Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

ΓΑΒΡΙΗΛ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ - Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΤΖΙΝ

gabriil-sakellaridis-o-antras-me-ta-tzin

ΓΑΒΡΙΗΛ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΤΖΙΝτης Χριστίνας Κατσαντώνη

Η παρουσία του στην κυβέρνηση κατεβάζει ακόμα παραπάνω το μέσο όρο ηλικίας -ακόμα και για μια κυβέρνηση Αριστεράς μεπρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Δεν μοιάζει με προηγούμενους κυβερνητικούς..
εκπροσώπους, πόσο μάλλον με πρόσφατους προκατόχους της θέσης. Οχι μόνο γιατί φορά μονίμως τζιν, μένει στα Εξάρχεια, μπαίνει σε τρόλεϊ και χειρίζεται ο ίδιος τους λογαριασμούς του στα social media. Ούτε γιατί η χρονολογία γέννησής του είναι μεταγενέστερη ακόμα και των '70s -γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1980. Αλλά κυρίως γιατί όπως έλεγε τίτλος συνέντευξης που είχε παραχωρήσει στη Lifo την εποχή που ήταν υποψήφιος για το Δήμο της Αθήνας -και παρά λίγο να τον κατακτήσει- οΓαβριήλ Σακελλαρίδης, είναι ένας πολιτικός, που είναι και κανονικός άνθρωπος...

Οι άντρες με τα μπλε -τζιν

Με τον Αλέξη Τσίπρα γνωρίζονται εδώ και 15 χρόνια. Εκείνος ήταν τότε στα πρώτα του χρόνια φοιτητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Μια εσωτερική ανάγκη που ένιωθε από παιδί τον οδήγησε στην ενασχόληση με το φοιτητικό κίνημα από τον χώρο του Συνασπισμού. Εγιναν φίλοι στις συγκεντρώσεις Νεολαίας του κόμματος. Τότε ο σημερινός πρωθυπουργός ήταν γύρω στα 25 και ο νυν κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν είχε ακόμα μπει στα 20. Τους χωρίζουν έξι χρόνια, τους ενώνουν πολλά περισσότερα.

Τον έχουν χαρακτηρίσει «νέο Τσίπρα» -κάτι που ακούγεται μάλλον οξύμωρο, διότι πότε... πάλιωσε ο προηγούμενος; Από τότε που ήταν και οι δύο μέλη της Νεολαίας του Συνασπισμού τους ένωνε η αγάπη για βραδιές με φίλους, για βόλτες στο κέντρο της Αθήνας, για κοινωνικούς αγώνες, ακόμα και η ίδια ημερομηνία γέννησης -28 Ιουλίου. Η πορεία τους στάθηκε κοινή και παράλληλη: από τα φλογερά γραφεία της ίδια Νεολαίας στην ίδια κυβέρνηση.


Λάτρης των Εξαρχείων, της βόλτας, των βιβλίων

Το απλό, casual ντύσιμο είναι ένα από τα πολυσυζητημένα χαρακτηριστικά του 35χρονου, που άγγιξε τον Δήμο της Αθήνας, στις εκλογές του περασμένου Μαΐου -έλαβε 48,6% κι έχασε από τον συνδυασμό του Γιώργου Καμίνη. Η γκαρνταρόμπα του πρέπει να περιλαμβάνει τζιν σε όλες τις αποχρώσεις του μπλε -γεγονός είναι πως δεν τα αποχωρίζεται.
Του ασκήθηκε κριτική γιατί δεν έβγαλε τα τζιν από πάνω του ή γιατί τα παπούτσια του ήταν σκονισμένα. Για το δεύτερο έχει μια σοβαρή δικαιολογία. Η αλήθεια είναι πως ως υποψήφιος δήμαρχος περπάτησε κι ως πολίτης της Αθήνας περπατά πολύ. Κάτοικος Εξαρχείων τα τελευταία χρόνια -από άποψη- δεν χρησιμοποιεί αυτοκίνητο ούτε μηχανάκι. Μέχρι τώρα πήγαινε παντού με τα πόδια, το μετρό ή το τρόλεϊ αλλά κυρίως περπατώντας. Στην Καρύτση και στα στενάκια της Κολοκοτρώνη για ποτό, στον Κεραμεικό για φαγητό ή στα μπαράκια των Εξαρχείων για τον καφέ του Σαββατοκύριακου. Αγαπημένη βόλτα και αυτή στα βιβλιοπωλεία του κέντρου. Σε αυτά κατέφυγε μετά την ολοκλήρωση των Δημοτικών Εκλογών (όπως είχε πει στη συνέντευξη στη Lifo): «Με το που τελείωσε η προεκλογική περίοδος, είχα την ανάγκη να κάνω πράγματα που μου είχαν λείψει πάρα πολύ, όπως, για παράδειγμα, ναδιαβάζω βιβλία. Αυτό δεν θα το ξεχάσω. Κυριακή τελείωσε ο δεύτερος γύρος, Δευτέρα κοιμόμουνα σχεδόν όλη μέρα, Τρίτη βγήκα στα βιβλιοπωλεία...».


Σερβίροντας σε γάμους στην Αστόρια

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη, όπου και πρωτογνώρισε ταφεστιβάλ της Αριστεράς κι ένιωσε μια εσωτερική παρόρμηση προς αυτήν και τις ιδέες της. Η καταγωγή του -και οι δύο γονείς- προέρχεται από τη Νίσυρο, εκεί πέρασε τα πιο χαρούμενα παιδικά καλοκαίρια του.
Οι πολιτικοί αντίπαλοί του, του καταλογίζουν ότι δεν έχει δουλέψει ποτέ και ότι από φοιτητής απλώς γυρίζει σε γραφεία του κόμματος κι ανελίσσεται. Παράλληλα με την κομματική δραστηριότητα, πάντως, πρόλαβε να ολοκληρώσει το Πανεπιστήμιο σε τέσσερα χρόνια κι ύστερα να κάνει δύο χρόνια Μεταπτυχιακό στη Νέα Υόρκη. Για να βγάλει τα έξοδά του, δούλευε ως σερβιτόρος στο Κρίσταλ Πάλας της Αστόρια. «Επί έναν ολόκληρο χρόνο, τα Σαββατοκύριακα, σέρβιρα σε γάμους και δεξιώσεις. Με τον μισθό μου πλήρωνα τα δίδακτρα του μεταπτυχιακού. Ομως μου έλειπε πάντα η Ελλάδα, την αναπολούσα κι έτσι επέστρεψα» έχει δηλώσει.
Εκτοτε εργάστηκε ως οικονομολόγος, λαμβάνοντας μέρος σε μελέτες, ενώ όπως αναφέρει το βιογραφικό του είναι υποψήφιος διδάκτορας Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο νικητής της δημοσιογραφίας της κλειδαρότρυπας

Στη ζωή και -προφανώς- στην πολιτική καριέρα του Γαβριήλ Σακελλαρίδη έγιναν όλα πολύ γρήγορα. Στα 19 μπήκε στη νεολαία του Συνασπισμού, στα 32 ήταν υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, στα 35 -πριν ακόμα τα κλείσει- είναι μέλος της κυβέρνησης. Εξίσου γρήγορα γνώρισε και την πιο σκοτεινή πλευρά της δημόσιας ζωής και των media. Κι όποιος πιθανόν νόμιζε πως ήταν πολύ νέος για να την αντέξει, προφανώς διαψεύστηκε. Στην ιστορία του έχει ήδη γραφτεί πως ο νεαρός κ. Σακελλαρίδης όχι απλώς άντεξε, αλλά νίκησε τη δημοσιογραφία της κλειδαρότρυπας, ακολουθώντας μια συμβουλή, που ακούγεται κλισέ, αλλά πάντα -όπως έχει πει- επιστρατεύει στα δύσκολα: «Να πράττεις αυτό που σε κάνει να νιώθεις ότι κάνεις το σωστό».
Το θέμα είχε προκύψει στις δημοτικές εκλογές, ανάμεσα σε πρώτο και δεύτερο γύρο, όταν έγινε στόχος της ιστοσελίδας zougla.gr που προειδοποιούσε -«φωτογραφίζοντάς» τον- ότι θα αποκαλύψει «σοκαριστικό» βίντεο από την ερωτική προσωπική του ζωή. Δεν αγνόησε το θέμα, δεν σφύριξε αδιάφορα, ούτε περίμενε τον προστατευτικό υπερασπιστικό μανδύα του κόμματος. Απάντησε ο ίδιος με μήνυμά του στο Facebook, ξεκαθαρίζοντας -σε όσους δεν κατάλαβαν- ότι ο ίδιος είναι ο στόχος, αλλά και ότι δεν πρόκειται να ενδώσει με ένα μήνυμα που κατέληγε: «Τέτοιες σκοτεινές πρακτικές δε θα επικρατήσουν στην πολιτική ζωή. Η Αριστερά δεν εκβιάζεται».
Μήνες μετά ρωτήθηκε για την απόφασή του να δημοσιοποιήσει ο ίδιος το όνομά του και εξήγησε: «Δεν ήθελα να κλείσει η ιστορία χωρίς να κάνω δήλωση, δεν υπήρχε περίπτωση. Για μένα ήταν ένα ζήτημα. Νιώθω ότι δεν θα μπορούσα να βγω από το σπίτι μου αν δεν είχα κάνει τη δήλωση, αν προσπαθούσα να το κουκουλώσω, να το κλείσω με άλλους τρόπους. Μου ήταν απαραίτητο να βγω να μιλήσω, να τον καταγγείλω, να το πω ότι εμένα εννοούσε, παρόλο που δεν έλεγε όνομα...».
«Στον Γαβριήλ χρωστάμε το τέλος της δημοσιογραφίας της κλειδαρότρυπας. Είμαστε μαζί του» σχολίασε τότε η Ρένα Δούρου στο Facebook. Οπως θυμίζουν πολλά από τα σχόλια που γράφτηκαν μετά τον ορισμό της νέας κυβέρνησης, το τέλος της δημοσιογραφίας της κλειδαρότρυπας ήρθε χθες με την υπουργοποίησή του.

 http://www.thetoc.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: