Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ - ΑΡΣΕΝΗΣ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Γραφείο Κρίτωνα Αρσένη
Ευρωβουλευτή
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στρασβούργο, 10 Μαρτίου 2010
 Όχι στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό για τα πετρέλαια και τους διαδρόμους ναυσιπλοΐας στην Αρκτική
Παρέμβαση Κρίτωνα Αρσένη προς την Κάθριν Άστον  στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Να μείνει η ΕΕ έξω από τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό .....για τα πετρέλαια και τους διαδρόμους ναυσιπλοΐας στην Αρκτική ζήτησε ο Κρίτων Αρσένης από την Ύπατη Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων Κάθριν Άστον, με σημερινή παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.  Αντίθετα, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ο ρόλος της ΕΕ είναι να υπερασπιστεί τις αρχές της υψηλής περιβαλλοντικής προστασίας, της διεθνούς συνεργασίας και του σεβασμού των θεσμών του ΟΗΕ σε σχέση με τη συντελούμενη τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή στην Αρκτική.

Όπως τόνισε ο Κρίτων Αρσένης κατά την παρέμβαση του «Η Αρκτική είναι το μέρος του πλανήτη όπου η Κλιματική Αλλαγή είναι πιο έκδηλη. Η θέρμανση του πλανήτη έχει οδηγήσει σε σημαντική υποχώρηση των πάγων. Χρονιά ορόσημο ήταν το 2007, οπότε και  σημειώθηκε υποχώρηση των πάγων κατά 34% σε σχέση με την περίοδο 1970-2000. Το λιώσιμο όμως των αρκτικών πάγων έχει σειρά αλυσιδωτών συνεπειών.
Οδηγεί στην επιτάχυνση της Αλλαγής του Κλίματος. Έως σήμερα η λευκή επιφάνεια των αρκτικών πάγων αντανακλούσε το 80% της ηλιακής ακτινοβολίας, επηρεάζοντας την παγκόσμια αλλά και την τοπική θερμοκρασία. Η αντανάκλαση αυτή διαρκώς μειώνεται αυξάνοντας τη θερμοκρασία του πλανήτη αλλά και της ευρύτερης πολικής περιοχής σε μία ζώνη 1500 μέτρων εντός του Καναδά, της Ρωσίας και της Αλάσκας. Από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο 2007, η θερμοκρασία στην  δυτική Αρκτική αυξήθηκε κατά 2ο C  σε σχέση με την περίοδο 1978 - 2006.

Την ίδια στιγμή, το λιώσιμο των πάγων επιφέρει απρόβλεπτες αλλαγές στα θαλάσσια ρεύματα, επιδρά αρνητικά στα θαλάσσια οικοσυστήματα και την αλιεία αλλά και μειώνει την δυνατότητα απορρόφησης διοξειδίου του άνθρακα από τις θάλασσες, ενώ αυξάνει τη στάθμη της θάλασσας. 

Για το λόγο αυτό Ύπατε Εκπρόσωπε των Εξωτερικών Υποθέσεων, προκαλεί θλίψη στους Ευρωπαίους πολίτες η συζητούμενη συμμετοχή της ΕΕ στον κλιμακούμενο ανταγωνισμό για την επίτευξη γεωπολιτικών ωφελειών από την περιβαλλοντική καταστροφή στην Αρκτική.

Ο ρόλος της ΕΕ δεν θα πρέπει να είναι να βγει νικήτρια στον διεθνή γεωπολιτικό ανταγωνισμό για τα πετρέλαια και τους διαδρόμους ναυσιπλοΐας στην Αρκτική. Ο ρόλος μας είναι να εξασφαλίσουμε τον σεβασμό περιβαλλοντικής ακεραιότητας της περιοχής. Ο ρόλος μας είναι να επικρατήσουν οι αρχές μας για υψηλή περιβαλλοντική προστασία, διεθνή συνεργασία, σεβασμό των θεσμών του ΟΗΕ σε όποιο νέο καθεστώς προκύψει στην Αρκτική από την συντελούμενη αυτή τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: