Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Στήριξη Λευκού Οίκου στη νέα ελληνική κυβέρνηση - Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Ομπάμα

obamatsipras1 

Οι πρώτες επαφές σε καλό κλίμα.Στήριξη Λευκού Οίκου στη νέα ελληνική κυβέρνηση - Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Ομπάμα.Ο Μπαράκ Ομπάμα, μίλησε..
τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, χθες «για να τον συγχαρεί για την πρόσφατη εκλογική του νίκη» και για την προοπτική συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ σε διάφορα θέματα. «Προσβλέπουμε να συνεργαστούμε με τον νέο πρωθυπουργό και τη νέα κυβέρνησή του» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Έρικ Σουλτς.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, μίλησε (τηλεφωνικά) με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, σήμερα (χθες) «για να τον συγχαρεί για την πρόσφατη εκλογική του νίκη» αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «ο Πρόεδρος σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως παλαιά φίλη και σύμμαχος χώρα, προσβλέπει να συνεργαστεί στενά με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για να βοηθήσει την Ελλάδα να επανέλθει στο δρόμο της μακροπρόθεσμης ευημερίας. Οι δύο ηγέτες εξέτασαν επίσης τη στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τα θέματα της ευρωπαϊκής ασφάλειας και της αντιτρομοκρατίας».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Έρικ Σουλτς απάντησε σε ερώτηση για το «ποια είναι η αντίδραση του Λευκού Οίκου για τη θητεία του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας, μέχρι στιγμής, καθώς και για την επιθυμία και την προσπάθειά του να επαναδιαπραγματευθεί το πακέτο διάσωσης;» Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, «ο ελληνικός λαός έχει κάνει πολλά, άλλα δύσκολα, άλλα σημαντικά βήματα για να καλλιεργήσει το έδαφος της οικονομικής ανάκαμψης. Ως μακροχρόνια φίλη και σύμμαχος, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειές τους (των Ελλήνων) και εκείνες της διεθνούς κοινότητας για να ενισχυθούν τα θεμέλια της μακροπρόθεσμης ευημερίας στην Ελλάδα».

Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνισε ότι «συνεχίζουμε επίσης να συζητούμε τρόπους με τους οποίους η Ευρώπη θα μπορούσε να τονώσει τη ζήτηση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που λειτουργεί υποστηρικτικά των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και αλλού στην Ευρώπη. Γι' αυτό, είναι οπωσδήποτε μια κατάσταση την οποία παρακολουθούμε στενά».

Σε άλλη ερώτηση αν μπορεί να είναι «πιο συγκεκριμένος, για το αν θα υποστηρίζετε (ΗΠΑ) την επιθυμία της Ελλάδας να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους διάσωσής της ή θα έρθετε περισσότερο κάτω από την πλευρά (τη θέση) της Γερμανίας, η οποία είναι ο μεγάλος πιστωτής σε αυτό το πακέτο;», ο κ. Σουλτς ανέφερε:

«Λοιπόν, νομίζω ότι είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, σεβόμενη τη δέσμευσή της για μεταρρυθμίσεις. Και έτσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες αυτές».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ παίρνουν θέση υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς (σ' αυτό το ζήτημα), ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, επεσήμανε ότι «παραμένουμε (οι ΗΠΑ) σε επικοινωνία με το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με τα μέτρα που είναι αναγκαία για διασφάλιση ότι έχει επιτύχει η πρόοδος στην Ελλάδα και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση».

http://www.matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: