Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Μια ωραία ατμόσφαιρα! ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ

BASIKO_1
Επί μία ώρα δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι αντάλλασσαν βαρύτατους χαρακτηρισμούς, μέχρι που ο δήμαρχος έθιξε και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, καταλογίζοντάς του πλημμελή τήρηση της διαδικασίας, εκείνος δήλωσε ότι παραιτείται και η συνεδρίαση έληξε πριν καν αρχίσει η συζήτηση των... θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.
Έτσι κι αλλιώς, φάνηκε από την αρχή ότι η πλειοψηφούσα παράταξη δεν είχε τη «δεδηλωμένη» για να πάρει οποιαδήποτε απόφαση.

BASIKO_2Δε δείχνει να παίρνει γιατρειά το αρρωστημένο κλίμα που έχει δημιουργηθεί στο δήμο Παραλίας. Στη χθεσινή (εξ αναβολής) συνεδρίαση, που ξεκίνησε στις 11.00 το μεσημέρι, ήταν παρόντες σχεδόν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, ήταν όμως παντελώς απούσα η διάθεση για, την ελάχιστη έστω, συναίνεση.
Το κλίμα στράβωσε ευθύς αμέσως μετά την, προ ημερήσιας, ενημέρωση του σώματος από τον δήμαρχο, Γιώργο Κεραμιδιώτη, για τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία για τα έργα του ΕΣΠΑ και τα έργα προτεραιότητας της διοίκησης του δήμου.
BASIKO_3Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστας Αλμπάνης ξεκαθάρισε πως η παράταξή του, έδειξε την καλή της θέληση ψηφίζοντας προ μηνών το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου, αλλά, τους τελευταίους τέσσερις μήνες, είπε, η λειτουργία της πλειοψηφίας δεν αφήνει περιθώρια για περεταίρω επίδειξη συναίνεσης. «Παραμένω στη συνεδρίαση», δήλωσε, «σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όμως, θα καταψηφίσω όλα τα θέματα».
Ο δήμαρχος πήρε την «πάσα», κατηγόρησε τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης (μείζονος και ελάσσονος), καθώς και τους παραιτηθέντες συμβούλους του συνδυασμού του,
ότι δημιουργούν προβλήματα χωρίς λόγο, ότι χρησιμοποιούν τα ΜΜΕ για να αμαυρώσουν την εικόνα του, ότι ρίχνουν λάσπη στον ανεμιστήρα μιλώντας για κακοδιαχείριση.

BASIKO_4Κατ’ εξοχήν μήλον της έριδος και σ’ αυτήν την επεισοδιακή συνεδρίαση, ήταν η κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών που αφορούν τα χρήματα από τις εκποιήσεις δημοτικών οικοπέδων. Οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και οι παραιτηθέντες σύμβουλοι του συνδυασμού της πλειοψηφίας επέμεναν πως τα στοιχεία που τους έδωσε, με καθυστέρηση, ο δήμαρχος είναι ελλιπή και ψευδή, ο κ. Κεραμιδιώτης αντέτεινε πως είναι ακριβή και άρτια σε όλες τους τις λεπτομέρειες. «Αν δεν ξέρετε να διαβάζετε ή αν έχετε άλλο πρόβλημα, τι να σας πω!», είπε, και πρότεινε, όσοι θέλουν, να περάσουν την Πέμπτη να τα πάρουν («για τρίτη φορά») παρουσία και των ΜΜΕ, από το γραφείο του, ρίχνοντας λάδι στο φλεγόμενο σώμα.
«Εδώ να μας τα δώσεις», πετάχτηκε ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος κα πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, Παναγιώτης Αθανασιάδης. «Δεν μπορεί να συνεχίσει ο δήμος με την κατάντια αυτή!», είπε, αποκαλώντας τον δήμαρχο «ψεύτη».
Ο δήμαρχος τον απείλησε με μήνυση και η συζήτηση συνέχισε ερήμην κάθε διαδικασίας, παρά τις προσπάθειες του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου να βάλει μια στοιχειώδη τάξη.

BASIKO_5Εν μέσω αντεγκλήσεων ο δήμαρχος παραδέχθηκε ότι για τη μεταφορά των 150.000 ευρώ στη ΔΕΥΑΠ δεν υπήρχε απόφαση δημοτικού συμβουλίου («γιατί δεν γίνονταν συνεδριάσεις τότε», είπε), «άρα εξαπατήσατε τον Επίτροπο» φώναξε ο Κώστας Αλμπάνης, «ναι, αλλά δεν υπήρχε ούτε δόλος, ούτε σκοπιμότητα, το κάναμε για το συμφέρον του δήμου», υποστήριξε ο δήμαρχος.

Επιχειρώντας να δώσει ένα τέλος, ο κ. Κεραμιδιώτης δήλωσε πως έχει ζητήσει από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (μέσω της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας) να γίνει έλεγχος στο δήμο. «Θέλω μέχρι το καλοκαίρι να ελεγχθούν όλα τα στοιχεία του δήμου και να τα παρουσιάσω στον απολογισμό, σε λαϊκή συνέλευση και στον τύπο», υπογράμμισε.
Αυτό, ωστόσο, δε στάθηκε ικανό να κατευνάσει το εχθρικό κλίμα απέναντί του. Ακολούθησε ένας ακόμη, εκτός ορίων, διαξιφισμός μεταξύ του δημάρχου και του πρώην προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Γιώργου Κουθουρίδη, με νικητή, στα σημεία, τον πρώτο, που εγκάλεσε τον δεύτερο για παράβαση (για λόγους προσωπικών συμφερόντων) των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου επί της ίδιας του της θητείας ως προέδρου.
Κάπου στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Βασίλης Σβίγκος επιχείρησε (και πάλι) να διακόψει τον δήμαρχο και τις συνεχείς ερωτοαπαντήσεις επί προσωπικού, αγωνιώντας για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που δεν έπαιρναν σειρά, ο δήμαρχος του επέρριψε μομφή ότι δεν τηρεί τη διαδικασία και ο κ. Σβίγκος, θιγμένος, δήλωσε παραίτηση!
«Παραιτούμαι από πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου», είπε «και διακόπτω τη συνεδρίαση».
Το σώμα των συμβούλων δεν περίμενε δεύτερη κουβέντα. Μάζεψαν τα χαρτιά τους και η συνεδρίαση έληξε, πριν ξεκινήσει η συζήτηση επί των, 22 τον αριθμό, θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.
Το πότε θα συζητηθούν είναι άγνωστο, αφού είναι φανερό ότι το κλίμα στο δημοτικό συμβούλιο, όχι μόνο είναι στραβό, αλλά το έχει φάει πλέον και ο γάιδαρος.
Όσο για την ταμπακιέρα, για αυτά καθ΄ αυτά τα έργα και τις ημέρες της διοίκησης του δήμου Παραλίας, ίσως δοθούν απαντήσεις από το Σώμα των Ελεγκτών, το οποίο έχει κληθεί να ερευνήσει και να αποφανθεί, όπως διαβεβαίωσε ο δήμαρχος.(
Πολιτεία/ Βέτα Χαϊλατζίδου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: