Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Σε ρυθμούς ύφεσης

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010
Επιφυλάξεις από τους ελεγκτές για την ανάπτυξη, ζητούν πρόσθετα μέτρα για το έλλειμμα
Σε ρυθμούς
ύφεσης
Ολοκλήρωσε, χθες, την επίσκεψή του στην Αθήνα το μικτό κλιμάκιο στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το μικτό κλιμάκιο συναντήθηκε με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, του υπουργείου Οικονομίας και του υπουργείου Εργασίας.
Επίσης, συναντήθηκε με εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των διεθνών οργανισμών έδωσαν έμφαση στην αυστηρή τήρηση του Προγράμματος Σταθερότητας, ενώ διατήρησαν επιφυλάξεις για τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το ρυθμό ανάπτυξης (-0,3%) της ελληνικής οικονομίας, καθώς εκτιμούν ότι η ύφεση θα αγγίξει το 2% περίπου. 
Οι επιθεωρητές της ΕΕ διαπιστώνουν ότι η μεγαλύτερη της αναμενόμενης ύφεση και η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού θα καταστήσει δύσκολη την επίτευξη των στόχων του Προγράμματος Σταθερότητας, είπε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών χθες στο Reuters.
«Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, γιατί οι κοινοτικοί βρίσκουν μεγάλες αποκλίσεις στόχων», είπε το στέλεχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, προσθέτοντας ότι οι επιθεωρητές εκτιμούν ότι τα μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση οδηγούν σε μείωση του ελλείμματος μόνο κατά 1,5 έως 2 ποσοστιαίων μονάδων αντί του στόχου για 4 μονάδες.

Από ελληνικής πλευράς δόθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία στους κοινοτικούς παράγοντες και τα στελέχη του ΔΝΤ για τις περικοπές δαπανών που προγραμματίζονται, όπως και για την πορεία των εσόδων.

Ειδικά στο θέμα της πορείας των εσόδων, φαίνεται ότι ενώ ο Ιανουάριος αποδείχθηκε ικανοποιητικός, ο Φεβρουάριος δεν αναμένεται να καλύψει τους στόχους της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα στο πρώτο δίμηνο να σημειωθεί απόκλιση από τον στόχο.

Οι ελεγκτές θεωρούν ότι η απόκλιση των κυβερνητικών στόχων με τις κοινοτικές εκτιμήσεις φτάνει στο 1,5%-2% του ΑΕΠ (4,8 δις)μόνο για φέτος.
Συγκεκριμένα, θεωρούν υπεραισιόδοξους τους στόχους για τις δαπάνες εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους, για τα έσοδα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την απορρόφηση πόρων από το ΕΣΠΑ.

Με βάση τις διάφορες προτάσεις που έχουν υποβληθεί από ελληνικής πλευράς στα στελέχη των διεθνών οργανισμών, θα καταρτιστεί έκθεση και θα παραδοθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Μαρτίου θα συνεδριάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αντικείμενο την ελληνική οικονομία, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα εβδομάδας αναμένεται στην Αθήνα ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν.
Όπως δήλωσε την Τετάρτη ο κ. Ρεν, θα έχει στα χέρια του το πόρισμα των ελεγκτών την Παρασκευή. «Η αποστολή μας είναι τώρα στην Αθήνα [...] θα έχω την έκθεση για αυτά τα στοιχεία αύριο. Θα πάω στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουμε την δημοσιονομική κατάσταση και την μελλοντική οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης» ανέφερε.
Το στέλεχος του ΥΠΟΙΚ πρόσθεσε μιλώντας στο Reuters ότι τα όποια μέτρα θα ανακοινωθούν μετά και την επικείμενη επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου επί των οικονομικών Όλι Ρεν.
Αύξηση ΦΠΑ και έμμεσων φόρων
Το μικτό κλιμάκιο ζήτησε από την κυβέρνηση νέο πακέτο πρόσθετων μέτρων, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, ενώ είχε συγκεκριμένη δέσμη μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος, ανεξάρτητα από τα μέτρα που υπάρχουν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, με έμφαση στο σκέλος των δαπανών.
Την Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι οι όποιες αποφάσεις για νέα μέτρα μείωσης του ελλείμματος θα ανακοινωθούν όταν ολοκληρωθεί η επίσκεψη των ελεγκτών.
«Οι όποιες αποφάσεις θα ανακοινωθούν όταν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους της Κομισιόν», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνεργασία που είχε με τον πρωθυπουργό.
Την ερχόμενη Δευτέρα έρχεται στην Αθήνα ο Φινλανδός επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν, και στο μεσοδιάστημα μέχρι τις 16 Μαρτίου (Ecofin) αναμένεται η ανακοίνωση των συμπληρωματικών μέτρων.
Τα πρόσθετα μέτρα που εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν είναι η αύξηση του ΦΠΑ κατά μία ή δύο ποσοστιαίες μονάδες (στο 20%-21%), η περαιτέρω αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα (ακόμη και κατά 20%), η θέσπιση φόρου πολυτελείας σε σειρά προϊόντων με κυριότερο τα αυτοκίνητα, αλλά και η περαιτέρω περικοπή των επιδομάτων στο δημόσιο τομέα.
Αντίθετα, η κατάργηση του 14ου μισθού, φαίνεται ότι αντιμετωπίζεται και από την κυβέρνηση ως η έσχατη λύση.
Από την αύξηση του ΦΠΑ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, το οικονομικό επιτελείο μπορεί να ελπίζει σε έσοδα 1,5 δισ. ευρώ, εφόσον δεν υπάρξει μεγάλη πτώση της κατανάλωσης και οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί λειτουργούν κανονικά.
Σε ό,τι αφορά την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων, αποφέρει περίπου 100 εκατ. ευρώ ανά τρεις ποσοστιαίες μονάδες αύξησης του ειδικού φόρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: