Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Σε κλοιό σκουπιδιών

ΤΕΤΑΡΤΗ 10-3-2010   
Σε κλοιό σκουπιδιών βρίσκονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι περισσότερες περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης, καθώς το κλείσιμο του ΧΥΤΑ της Μαυροράχης, λόγω κινητοποιήσεων των εργαζομένων, έχει ως αποτέλεσμα στους δρόμους των πόλεων να συσσωρεύονται ημερησίως περισσότεροι από 1.500 τόνοι απορριμμάτων.
Την ίδια ώρα, φαίνεται πως.... ανοίγει και νέο μέτωπο στη μάχη των σκουπιδιών, αυτή τη φορά από τον δήμο Βασιλικών, που αντιτίθεται στο έργο της κατασκευής νέου χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στην περιοχή του Αγίου Αντωνίου.
Ενόψει της κατάθεσης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου στην επόμενη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος Βασιλικών Χρήστος Βαγγέλης προειδοποιεί με προσφυγές, ώστε να αποτραπεί η κατασκευή του ΧΥΤΥ.
Παράσταση διαμαρτυρίας
Σε πρώτη φάση εκπρόσωποι του δήμου και κάτοικοι των Βασιλικών σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο νομαρχιακό συμβούλιο. “Σε κάθε περίπτωση θα εξαντλήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα, ακόμη και ένδικα, ώστε ο ΧΥΤΥ να μην κατασκευαστεί στη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία είναι ήδη περιβαλλοντικά επιβαρημένη, καθώς σε απόσταση μόλις ενάμισι χιλιομέτρου λειτουργούσε εδώ και 29 χρόνια η παλιά χωματερή των Ταγαράδων”, επισημαίνει ο δήμαρχος Βασιλικών.
“Εφαρμόζουμε κατά γράμμα τον περιφερειακό σχεδιασμό, βάσει του οποίου τα έργα περιβαλλοντικής προστασίας κατανέμονται σε τέσσερα διαφορετικά σημεία του νομού”, απαντά ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης Γιάννης Ζουρνάς, διευκρινίζοντας ότι στον ΧΥΤΥ του Αγίου Αντωνίου θα καταλήγει μόλις το 40% των απορριμμάτων της νοτιοανατολικής Θεσσαλονίκης.
Η πλευρά της Ασσήρου
Παρότι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων λήγουν σήμερα, οπότε αναμένεται η σταδιακή αποκλιμάκωση των προβλημάτων που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες στον τομέα της καθαριότητας, υπάρχει ορατός ο κίνδυνος για εκ νέου αποκλεισμό του ΧΥΤΑ της Μαυροράχης, αυτή τη φορά από κατοίκους της Ασσήρου.
Σήμερα το πρωί ο δήμαρχος Ασσήρου Δημήτρης Ράβναλης αναμένεται να καταθέσει προσφυγή στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ζητώντας την ακύρωση απόφασης του Συνδέσμου ΟΤΑ για τη χωροθέτηση στη Μαυροράχη ενός εργοστασίου ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων. Για το ίδιο θέμα την προσεχή Πέμπτη αναμένεται να γίνει μια πρώτη σύσκεψη στο δημαρχείο της Ασσήρου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εξεταστεί το ενδεχόμενο οργάνωσης κινητοποιήσεων, που μπορεί να φθάσουν μέχρι και στον επ’ αόριστον αποκλεισμό του ΧΥΤΑ.
(Της Βαρβάρας Ζούκα vzouka@makthes.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: