Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Ειδικά δάνεια για φόρους και τέλη κυκλοφορίας



Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011
*Ποσά - επιτόκια - συγκρίσεις*Διευκολύνσεις για οφειλές με πιστωτικές κάρτεςΕιδικά δάνεια για τους φορολογουμένους που έχουν προβλήματα ρευστότητας δίνουν οι τράπεζες, ενώ... παράλληλα προσφέρουν σειρά διευκολύνσεων σε εκείνους που θέλουν να διευθετήσουν τις οφειλές τους με πιστωτικές κάρτες.
Δάνεια αυτού του τύπου λειτουργούν ως καταναλωτικά δάνεια, με μια σειρά όμως από ευνοϊκούς όρους, οι οποίοι τα κάνουν πιο δελεαστικά προς τους υποψήφιους δανειολήπτες.
TΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟΤο μέσο επιτόκιο ενός «φοροδανείου» είναι σαφώς χαμηλότερο από αυτό ενός απλού, καταναλωτικού δανείου. Ο μέσος όρος της αγοράς είναι ονομαστικό επιτόκιο 9%, όταν για ένα συνηθισμένο καταναλωτικό δάνειο ο πελάτης της τράπεζας θα πρέπει να πληρώσει επιτόκιο 12% με 13%.
Αν ο δανειολήπτης είναι διατεθειμένος να προσημειώσει κάποιο περιουσιακό του στοιχείο, το επιτόκιο μειώνεται ακόμη περισσότερο, ξεκινώντας από το 5,7%.

ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ
Ως προς το ύψος του δανείου, στην περίπτωση που δεν υπάρχουν εξασφαλίσεις, φτάνει μέχρι τα 40.000 ευρώ, ενώ αν προσημειωθούν περιουσιακά στοιχεία μπορεί να αυξηθεί. Αντίστοιχα, η διάρκεια ξεκινά από τον έναν χρόνο και μπορεί να ξεπεράσει τα δέκα, ανάλογα με την επιθυμία του δανειολήπτη.

ΣΥΜΦΕΡΕΙ;
Σε σχέση πάντως με τις ρυθμίσεις οφειλών που μπορεί κανείς να πετύχει με την Εφορία, τα «φοροδάνεια» μπορούν να εξασφαλίσουν σαφώς χαμηλότερη δόση, με αντίστοιχα όμως μεγαλύτερη διάρκεια και κατ’ επέκταση περισσότερα χρήματα σε τόκους.
Για παράδειγμα, μια ρύθμιση ποσού 17.950 ευρώ σε 20 μηνιαίες δόσεις με αρχική προκαταβολή 3.120 ευρώ επιβαρύνεται με μηνιαία δόση της τάξης των 850 ευρώ κατά μέσο όρο, αν γίνει μέσω της Εφορίας. Συνολικά, μετά τις σχετικές προσαυξήσεις, ο φορολογούμενος θα πληρώσει 20.300 ευρώ, δηλαδή θα επιβαρυνθεί με 2.350 ευρώ επιπλέον από την αρχική οφειλή.
Στην αντίθετη περίπτωση, αν πάρει ένα πενταετές «φοροδάνειο» για το αρχικό ποσό των 17.950 ευρώ με επιτόκιο 9%, επιβαρύνεται με μηνιαία δόση 372,6 ευρώ. ?ηλαδή πληρώνει σαφώς λιγότερα χρήματα σε σχέση με τον διακανονισμό της Εφορίας, γεγονός που αποτελεί «ανάσα» για τους φορολογουμένους.
Στον αντίποδα όμως, μέχρι την τελική αποπληρωμή, θα έχει πληρώσει επιπλέον 4.400 ευρώ σε τόκους, δηλαδή σχεδόν διπλάσια χρήματα σε σχέση με τον αρχικό διακανονισμό.

ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΡΤΕΣ
Πέρα από τα καταναλωτικά δάνεια, οι τράπεζες κάνουν και μια σειρά από διευκολύνσεις σε όσους θέλουν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους προς την Εφορία χρησιμοποιώντας την πιστωτική τους κάρτα.
Για παράδειγμα, υπήρχε τράπεζα που επέτρεπε στους πελάτες της να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας μέσω κάρτας με τρεις άτοκες δόσεις. Αντίστοιχα, άλλη τράπεζα επιτρέπει την πληρωμή του φόρου εισοδήματος σε έξι άτοκες δόσεις.
Στην περίπτωση αυτή, όμως, ο φορολογούμενος βγαίνει κερδισμένος μόνο αν στη συνέχεια πληρώσει στην ώρα τους τις δόσεις της κάρτας, γιατί διαφορετικά επιβαρύνεται με επιτόκια που φτάνουν ακόμη και το 20%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: