Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

«Κλειστά» Επαγγέλματα Με πρόστιμα επιταχύνεται η...απελευθέρωση

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011  

 
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού λειτουργεί ως εμβρυουλκός στην ανάδειξη όλων εκείνων των στοιχείων που καταδεικνύουν τον κλειστό χαρακτήρα των επαγγελμάτων και... κυρίως την περιορισμένη λειτουργία του ανταγωνισμού.
Με γνωμοδοτήσεις και την επιβολή προστίμων, επιχειρεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού να επιταχύνει την απελευθέρωση των «κλειστών επαγγελμάτων». Η καταδικαστική απόφαση που εξέδωσε την περασμένη Δευτέρα σε βάρος του ΤΕΕ και η επιβολή προστίμου 60.000 ευρώ για τις αμοιβές των μηχανικών - για τον καθορισμό ελάχιστου κόστους εργασιών έργων και κατά συνέπεια ελάχιστης αμοιβής μηχανικών - ήταν μόνο η αρχή. Εκτός των κυβερνητικών νομοθετικών αποφάσεων για τα «κλειστά επαγγέλματα» ο ρόλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι εξαιρετικά σημαντικός στην προκειμένη περίπτωση. Λειτουργεί ως εμβρυουλκός στην ανάδειξη όλων εκείνων των στοιχείων που καταδεικνύουν τον κλειστό χαρακτήρα και κυρίως την περιορισμένη λειτουργία του ανταγωνισμού.
Η παρέμβαση της της ανεξάρτητης διοικητικής αρχής κινείται σε δύο άξονες:


-
Ο πρώτος αφορά στις γνωμοδοτήσεις επί έξι συγκεκριμένων επαγγελμάτων, των μηχανικών - για τους οποίους εκδόθηκε η καταδικαστική απόφαση - των συμβολαιογράφων, των δικηγόρων, των αρχιτεκτόνων, των φαρμακοποιών και των ορκωτών λογιστών. Στο επόμενο διάστημα η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα γνωμοδοτήσει ποιές πλευρές της λειτουργίας τους, κατά την άποψη της, περιορίζουν τον ανταγωνισμό.

- Ο δεύτερος αφορά στην έρευνα της γνεικής διεύθυνσης ανταγωνισμού, που γίνεται είτε αυτεπαγγέλτως είτε μετά από καταγγελίες. Επί παραδείγματι η περίπτωση του ΤΕΕ και των μηχανικών ερευνήθηκε μετά από σχετικές καταγγελίες που έγιναν στη γενική διεύθυνση ανταγωνισμού. Ακολουθούν οι δικηγόροι.



Στα δικαστήρια οι δικηγόροι από το 2005


Η περίπτωση των δικηγόρων έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι σχετική υπόθεση εκδικάστηκε προ τριών ετών και εκκρεμεί στο διοκητικό εφετείο.

Τον Ιούλιο του 2005 ο δικηγόρος της Θεσσαλονίκης - μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης - κ. Αθ. Πιτσιόρλας προσέφυγε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού κατά του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκιδικής διότι δεν του επέτρεψαν να εκδικάσει υπόθεση στην Χαλκιδική. Κατήγγειλε τον Δικηγορικό Σύλλογο Χαλκιδικής για την συγκρότηση «καρτέλ» (οριζόντια σύμπραξη).
Η απόφαση εκδόθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2008 με την οποία κατάπλειοψηφία η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού αποφασίζει ότι «δεν συντρέχει περίπτωση παραβιάσεως, από πλευράς των Δικηγορικών Συλλόγων, των διατάξεων του ν. 703/1977 περί ανταγβωνισμού». Δηλαδή με απλά λόγια οι δικηγορικοί σύλλογοι δεν συγκροτούν «καρτέλ».
Ομως η μειοψηφία της Επιτροπής είχε διαφορετική άποψη. Υποστήριξε ότι «ο καταναλωτής από την εφαρμογή των συγκεκριμένων πρακτικών, ειδικά στην περίπτωση παράστασης σε αστικά και διοικητικά δικαστήρια, επωμίζεται διπλό τουλάχιστον κόστος, στη δε περίπτωση παράστασης σε συμβόλαιο, στερείται της δυνατότητας απολύτου προσωπικής του επιλογής δικηγόρου, ανεξαρτήτως αν αυτός ανήκει στην ίδια ή σε διαφορετική έδρα με τον υπογράφοντα συμβολαιογράφο».


Δεν υπάρχουν σχόλια: