Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Αλ. Τσίπρας: «Ούτε ρήξη, ούτε συνέχιση της καταστροφής» = ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΟΝ Μ. ΣΟΥΛΤΣ

Αλ. Τσίπρας: «Ούτε ρήξη, ούτε συνέχιση της καταστροφής»

Tου Ηλία Μπενέκου
Δράση σε δύο πεδία αναλαμβάνει άμεσα ο Αλ. Τσίπρας, αφενός εντός των τειχών μέσω των πρωτοβουλιών που θα προωθήσουν οι υπουργοί και ..
αφετέρου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω των επαφών με αξιωματούχους, οι οποίες εγκαινιάζονται σήμερα με την επίσκεψη στη χώρα του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μ. Σουλτς και αύριο του επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισεμπλουμ. Ο πρωθυπουργός μάλιστα έδωσε χθες στίγμα προθέσεων απέναντι στους δανειστές, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν σκοπεύουμε να πάμε για ρήξη, δεν θα συνεχίσουμε όμως και την καταστροφή».
«Δίπτυχο» δράσης
Σε κάθε περίπτωση, οι χθεσινές κινήσεις του πρωθυπουργού, επιβεβαίωσαν το «δίπτυχο» δράσης, καθώς νωρίς το πρωί συγκάλεσε για πρώτη φορά το νεοσύστατο Υπουργικό Συμβούλιο όπου έδωσε κατευθύνσεις και οδηγίες, ενώ το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου στο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομίας Γ. Βαρουφάκη και Οικονομικών Γ. Σταθάκη.
Στόχος η καλύτερη δυνατή προετοιμασία των δύο συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Ειδικά σε ό,τι αφορά τη συνάντηση με τον κ. Σουλτς, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 2.30 το μεσημέρι, αν και «διερευνητικού» χαρακτήρα, ωστόσο, έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς μπορεί να αξιοποιηθεί προκειμένου να εκπεμφθούν κάποια πρώτα μηνύματα, ενόψει της συνάντησής του με την Άγκελα Μέρκελ την Παρασκευή. Σε κάθε περίπτωση η αίσθηση που επιχειρείται να δοθεί από το Μαξίμου, είναι πως «η διαπραγμάτευση ήδη άρχισε», ενώ ήδη ετοιμάζεται πλήρης φάκελος προκειμένου η κυβέρνηση να διαπραγματευθεί σε νέα βάση, με γνώμονα τις προγραμματικές της διακηρύξεις.
Παράλληλα προτεραιότητα για τον Αλ. Τσίπρα είναι και η άμεση «ενεργοποίηση» των υπουργών του στα πόστα που έχουν αναλάβει, προκειμένου να προωθηθούν στο προσεχές διάστημα και μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, τα βασικά νομοσχέδια που έχει προαναγγείλει ήδη από την προεκλογική περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε από τους υπουργούς να είναι φειδωλοί στις δημόσιες τοποθετήσεις τους μέχρι τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, να επιδεικνύουν «μηδενική ανοχή» σε φαινόμενα αλαζονείας, να υπάρχει συλλογική λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος, να μπει «μαχαίρι» στα έξοδα των υπουργείων με περιορισμό των αστυνομικών φρουρών, των μετακλητών υπαλλήλων, αλλά και την πραγματοποίηση των απαραίτητων ταξιδιών στην οικονομική θέση.
Εργο
Σε ό,τι αφορά το κυβερνητικό έργο, ο πρωθυπουργός έβαλε τέσσερις προτεραιότητες: την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τη στήριξη της οικονομίας ώστε να μπορέσει να επαναλειτουργήσει, τη νέα διαπραγμάτευση με τους εταίρους για αναζήτηση δίκαιης και βιώσιμης λύσης και τη σύγκρουση με το κατεστημένο δεκαετιών σε όλα τα επίπεδα και όλα τα πεδία.
«Είμαστε ανοιχτοί καλόπιστα να συζητήσουμε με όλους ... Είμαστε έτοιμοι για τη διαπραγμάτευση. Με ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και ριζικών αλλαγών, καθώς και με ένα τετραετές δημοσιονομικό σχέδιο πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.
Δηλαδή χωρίς δημιουργία νέων ελλειμμάτων, αλλά και χωρίς εξοντωτικά και ανέφικτα πλεονάσματα. Με προτάσεις για το ζήτημα του χρέους. Με ολοκληρωμένη πολιτική στο ζήτημα των επενδύσεων», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, σκιαγραφώντας τις προθέσεις της κυβέρνησής του. «Δεν σκοπεύουμε να πάμε για ρήξη, δεν θα συνεχίσουμε όμως και την καταστροφή», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σε μία εμφανή προσπάθεια να καταστήσει σαφές στους υπουργούς τη στενότητα χρονικών περιθωρίων της νέας κυβέρνησης επισήμανε με νόημα «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για καθυστερήσεις, όπως δεν υπάρχει περιθώριο για λάθη, αστοχίες και παραλείψεις. Μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, δεν μπορεί να περιμένει εύκολο έδαφος μπροστά της. Έχει να αναμετρηθεί με μια ιδιαίτερα σκληρή πραγματικότητα. Και θα είναι αδικαιολόγητη αν δεν δικαιώσει τις προσδοκίες της κοινωνίας», υπογράμμισε, καλώντας όλους να δημιουργήσουν «μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία».
Επικοινωνία Ομπάμα - Τσίπρα
Με τον πρωθυπουργό επικοινώνησε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπ. Ομπάμα, προκειμένου να τον συγχαρεί για την εκλογική του νίκη.
Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, ο κ. Ομπάμα δήλωσε τη στήριξή του στις ελληνικές προσπάθειες να φύγει η Ευρώπη από τις πολιτικές λιτότητας και να ενισχυθεί η ανάπτυξη.
Επίσης, τόνισε ότι προσβλέπει σε συνεργασία σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, ενώ του συνέστησε να ξεκουραστεί, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να απαντά ότι είναι δύσκολο αφού υπάρχουν πολλές υποχρεώσεις μπροστά.
Ο Μ. Σουλτς προειδοποιεί
Εάν η νέα κυβέρνηση είναι μία κυβέρνηση του «όχι σε όλα», τότε το momentum του Αλ. Τσίπρα δεν θα επιβιώσει. Αντίθετα, εάν υιοθετήσουν θετική ατζέντα και προχωρήσουν σε μεταρ- ρυθμίσεις, τότε το Ευρωκοινοβούλιο θα είναι στο πλευρό τους, δήλωσε ο Μ. Σουλτς.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: