Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Ανοίξτε τα Τέμπη

basiko_1

Κραυγή αγωνίας από φορείς και επαγγελματίες της νότιας Πιερίας και της βόρειας Λάρισας
Διορία δύο εβδομάδων στο Δημήτρη Ρέππα, για να δεσμευτεί ότι η Κοιλάδα θα ανοίξει μέχρι το Πάσχα
Σε συμβολική κατάληψη της Σιδηροδρομικής Γραμμής προχώρησαν χθες το μεσημέρι φορείς και επαγγελματίες της νότιας Πιερίας και της βόρειας Λάρισας, διαμαρτυρόμενοι για τις ζημιές που έχουν υποστεί από το κλείσιμο της Εθνικής Οδού στο ύψος της Κοιλάδας των Τεμπών. Οι καταληψίες ....έκλεισαν την γραμμή στο Σταθμό της Ραψάνης, ζητώντας από το Υπουργείο Υποδομών, εντός δύο εβδομάδων, να δεσμευτεί ότι η κοιλάδα θα ανοίξει για τα οχήματα, ενόψει του Πάσχα.
basiko_2«Αγωνιζόμαστε για την άμεση αποκατάσταση της κυκλοφορίας στην κοιλάδα των Τεμπών», ανέφεραν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, την οποία απαρτίζουν οι δήμαρχοι Ανατολικού Ολύμπου, Κάτω Ολύμπου και Ευρυμενών, ο Κοινοτάρχης των Αμπελακίων και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Πιερίας.
Λίγο πριν τη μια το μεσημέρι, στο Σταθμό της Ραψάνης, είχαν συγκεντρωθεί περίπου 100 άτομα, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Οι διαμαρτυρόμενοι, κατέλαβαν τη γραμμή του τρένου, τοποθετώντας πανό και κάδους απορριμμάτων, ενώ διακριτική ήταν η παρουσία της Αστυνομίας, η οποία σε κάποια στιγμή περισσότερο δημιούργησε, παρά έλυσε το πρόβλημα, με την προσωρινή απόφασή της να σταματήσει την κυκλοφορία των οχημάτων πριν τα διόδια της Ραψάνης, μη επιτρέποντας σε Πιεριείς που ήθελαν να διαδηλώσουν την προσέγγιση στο σημείο της κατάληψης. Τελικώς το πρόβλημα δεν πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις, αφού οι τροχονόμοι πήραν εντολή να επιτρέψουν τη διέλευση των οχημάτων, πριν η ουρά των αυτοκινήτων γίνει ακόμη μεγαλύτερη.
Την αγανάκτησή τους για τον αποκλεισμό των περιοχών τους, που έχει ως αποτέλεσμα τον οικονομικό μαρασμό τους, εξέφρασαν σε δηλώσεις τους οι δήμαρχοι Ευρυμενών και Κάτω Ολύμπου, καθώς και ο τέως δήμαρχου Ανατολικού Ολύμπου, Αστέριος Χονδρόπουλος.
«Ζητάμε την οριστική δέσμευση του Υπουργού Δημήτρη Ρέππα, ότι ο δρόμος θα ανοίξει πριν το Πάσχα, όπως μας υποσχέθηκε προφορικά κατά την πρόσφατη σύσκεψη που διεξήχθη στην Αθήνα πριν λίγο καιρό», δήλωσαν, εκτιμώντας ότι η μέχρι σήμερα ζημιά που υπέστησαν οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στα όρια των δήμων τους, αγγίζει ίσως και τα 30 εκατομμύρια ευρώ.
basiko_3«Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι κομμένη στα δύο και να μην ενδιαφέρεται κανείς για τα περισσότερα από 10.000 άτομα που ζουν σ’ αυτές τις περιοχές», είπε ο κ. Χονδρόπουλος, εκφράζοντας την αγανάκτησή του και κάνοντας λόγο για πλήρη εγκατάλειψη τους από την πολιτεία.
Στα άμεσα μέτρα που ζητούν και τα οποία μπορεί να εφαρμοστούν χωρίς κανένα κόστος, είναι άρση της απαγόρευσης διέλευσης τουριστικών λεωφορείων από το δρόμο Αγιά-Στόμιο.
Στα αιτήματα που προβάλουν φορείς και επαγγελματίες της βόρειας Λάρισας και της νότιας Πιερίας, συμπεριλαμβάνεται πλέον και η ένταξη των επιχειρήσεων τους σε ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης, ώστε να μπορέσουν να ορθοποδήσουν από το σφοδρό οικονομικό πλήγμα που δέχθηκαν και το οποίο οφείλεται, όπως είπαν, στην απουσία των κατάλληλων υποδομών που θα έπρπε να είχε δημιουργήσει το Κράτος ή η παραχωρησιούχος εταιρία, ώστε να αποφευχθεί μια τόσο μεγάλη κατολίσθηση σε ένα από τα πιο νευραλγικά σημεία του εθνικού οδικού μας άξονα.
Παράλληλη οι δήμαρχοι των Δήμων Αν. Ολύμπου, Λιτοχώρου, Ευρυμενών και Κάτω Ολύμπου ζητούν την εκπόνηση και υλοποίηση τοπικού προγράμματος για την ενίσχυσή τους.
Η κατάληψη, έληξε λίγα λεπτά μετά τις 2.00 το μεσημέρι και αφού πρώτα σταμάτησαν την αμαξοστοιχία που εκείνη την ώρα κατευθυνόταν προς Αθήνα. Οι διαμαρτυρόμενοι, ζήτησαν την κατανόηση των επιβατών για την ολιγόλεπτη ταλαιπωρία στην οποία τους υπέβαλαν, ενώ τους μοίρασαν φυλλάδια με τα αιτήματά των περιοχών τους και με κεντρικό σύνθημα «ανοίξτε τα Τέμπη τώρα-όχι στον οικονομικό μαρασμό της περιοχής».
Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με ολιγόλεπτη κατάληψη της Εθνικής Οδού στο ύψος της Ραψάνης, η οποία όμως δεν δημιούργησε σχεδόν κανένα πρόβλημα, αφού ούτως ή άλλως ελάχιστα είναι πλέον τα αυτοκίνητα που διέρχονται από εκείνο το σημείο.(
Πολιτεία/Βαγγέλης Ζαμαντζάς)

Δεν υπάρχουν σχόλια: