Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Ούτε το Πάσχα ανοίγουν τα Τέμπη


ΤΕΤΑΡΤΗ 1-3-2010


M005F11CNS30
Τραγικές, πλέον, οι οικονομικές επιπτώσεις.
Στον δρόμο 350 εργαζόμενοι, θύματα του μαρασμού που προκάλεσε στην περιοχή το κλείσιμο της εθνικής οδού.
Διαψεύστηκαν οι ελπίδες ότι η κοιλάδα των Τεμπών θα δοθεί στην κυκλοφορία μέχρι το Πάσχα. “Καταβάλλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες, αλλά όλα εξαρτώνται από τον… καιρό”, λέει η κατασκευάστρια εταιρεία...


Βρόμικο νερό πίνουν στον δήμο Ανατολικού Ολύμπου, καθώς η διάνοιξη των σηράγγων στον Πλαταμώνα προκάλεσε τη θραύση του κεντρικού αγωγού ύδρευσης.


Νέα καταστροφή από τα έργα στα Τέμπη
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr


Θραύση κεντρικού αγωγού ύδρευσης στο δήμο Ανατολικού Ολύμπου προκάλεσε η διάνοιξη των σηράγγων στο Πλαταμώνα, για την κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου της ΠΑΘΕ.


Το συμβάν καταγγέλλεται από τους τοπικούς φορείς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι λόγω των εργασιών υποχώρησε το έδαφος σε έκταση 100 τετρ. μ. πάνω από τη διπλή σήραγγα, σε σημείο όπου περνούν οι πηγές που υδροδοτούν την περιοχή. Οι κάτοικοι αναστατώθηκαν όταν διέκριναν θολότητα στο νερό της βρύσης και έντονη μυρωδιά, που εικάζεται ότι προέρχεται από τα χώματα που έπεσαν στις πηγές.
Η διπλή σήραγγα κατασκευάζεται στον άξονα που συνδέει τις πέντε πηγές του Πλαταμώνα, Αϊ-Γιάννη, Κεραμίδα, πηγή των Μουσών, Άγιος Απόστολος και Άγιο Βήμα, δίπλα από ρεματιά. Από εκεί ξεκινά ο κεντρικός υδρευτικός αγωγός του δήμου. Η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης υποστηρίζει ότι υποχώρησε η σήραγγα, έσπασε ο αγωγός και καταστράφηκαν  πηγές ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία απαντά ότι ευθύνη φέρει ο δήμος.
“Πρόκειται για οικολογική καταστροφή. Οι πηγές μάς έδιδαν 300 κυβικά νερού την ώρα και τώρα μειώθηκε η ποσότητα. Έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα με τα νερά μας. Το νερό είναι θολό και μάλλον ακατάλληλο. Στείλαμε δείγματα για ανάλυση στο χημείο. Έχει πέσει το μπετόν στις πηγές”, αναφέρει στη “Μ” ο κ. Στέργιος Γαλάνης, πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης του δήμου Ανατολικού Ολύμπου, ο οποίος δηλώνει ότι θα καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της κατασκευάστριας εταιρείας και προσθέτει ότι "έχει καταστραφεί και γεώτρηση στην αρχή της σήραγγας.
Η ανάδοχος εταιρεία “Αυτοκινητόδρομοι Αιγαίου” από την πλευρά της υποστηρίζει πως ο αγωγός που έσπασε δεν ήταν χαρτογραφημένος. “Δεν έγινε καμία υποχώρηση σήραγγας. Πάνω από τη σήραγγα, σε απόσταση δύο μέτρων υπήρχε αγωγός, πιθανόν του δήμου Ανατολικού Ολύμπου, ο οποίος τρύπησε κι άρχισε να τρέχει νερό. Ο αγωγός δεν ήταν χαρτογραφημένος στα σχέδια που έχουμε, δεν τον γνωρίζαμε”, απαντά η κ. Ειρήνη Ζαβρίδου, εκπρόσωπος της “Αυτοκινητόδρομοι Αιγαίου Α.Ε.” και προσθέτει ότι “στην ευρύτερη περιοχή, εκτός από τους σωλήνες του νερού, φυσικού αερίου, υπάρχουν κι άλλα δίκτυα ή πηγάδια που είναι χαρτογραφημένα”.


Κλειστά και το Πάσχα
Μιλώντας στη "Μ" ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης ξεκαθάρισε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ληφθεί η απόφαση εάν θα ανοίξουν τα Τέμπη για τις γιορτές ή εάν θα δοθεί οριστικά ο δρόμος. "Εν πάσει περιπτώσει, θα πρέπει να εξασφαλισθεί η ασφάλεια των διερχόμενων". είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι "μέχρι τώρα έχει γίνει πολύ καλή δουλειά".
Η ανάδοχος κατασκευαστική εταιρεία εργάζεται με γοργούς ρυθμούς για να παραδώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα το δρόμο σε κυκλοφορία και ήδη έχει απομακρυνθεί το 95% των επικίνδυνων βράχων. “Καταβάλλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες, για να δώσουμε το κομμάτι της κοιλάδας πάλι στην κυκλοφορία, αλλά οι εργασίες εξαρτώνται και από τις καιρικές συνθήκες”, αναφέρει στη “Μ” η κ. Ειρήνη Ζαβρίδου. “Εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι πως πηγαίνουμε πολύ καλά με βάση το χρονοδιάγραμμα, εργάζεται περισσότερος κόσμος απ’ ό,τι προέβλεπε ο σχεδιασμός και προσπαθούμε να τελειώσουμε νωρίτερα”.
Όσον αφορά τις εκτιμήσεις ότι το τμήμα της κοιλάδας των Τεμπών θα μπορεί να δοθεί σε κυκλοφορία για λίγες ημέρες το Πάσχα, η κ. Ζαβρίδου απαντά ότι “επιδίωξή μας είναι να δώσουμε οριστικά το δρόμο στην κυκλοφορία. Πρέπει να καθαρίσουμε το βουνό σε ολόκληρο το μήκος των 3,5 χλμ. Για την ώρα δεν μπορούμε να απαντήσουμε εάν υπάρχει δυνατότητα να δοθεί με ασφάλεια για λίγες μέρες ο δρόμος σε κυκλοφορία”.






Απολύθηκαν 350 εργαζόμενοι από ξενοδοχεία και εστιατόρια κατά μήκος της εθνικής οδού


Οι τοπικοί φορείς δηλώνουν άγνοια για την πορεία των εργασιών αποκατάστασης των κατολισθήσεων στα Τέμπη. “Μένουμε στις διαβεβαιώσεις του υπουργού Υποδομών ότι στα μέσα Μαΐου θ’ ανοίξουν τα Τέμπη κι ενδεχομένως μέσα στις γιορτές, εάν είναι εφικτό, να ανοίξουν για λίγες μέρες. Ο νομός συνεχίζει να βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση”, δηλώνει στη “Μ” ο νομάρχης Λάρισας Λουκάς Κατσαρός.
Ανενημέρωτος δηλώνει και ο νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου, ο οποίος περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα τις επιπτώσεις που έχει ο αποκλεισμός των Τεμπών για το νομό.
Μέχρι σήμερα έχουν απολυθεί 350 εργαζόμενοι από ξενοδοχεία και εστιατόρια κατά μήκος της εθνικής οδού, ενώ τα εμπορικά καταστήματα απασχολούν τους υπαλλήλους για τρεις ημέρες την εβδομάδα. “Το πλήγμα είναι μεγάλο, οι οικονομικές επιπτώσεις τεράστιες, πέρα από την γενική οικονομική ύφεση και τα μέτρα. Έχουμε ζημιά στον εσωτερικό και τον εξωτερικό τουρισμό. Ρωτάνε οι ξένοι εάν είναι ανοιχτά τα Τέμπη, για να έρθουν στην Κατερίνη και να οργανώσουν εξορμήσεις στα Μετέωρα ή την Αθήνα. Όταν μαθαίνουν ότι είναι κλειστά, ακυρώνουν τα πακέτα”, περιγράφει ο κ. Παπαστεργίου.
Σήμερα οι καταστηματάρχες και οι εργαζόμενοι στην περιοχή θα συγκεντρωθούν στη Ραψάνη και σε ένδειξη διαμαρτυρίας θα προχωρήσουν στο κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής.



(ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ)
http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: