Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

ΕΝ ΨΥΧΡΩ με τον Γιάννη Χατζηιωάννου

     Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2011                                  
                                           
 
Ο καπνός είναι ένα από τα πολλά κακά που μας ήρθαν από την Αμερική. Κι ας όψεται ο Κολόμβος που το’φερε με την καραβέλα του στην Ισπανία.... και σε λίγο όλη η Ευρώπη ντουμάνιαζε σα βαπόρι.
***
Πρώτοι θεριακλήδες οι Ινδιάνοι, πρώτοι διδάξαντες για την ακρίβεια. Πρωτιά όμως και για μας, γίναμε οι Ινδιάνοι της Ευρώπης με 3000 τσιγάρα ετησίως κατά κεφαλήν. Αυτά ως εισαγωγή.
***
Αγριεύουν τα πράγματα για το τσιγάρο. Ο Παπανδρέου δεν αισθάνεται καλά ούτε ως παθητικός καπνιστής.
Οι καπνιστές σε νευρική κρίση, οι καταστηματάρχες χτυπάνε μύγες στο καταχείμωνο, η Ελλάς σε καθεστώς καπνοαπαγόρευσης.
***
Η Ελλάς ντουμανιάζει σε δρόμους, πεζοδρόμια, πάρκα, σε υπαίθρια τραπεζοκαθίσματα. Στο ένα χέρι το τσιγάρο, στο άλλο την ομπρέλα.
***
Και να’ναι καλά κι ο Σάββας που έκανε τα πατάρια στις καφετέριες και οι θεριακλήδες μισοπαγωμένοι ξεμπαφιάζουν κάνοντας δαχτυλίδια τον καπνό.  Μια μορφή αντίστασης. Δεν βλέπετε την αιθαλομίχλη που σας πνίγει, τα χρωστικά που σας ταΐζουν, το τσιγαράκι του λαού σας φταίει; Μη μου άπτου γίνατε.
***
Ρε κατάντια. Κάποτε κοιτούσαμε την ΕΜΥ να μάθουμε το δελτίο καιρού για να πάμε στο χωράφι ή στην οικοδομή τώρα κοιτάμε τον καιρό, αν θα κάνει κρύο, για να καπνίσουμε στα υπαίθρια τραπεζοκαθίσματα.
***
Οι πελάτες μπαίνουν σε καφετερίες και ταβέρνες. Δεν δίνουν δεκάρα για το σέρβις ή το μεζέ. Αν έχει σταχτοθήκες στα τραπέζια μπαίνουν αλλιώς την κάνουν.
***
Καταστηματάρχες σε απόγνωση. Πρόταση. Όποιος μπαίνει στο μαγαζί κολλάτε του στο μέτωπο ένα nicorette. Μπορεί να κάτσει.
***
Η πόλη έγινε ένα απέραντο σταχτοδοχείο. Βασιλικές γόπες στους δρόμους, οδοκαθαριστές σε απόγνωση. Σάββα, βάλε τασάκια, θα κάνουμε κατάληψη.
***
Έντονοι και οι διάλογοι μεταξύ καπνιστών και αντικαπνιστών.
-Κόψτο ρε, σε κάνει ο,τι θέλει, σε βλάπτει.
-Εσύ ρε χοντρέ, γιατί δεν κόβεις το φαί, δεν σε βλάπτει;
***
Και μ’αυτά και με κείνα και με άλλα το πακετάκι καβάλησε αισίως τα τέσσερα ευρουλάκια και πάει η μισή σύνταξη ΟΓΑ στο κράτος κι από πάνω σου λέει και πού θα το καπνίζεις και προς τα πού θα φυσάς τον καπνό.
***
Υπολογίζεται ότι ο αντικαπνιστικός νόμος θα φέρει 20.000 λουκέτα και 80.000 άνεργους στους πληττόμενους κλάδους. Κοίτα να δεις που κρέμεται η Ελλάς, σ’ένα γούστο.
***
Έτσι δεν είναι πάντα; Γούστα πληρώνουμε. Αλλά φτηνά, άλλα ακριβά. Τι τους λες τώρα. Να φύγετε, να πάτε αλλού.
***
Και ο επίλογος. Γιώργο, το τσιγάρο υπέστη πολλούς διωγμούς. Ο Πάπας αφόριζε τους καπνιστές, οι Οθωμανοί τους απαγχόνιζαν, οι Ρώσοι τους έκοβαν τη μύτη, οι Πέρσες τα χείλη. Και άντεξε στο χρόνο. Φαίνεται ότι δεν είναι μια απλή υπόθεση. Δεν το ξανασκέφτεσαι το πράμα;

-


http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: