Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Κοντονής: «Θα συγκρουστούμε με συμφέροντα και έκνομες καταστάσεις»

Κοντονής: «Θα συγκρουστούμε με συμφέροντα και έκνομες καταστάσεις» 

Ξεκάθαρα μηνύματα σχετικά με τις καταστάσεις διαπλοκής, διαφθοράς και ανομίας που κυριαρχούν σε κάποιους τομείς του αθλητισμού έστειλε ..
προς όλους ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υφυπουργείου από τον απερχόμενο Γιάννη Ανδριανό.

«Η κυβέρνηση της αριστεράς θα αντιμετωπίσει με σοβαρότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα τα φαινόμενα της βίας στα γήπεδα, της μάστιγας των αναβολικών και κυρίως την εκτεταμένη διαφθορά και διαπλοκή», διεμήνυσε προς όλους ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υφυπουργείου από τον απερχόμενο Γιάννη Ανδριανό.

Ο κ. Κοντονής ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την τιμή που του έκανε να του εμπιστευτεί τον ευαίσθητο τομέα του αθλητισμού και τον υπουργό Παιδείας, καθηγητή Αριστείδη Μπαλτά, για τον οποίο είπε ότι δεν είναι μόνο ένας σπουδαίος Πανεπιστημιακός, αλλά «ένας ακριβός σύντροφος που εμείς οι νεότεροι τον συναντήσαμε πριν 30 χρόνια, όταν υπό την ηγεσία του Γιάννη Μπανιά προσπαθούσαμε να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα της ανανεωτικής αριστεράς».

«Ο αθλητισμός είναι ένα πεδίο που ενδιαφέρει όλη την κοινωνία. Πρώτα και κύρια ενδιαφέρει τη νεολαία και για εμάς κάτι που ενδιαφέρει τη νεολαία έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και στη σκέψη και στη δράση. Δυστυχώς αυτός ο τομέας τα τελευταία χρόνια έχει δοκιμαστεί. Έχει ταλανιστεί από τη βία, έχουμε θρηνήσει ανθρώπους στα γήπεδα, από τη μάστιγα των αναβολικών και κυρίως από μία εκτεταμένη διαφθορά και διαπλοκή, σε σημείο τέτοιο που ακόμη και ανθρώπινα λάθη να εντάσσονται σε ένα πεδίο δόλου και ακραίας καχυποψίας. Η Κυβέρνηση της αριστεράς θα αντιμετωπίσει με σοβαρότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα αυτά τα φαινόμενα. Και αυτό είναι ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Ελπίζω σήμερα να το λάβουν όλοι».

Και συνέχισε ο κ υφυπουργός: «Πρώτον θέλουμε να τονίσουμε ότι όσοι συγκροτούν παρασυναγωγές, διαμορφώνουν έκνομες πρακτικές και νοοτροπίες, τους καλούμε να σταματήσουν τώρα. Δεν θα γίνει ανεκτό τίποτα στο μέλλον. Δεύτερον βιαιότητες και τραμπουκισμοί εναντίον εκπροσώπων και αντιπροσώπων του ελληνικού λαού και των τοπικών κοινωνιών δεν θα γίνουν ανεκτές ως συμπεριφορές. Όσοι απεργάζονται τέτοιου είδους καταστάσεις, είτε με μεταμφιεσμένους τραμπούκους ως οπαδούς είτε διαμέσου των φανατικών των γηπέδων, να γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται και δεν φοβάται. Δεν ερχόμαστε με λυμένο το ζωνάρι, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε και δεν φοβόμαστε να συγκρουστούμε ούτε με τα συμφέροντα, ούτε με έκνομες καταστάσεις.

Τρίτον, στον αθλητισμό θα επανέλθει σε όλα τα επίπεδα η διαφάνεια, η αξιοκρατία, το φίλαθλο πνεύμα, η εφαρμογή του Νόμου και πάνω από όλα η ισονομία. Αθλητισμός χωρίς εφαρμογή των νόμων και χωρίς ισονομία είναι γράμμα κενού περιεχομένου και προσβολή στον ίδιο μας τον πολιτισμό. Θέλουμε να πετύχουμε καθαρά πρωταθλήματα, υγιή ανταγωνισμό, αθλητικό πνεύμα».
Έπίσης ο κ Κοντονής ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον απερχόμενο υφυπουργό Γιάννη Ανδριανό, για το οποίο είπε ότι ήταν ένας ευγενέστατος και ευπρεπέστατος κοινοβουλευτικός, ο οποίος αντιμετώπισε πάντα με καλή πίστη όλα τα ζητήματα που του έθεταν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Τέλος επεσήμανε ότι «η αξιοκρατία που υποσχόμαστε στον Αθλητισμό είναι γνώμονας και κατεύθυνση, πρώτα απ΄ όλα αξιοκρατία στις κρατικές υπηρεσίες. Δεν είναι υπόσχεση είναι λόγος τιμής».

Ο απερχόμενος υφυπουργός Γιάννης Ανδριανός τόνισε για τον κ Κοντονή: «Ιδιαίτερα θέλω μάλιστα να συγχαρώ τον νέο υφυπουργό Αθλητισμού, τον Σταύρο Κοντονή, έναν έντιμο και ικανό πολιτικό και επιστήμονα, με τον οποίο είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνεργασία, και γνωρίζω ότι μοιραζόμαστε την ίδια έντονη βούληση και αποφασιστικότητα για το έργο, τις δράσεις και τις αλλαγές που χρειάζεται ο αθλητισμός μας. Θέλω ακόμη να ευχαριστήσω τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τους υπαλλήλους του Υπουργείου και ειδικότερα της ΓΓΑ, τους συνεργάτες μου και τα μέλη της Νομοπασκευαστικής Επιτροπής, γιατί επί μήνες εργάστηκαν ακατάβλητα και προετοίμασαν ένα άρτιο αθλητικό νομοσχέδιο».

Και πρόσθεσε για τη δουλειά που έγινε το προηγούμενο διάστημα στο υφυπουργείο: «O πολιτισμός και ο αθλητισμός είναι κατ’ εξοχήν πεδία σύνθεσης, σύγκλισης και συνεννόησης. Οι διαφορές και οι διαφωνίες μας είναι θεμιτές και επιθυμητές όταν συμβάλουν σε μια νέα σύνθεση, στην ακόμη καλύτερη διασφάλιση του κοινωνικού αγαθού του αθλητισμού. Μ’ αυτήν ακριβώς την πεποίθηση, αυτόν τον ενάμιση χρόνο επεδίωξα με ειλικρίνεια και καλή πίστη την ευρύτερη δυνατή συναίνεση και συνεννόηση μεταξύ όλων όσοι αγαπάμε τον πολιτισμό και τον αθλητισμό μας. Έθεσα ταυτόχρονα ως γνώμονες δράσης την προσήλωση στη διαφάνεια και τη νομιμότητα, τον εκσυγχρονισμό και την εξυγίανση, την αξιοποίηση κάθε διαθεσίμου πόρου για την παραγωγή χειροπιαστού αποτελέσματος.

Με τους περιορισμένους πόρους που διαθέταμε καταφέραμε να δοθούν οι επιχορηγήσεις στις Ομοσπονδίες χωρίς καθυστέρηση, αλλά και –μετά από χρόνια– οι απευθείας επιχορηγήσεις στα σωματεία, τα κύτταρα του αθλητισμού μας. Καταφέραμε να καταβληθούν τα πριμ στους διακριθέντες αθλητές μας, ανάμεσα στους οποίους και σε αθλητές με αναπηρία, και τους προπονητές τους.

Παράλληλα εγκρίθηκαν πόροι στο ΣΕΦ, το κολυμβητήριο του Ζαππείου, τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα, όπως το Καυταντζόγλειο που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Πιεστικό λοιπόν το πρόβλημα της χρηματοδότησης, εξίσου πιεστικά όμως και τα μη οικονομικού χαρακτήρα προβλήματα που δημιουργούν μεγάλα εμπόδια στον αθλητισμό μας. Δεν είναι δυνατόν για παράδειγμα να λειτουργούν χωρίς αδειοδότηση οι αθλητικές εγκαταστάσεις της χώρας. Η διορία που έχω θέσει στην τελευταία παράταση για την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων των αθλητικών εγκαταστάσεων –πολλές από τις οποίες δεν διέθεταν καν τοπογραφικό– λήγει στις 8 Φεβρουαρίου. Είναι στην ευχέρειά σας αν θα αποφασίσετε νέα παράταση για την εναρμόνιση της διορίας με τις προβλέψεις του νόμου Καλαφάτη.

Άφησα για το τέλος, την μεγάλη παρέμβαση που έγινε με το αθλητικό νομοσχέδιο, που συντάχθηκε μετά από μια μακρά περίοδο έντονης επεξεργασίας και πέρασε και από τη φάση της διαβούλευσης, αλλά δυστυχώς δεν προλάβαμε να το φέρουμε στην ολομέλεια της Βουλής για να ψηφιστεί».
Πηγή: skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: