Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Προσφυγή στο ΔΝΤ μόνο αν η Ευρώπη αποτύχει στο να φτιάξει μηχανισμούς στήριξης, λέει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου: «Δεν αναζητούμε αποδιοπομπαίους τράγους»

ΤΕΤΑΡΤΗ 10-3-2010
Η Ελλάδα εργάζεται για να βάλει σε τάξη το σπίτι της και δεν προσπαθεί να βρει αποδιοπομπαίους τράγους για τα δημοσιονομικά της προβλήματα, κατηγορώντας τους κερδοσκόπους.», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους με αφορμή την ολοκλήρωση του ταξιδιού του στις ΗΠΑ.
 
"Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι από τη στιγμή που κάνουμε αυτό που πρέπει, αυτό έχει θετικό αντίκτυπο και ότι δεν υπάρχουν δυνάμεις που να εργάζονται εναντίον μας.", σημείωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος.... πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πιέζουν προκειμένου να βάλουν φρένο στις μη ρυθμιζόμενες αγορές, όπως τα CDS, που θεωρούνται υπεύθυνα για την επιδείνωση των ελληνικών προβλημάτων, παίζοντας στοιχήματα πάνω στο χρέος της.
Ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν ζητάει σχέδιο διάσωσης από τους Ευρωπαίους εταίρους της, αν και τα προβλήματά της ανέδειξαν την ανάγκη για δημιουργία νέων οργάνων, όπως ένα κοινό ευρωπαϊκό ομόλογο, η παροχή εγγυήσεων ή ακόμη και η ίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, στο οποίο θα μπορούν να στρέφονται οι χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
"Υπάρχει η βούληση η Ευρώπη ανα αναλάβει κοινή δράση πάνω σε αυτό το ζήτημα, καθώς η Συνθήκη του Μάαστριχτ χτίστηκε γύρω από το δεδομένο ότι ποτέ δεν θα αντιμετωπίζαμε μια τέτοια κρίση.", πρόσθεσε. Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ, σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι η Ευρώπη δεν έχει τους μηχανισμούς να στηρίξει χώρες όπως η Ελλάδα. "Όμως, απ' ότι βλέπω σήμερα, η Ευρώπη συγκεντρώνει τη δύναμή και τη θέλησή της προκειμένου να αποφύγει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ακόμη κι αν αυτό είναι θεωρητική πιθανότητα", είπε ο κ. Παπανδρέου.http://www.enet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: