων και παρεμβάσεων, όσο και σε επίπεδο αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας της εφαρμοζόμενης διαχείρισης.
Η χρονική διάρκεια υλοποίησης του έργου έχει οριστεί συμβατικά στους είκοσι δύο (22) μήνες.
Σε δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας–Θράκης Θύμιος Σώκος, επισήμανε μεταξύ άλλων πως με την ένταξη του έργου, δημιουργείται ένα σύγχρονο σύστημα προστασίας μιας πολύ ευαίσθητης περιοχής όπως ο Εθνικός Δρυμός του Ολύμπου απέναντι στις φυσικές καταστροφές και στις πυρκαγιές. «Ταυτόχρονα εξασφαλίζονται πολύ καλές συνθήκες ομαλής προσβασιμότητας στους επισκέπτες της περιοχής. Με μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις και τη συνεργασία των τοπικών φορέων δημιουργούνται προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της Πιερίας με βάση τα πλούσια συγκριτικά της πλεονεκτήματα, που θα αναβαθμίσουν την οικονομία της περιοχής, καθώς και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της».

Δεν υπάρχουν σχόλια: