Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΤΟΥΣ ΑΔΟΛΕΣΧΕΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΤΟΥ...

Χθες σας έγραφα ότι δεν πρέπει να δίνουμε και μεγάλη σημασία σε κάποιες άστοχες και υπερβολικές δηλώσεις υπουργών και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κριθεί από τις αποφάσεις και τα μέτρα που θα λάβει και όχι ...
από τις δηλώσεις.
Που να ξέρω ο καψερός ότι μετά τις δηλώσεις του υπουργού Κουράκη για την Παιδεία -γιατί αυτές είχα υπόψιν μου, προχθές, όταν έγραφα το άρθρο- ότι την επομένη θα ακολουθούσαν σχεδόν όλοι οι υπουργοί (ο καθένας στον τομέα ευθύνης του) που, με δηλώσεις τους για επαναπροσλήψεις, αναστολή ιδιωτικοποιήσεων, αυξήσεις μισθών, διοικήσεις τραπεζών κ.α., θα έβαζαν φωτιά στα τόπια.
Λίθος επί λίθου δεν έμεινε στο Χρηματιστήριο. Το αίμα έρρευσε ποτάμι. Περίπου το 30% της αξίας τους έχασαν σε μια μέρα, χθες, οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες και σχεδόν το 45% από τη Δευτέρα. Σε τρεις μέρες χάθηκαν περίπου 8 δις στο Χρηματιστήριο. Δραματική είναι και η πτώση των εισηγμένων εταιρειών που συνδέονται με το δημόσιο, ενώ το τριετές ομόλογο εκτινάχθηκε στο 17% και το δεκαετές στο 10,5%.
Αν σ' αυτά προσθέσουμε και την εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες συν την υποβάθμιση, από την S&P, της ελληνικής οικονομίας από "σταθερή" σε "αρνητική" τότε η κατάσταση μόνον ως ζοφερή μπορεί να χαρακτηριστεί και η οποία θα γίνει ακόμη χειρότερη με την ατμόσφαιρα αποεπένδυσης που διαμορφώνεται και τις "εντολές" που πιθανολογείται ότι θα δώσει, ενδεχομένως έως και τη Δευτέρα, ο Ντράγκι για τις ελληνικές τράπεζες, τα ομόλογα και τα έντοκα.
Δεν ξέρω αν οι νέοι ένοικοι του Μαξίμου έχουν πλήρως συνειδητοποιήσει το κακό που έκαναν οι αλόγιστες δηλώσεις των διορισθέντων υπουργών ούτε είμαι σίγουρος πως η πυροσβεστική παρέμβαση Δραγασάκη θα αποδώσει. Το σίγουρο είναι πως οι προπετείς υπουργοί έκαναν το καλύτερο δώρο στον Γερούν(διο) Ντάϊσελμπλουμ. Ερχόμενος αύριο στην Αθήνα ο πρόεδρος του Eurogroup θα έχει σύμμαχο, εφόσον θέλει να πιέσει τη νέα κυβέρνηση, την κατάσταση χρηματοπιστωτικής ασφυξίας που δημιουργείται. Μόνον ηλίθιοι θα έβγαζαν μόνοι τους τα μάτια τους.
Επείγει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας να μαζέψει τους λαλίστατους υπουργούς του και να τους φιμώσει. Αρκετό κακό έκαναν. Διαφορετικά θα πρέπει να ξαναρχίσει να γράφει τις προγραμματικές δηλώσεις που ετοιμάζεται να εκφωνήσει σε περίπου δέκα ημέρες από σήμερα στη Βουλή. Σε δέκα ημέρες το τοπίο πιθανότατα θα είναι εντελώς διαφορετικό. Χειρότερο εννοείται. Και φυσικά δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε την περίπτωση όταν, μετά από ένα δεκαπενθήμερο, πάει στη Σύνοδο Κορυφής να μην έχει την αίγλη του "κόκκινου" πρωθυπουργού τον οποίον θα περιμένουν να ακούσουν με ενδιαφέρον άμα και ανησυχία οι ομόλογοί του, αλλά του "ζεματισμένου".
Αν δεν θέλει να χάσει το παιχνίδι της διαπραγμάτευσης πριν ακόμη ξεκινήσει θα πρέπει, κατεπειγόντως, να κόψει με το μαχαίρι κι αν χρειάζεται και καμμιά Χριστοπαναγία, την αδολεσχία των υπουργών του. Πλέον είναι υπουργοί. Έχουν την ευθύνη της διακυβέρνησης. Κάθε λέξη τους μετράει και κοστίζει. Η λεκτική τους γαλακτόρροια βλάπτει. Και την κυβέρνηση και τη χώρα. Ας τους μαζέψει λοιπόν ο Τσίπρας. Τώρα. Πριν είναι αργά. Αν δεν το κάνει αυτοακυρώνεται και καθίσταται συνυπεύθυνος...

Δεν υπάρχουν σχόλια: