Στο ΠΑΣΟΚ συζητούν τα αίτια της ήττας αλλά και την «επόμενη ημέρα». Τραπέζια, γιάφκες και συζητήσεις δίνουν και παίρνουν....
Μια ημέρα πριν την κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος και του Πολιτικού Συμβουλίου που έχει συγκαλέσει ο Ευ. Βενιζέλος, το iefimerida.gr «ανακάλυψε» τρία κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που θα παίξουν ρόλο στην «επόμενη μέρα»: Την Φώφη Γεννηματά, που φέρεται ότι θα είναι υποψήφια για την προεδρία του κόμματος, όταν ανοίξουν οι διαδικασίες, και τους πρώην υπουργούς Γιάννη Μανιάτη, Μανώλη Οθωνα.
Σε κεντρικό εστιατόριο-καφέ δίπλα στο Χίλτον η ομάδα «των τριών» συζητούσε τις εξελίξεις, τις επόμενες κινήσεις τους αλλά και πιο χαλαρά θέματα, τώρα που τελείωσαν οι εκλογές: «Επιτέλους θα πάω σινεμά με την κόρη μου» έλεγε η Φώφη Γεννηματά. «Το βράδυ θα πάω για ποτό» συμπλήρωνε ανακουφισμένος ο Γιάννης Μανιάτης που παρέδωσε το ΥΠΕΚΑ στον Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Στο τραπέζι μπήκε και το θέμα της απόφασης του Γιώργου Παπανδρέου να ιδρύσει το Κίνημα και οι επιπτώσεις που είχε στην εκλογική επίδοση του ΠΑΣΟΚ αλλά και ο απολογισμός που πρέπει να κάνουν τα στελέχη του κόμματος που χρημάτισαν υπουργοί, προκειμένου να μην επιχειρήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να οικειοποιηθεί και να «πουλήσει επικοινωνιακά» έργα που παραδόθηκαν στην τελική τους φάση από τους προκατόχους τους.
Συνέδριο τον Μάιο
Στο μεταξύ στη Χ. Τρικούπη, αφού θεωρούν ότι έκλεισε το θέμα με την φημολογία περί παραίτησης Βενιζέλου που έκανε χθες το γύρο του διαδικτύου, σχεδιάζουν το Συνέδριο, όπως προανήγγειλε από το ίδιο το βράδυ των εκλογών ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Συνεργάτες του το προσδιορίζουν χρονικά περί τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου.
Πριν ή μετά το Συνέδριο η εκλογή αρχηγού;
Εντονη συζήτηση υπάρχει και για το πότε πρέπει να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου εκτιμούν ότι πρέπει να εκλεγεί ο νέος ηγέτης μετά το Συνέδριο, ώστε να έχει προκύψει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο θέσεων και απόψεων.
Αντιθέτως, η Φώφη Γεννηματά αλλά και ο Ανδρέας Λοβέρδος εκτιμούν ότι πρέπει να εφαρμοστεί πιστά το Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, το οποίο στο άρθρο 41 αναφέρει ρητά: «Ο Πρόεδρος εκλέγεται άμεσα από τα Μέλη και τους Φίλους του Κινήματος κάθε τέσσερα (4) χρόνια και ένα τουλάχιστον μήνα πριν την διεξαγωγή του Συνεδρίου».
Με άλλα λόγια: Πρώτα εκλογή Προέδρου από την βάση και μετά Συνέδριο. Σ' αυτή τη γραμμή ήταν μέχρι χθες και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: «Είναι λογικό να εκλέξουμε πρώτα Κεντρική Επιτροπή και μετά πρόεδρο;» ρωτούσε όποιον του έθετε τον προβληματισμό.
Πάντως οι φερόμενοι ως ενδιαφερόμενοι να εκδηλώσουν υποψηφιότητα, συμφωνούν ότι πρέπει να τηρηθεί το Καταστατικό και η παράδοση (που ξεκίνησε το 2004 ο Γ. Παπανδρέου) στον τρόπο εκλογής Προέδρου: Από την βάση του Κινήματος και όχι από τα κομματικά όργανα. Εκεί βέβαια θα έχουν προβάδισμα τα στελέχη που έχουν διαδρομή ετών, δημοφιλία και ευρύτερη απήχηση και όχι π.χ. ο Νίκος Ανδρουλάκης ή ο Κυριάκος Πιερρακάκης.
Τι κάνουμε με το Κίνημα;
Στα δύο είναι το ΠΑΣΟΚ και με τη στάση που πρέπει να κρατήσουν σε σχέση με το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου. Η πλευρά Βενιζέλου, είναι στα κάγκελα θεωρώντας ότι δεν έχουν λόγο να θέλουν πίσω στελέχη που έκοψαν από το ΠΑΣΟΚ την τρίτη θέση την οποία πήρε η Χρυσή Αυγή και που υπονόμευσαν την πορεία του κόμματος.
«Το Κίνημα είναι άταφος νεκρός, γιατί να ασχοληθούμε; Δεν μας ενδιαφέρουν» λέει χαρακτηριστικά στέλεχος της Χ. Τρικούπη. Προσθέτει μάλιστα πως «από όλους αυτούς, ο μόνος που έχει νόημα να κάνουμε μια παραχώρηση, είναι ο Φίλιππος Σαχινίδης».
Αντιθέτως παρότι πικραμένα από την στάση Παπανδρέου, αρκετά πρωτοκλασάτα στελέχη θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει προσέγγιση και συνεύρεση των δύο χώρων με κάποιο τρόπο
Πηγή: iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου