Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Ισραηλινή δημοσιογράφος συζητά δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς - Βίντεο


Israeli journalist discusses killing of Hamas leader 
Australian Broadcasting Corporation
Broadcast: 25/02/2010
Δημοσιογράφος: Tony Jones
Yossi Μέλμαν, την ευφυΐα και τις στρατιωτικές υποθέσεις ανταποκριτής για την εφημερίδα Haaretz στο Ισραήλ, ενώνει Lateline να συζητήσουν την εμπλοκή της Αυστραλίας σε μια υποτιθέμενη δολοφονία του Ισραήλ.

Transcript

Tony Jones, Παρουσιαστής: Τώρα επιστροφή στην κορυφή ιστορία μας, η αποκάλυψη ότι οι αυστραλιανές διαβατήρια που χρησιμοποιούνται από μερικούς από τους ανθρώπους που εμπλέκονται στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς στο Ντουμπάι.

Πριν από λίγο καιρό Yossi Μέλμαν, την .....

ευφυΐα και τις στρατιωτικές υποθέσεις, ανταποκριτής της εφημερίδας Haartez, μαζί μας από το βόρειο Ισραήλ.
Yossi Μέλμαν, ευχαριστώ που είσαστε μαζί.
Yossi Μέλμαν, HAARTEZ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: Ευχαριστώ.
Tony Jones: Έχει δικαίωμα η αυστραλιανή κυβέρνηση να υποπτεύεται ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε κυνικά Αυστραλίας διαβατήρια να διαπράξει δολοφονία στο Ντουμπάι;
Yossi Μέλμαν: Λοιπόν, η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει δικαίωμα να προσπαθήσουμε να βρούμε την αλήθεια γι 'αυτό, και έχουν δίκιο όταν ζητούν το Ισραήλ να παράσχει ορισμένες εξηγήσεις. Αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι το Ισραήλ πράγματι, αν υποτεθεί ότι η Μοσάντ ήταν πίσω από τη δολοφονία στο Ντουμπάι, πράγματι παραβιάζονται Αυστραλιανή κυριαρχία ή τη χρήση, κατάχρηση, Αυστραλίας έγγραφα.
Υπάρχουν πολλά περίεργα επεισόδια σε αυτή την ιστορία, την οποία νομίζω ότι υπονομεύει τα αρχικά πορίσματα της αστυνομίας Ντουμπάι. Η πρόσφατη εξέλιξη στην οποία είχαν άλλα 15 Ισραηλινοί που εμπλέκονται σε αυτήν, ή υπάρχουν υποψίες Μοσάντ παράγοντες, που διαφορετικά διαβατήρια, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας διαβατήρια, είναι πολύ αμφίβολη. Πρέπει να είναι, πραγματικά, μεγάλος υποστηρικτής της ματαιότητα και τη βλακεία της Μοσάντ, προκειμένου να δεχθεί τις καταγγελίες αυτή τη στιγμή.
Tony Jones: Εντάξει, εγώ θα επανέλθω σε αυτό σε μια στιγμή, αλλά πρώτα απ 'όλα, έχετε την παραμικρή αμφιβολία ότι η δολοφονία ήταν μια πράξη Μοσάντ;
Yossi Μέλμαν: Λοιπόν, ξέρετε, η ισραηλινή κυβέρνηση είναι πολύ ... Είναι πολύ σιωπηλή σχετικά με αυτό. Δεν είναι ούτε αρνείται ουτε την επιβεβαίωση. Αλλά, ναι, πιστεύω ότι κατά πάσα πιθανότητα θα φέρει τα χαρακτηριστικά μιας επιχείρησης Μοσάντ. Το βασικό γεγονός ότι η Χαμάς γενεσιουργός, ανώτεροι γενεσιουργός, κάποιος που ήταν που συνιστούν απειλή για την ... στο Ισραήλ, αποκλείστηκε πιθανότατα από Μοσάντ. Ναι, αυτό είναι αλήθεια.
Tony Jones: Μια από τις πιο εξαιρετικές πτυχές αυτού, και εσείς μόλις αναφερθήκατε σε αυτό, είναι ο πολύ μεγάλος αριθμός των ατόμων που φέρεται ότι ήταν πλαστά διαβατήρια που μεταφέρουν από την Ευρώπη και τώρα, μάλιστα, τρεις από την Αυστραλία. Νομίζω ότι έχετε υπολογίσει ότι μεταξύ 26 και 30, και δεν μπορώ να καταλάβω πώς τόσα πολλά θα μπορούσαν να συμμετέχουν.
Yossi Μέλμαν: Ακριβώς, Τόνι. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους αυτή η ιστορία είναι να πάρει μια πολύ παράξενη στροφή. Που πραγματικά πρέπει να είναι ανόητο να πιστεύουμε ότι η Μοσάντ είναι τόσο απερίσκεπτο, έτσι ... τόσο ηλίθιο ότι θα στείλει 30 υπαλλήλους για να σκοτώσει ένα λειτουργικό - βασικά, θα ενείχε τον κίνδυνο σχεδόν ένα ... πλήρη μονάδα, μια από τις καλύτερες μονάδες του έχουν ανατεθεί για ένα τέτοιο έργο, ώστε να εξαλειφθεί αυτός ο τύπος. Και δεν είναι μόνο ότι, μπορείτε να φανταστείτε ότι η Μοσάντ θα διάσωσης ή θα στείλει πράκτορές του, η οποία υποχρέωνε την έξοδό τους από το Ντουμπάι για να πάει να - με το πλοίο - στο Ιράν; Αυτό είναι πραγματικά ηλίθιο και ο ισχυρισμός αυτός προέρχεται από το Ντουμπάι. Και αυτά ... μεταξύ αυτοί οι τύποι ήταν δύο άνθρωποι που μεταφέρουν Αυστραλίας διαβατήρια.
Δεν νομίζω ότι θα τη Μοσάντ για τους ανθρώπους της να βγούμε από το Ντουμπάι με το πλοίο στο Ιράν, και την εκτέλεση Αυστραλίας διαβατήρια. Αυστραλίας διαβατήρια δεν είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη στο Ιράν. Η Iranis, η κρατική αστυνομία, υποπτεύονται δυτική εθνικοτήτων: Αμερικανοί, Βρετανοί, αλλά και Αυστραλοί.
Εννοώ, θα είχα φανταστεί ότι ίσως, ως οδός διάσωσης, που θα πήγαινε στο Ιράν ως τελευταία λύση με, δεν ξέρω ... Ουκρανικά διαβατήρια, ρωσικά διαβατήρια, τα οποία είναι περισσότερο αποδεκτή στο Ιράν. Αλλά Αυστραλίας διαβατήρια; Γι 'αυτό πιστεύω ότι αυτή η ιστορία είναι να πάρει ... παίρνει χαρακτηριστικά τα οποία είναι περισσότερο από μια φαντασίωση.
Tony Jones: Εντάξει, ναι, τι νομίζετε ότι τότε είναι πραγματικά συμβαίνει; Επειδή η αστυνομία στο Ντουμπάι έχουν παραχθεί πραγματικά Αυστραλίας διαβατήρια. Ένα από ... ο πατέρας του Joshua Μπρους, ένας από τους Αυστραλούς του οποίου το διαβατήριο χρησιμοποιήθηκε προφανώς, λέει η φωτογραφία, την ημερομηνία γέννησης και η υπογραφή είναι όλα διαφορετικά να του γιου του.
Αλλά υπήρχε ένα διαβατήριο, προφανώς. Λοιπόν, τι πιστεύετε ότι συμβαίνει εδώ;
Yossi Μέλμαν: Λοιπόν, ξέρετε, σήμερα, με Photoshops, με το διαδίκτυο, είναι πολύ εύκολο να παράγουν ... να προσκομίσει αυτά τα έγγραφα.
Δεν είδα το πρωτότυπο. Υποθέτω ότι οι αρχές της Αυστραλίας, θα δείτε τελικά το πρωτότυπο και να κρατούν σημειώσεις. Έτσι, δεν είμαι σίγουρος. Δεν ξέρω τι συμβαίνει, αλλά είναι πραγματικά, πολύ περίεργα, και αυτό δεν είναι ο τρόπος λειτουργίας του Μοσάντ, για να στείλει 30 πράκτορες για την κλοπή ταυτοτήτων των ισραηλινών πολιτών.
Απ 'όσο γνωρίζω, η Μοσάντ ποτέ δεν παραβιάζονται τα δικαιώματα των ισραηλινών πολιτών. Κυριαρχίες Μπορούν να έχουν παραβιάσει άλλης χώρας, κατάχρηση διαβατήρια και προσπάθησε να κλέψει έγγραφα - γνήσια έγγραφα - από άλλες χώρες. Αυτά τα πράγματα συνέβησαν στο παρελθόν. Αλλά ποτέ δεν πλαισιωμένο ούτε ενοχοποιούνται Ισραηλινοί και υπάρχουν ... αυτή τη στιγμή, έχουμε 17 Ισραηλινοί που είναι το επιχείρημα, υποστηρίζοντας ότι βρίσκουν ξαφνικά τα ονόματά τους ή τις φωτογραφίες τους σε όλο τον κόσμο, σε εφημερίδες, και που δεν έχουν καμία σχέση με την εν λόγω λειτουργία.
Tony Jones: Λοιπόν, εγώ θα μπορούσε να προσφέρει μια θεωρία, γιατί ένα προφανές πλεονέκτημα της χρήσης του ταυτότητα των ανθρώπων που κατοικούν στο Ισραήλ, αλλά έχουν διπλή ιθαγένεια, είναι ότι οι κινήσεις τους να μπορούν να παρακολουθούνται έτσι ώστε να είναι βέβαιο ότι θα είναι σε θέση να αποκλείσει τη δυνατότητα να το δυνάμωμα ταυτόχρονα στο Ντουμπάι, ως έναν από τους πράκτορές σας σε ένα πλαστό διαβατήριο που το όνομά τους. Ούτως ώστε θα ήταν ένα πλεονέκτημα της χρήσης δύο ισραηλινών πολιτών.
Yossi Μέλμαν: Ναι, Τόνι, αυτό είναι σωστό, αλλά ανάμεσά τους υπάρχουν ορισμένοι Ισραηλινοί που δεν έχουν διπλή ιθαγένεια. Ανάμεσά τους υπάρχουν Ισραηλινούς ότι, είτε τα ονόματα ή τις φωτογραφίες τους που χρησιμοποιούνται σε διαφορετικές διαβατήρια. Έτσι, αυτό παίρνει πολύ παράξενο, και έρχεται σε αντίθεση με αυτό που μόλις είπα.
Απ 'όσο γνωρίζω, η Μοσάντ δεν έχει ποτέ ... δεν έχει κάνει πριν από τους δικούς της ανθρώπους. Η Μοσάντ πρέπει να έχει τη νομιμότητα και την εμπιστοσύνη του λαού του Ισραήλ. Δεν είναι, θα έχουν δυσκολίες να λειτουργήσουν. Και αυτό οφείλεται σήμερα, κατηγορείται από τις αρχές του Ντουμπάι ότι η Μοσάντ είχε, στέκεται κατά της ... ότι η προσπάθεια να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ισραηλινών. Και, επομένως, δεν πιστεύω ότι έγινε έτσι.
Παρά το γεγονός ότι, ναι, έχετε δίκιο, να γνωρίζουν την κυκλοφορία των Ισραηλινών είναι πιο εύκολη από τις κινήσεις των Αμερικανών, Βρετανοί ή Αυστραλοί ή οποιονδήποτε. Και δεν είναι μόνο αυτό, θέλω να πω, εσείς πρέπει να πιστεύουμε ότι η Μοσάντ είναι τόσο ηλίθιος, έτσι ... λειτουργεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε μάταιο θα ήταν η ίδια σύνδεση με μια τέτοια πράξη, η οποία είχε προγραμματισθεί πολλές, πολλούς μήνες, ίσως και χρόνια, πριν, κατά του Ισραήλ με τα ονόματα και τα ίχνη του Ισραήλ.
Tony Jones: Όχι, δεν κάνει να ακούγεται πολύ περίεργο. Αλλά Μοσάντ έχει κάνει μερικά πολύ ηλίθια πράγματα στο παρελθόν για μια υποτιθέμενη λαμπρή και εξελιγμένα οργάνωση. Για παράδειγμα, η απόπειρα δολοφονίας bungled στο Αμμάν της Ιορδανίας, την Khaled Mashaal, ένας ακόμη ηγέτης της Χαμάς, η οποία κατέληξε σε δύο παράγοντες που πλαστά διαβατήρια, με Καναδά να τρέχει και να κρύψει στην ισραηλινή πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας.

Yossi Μέλμαν: Λοιπόν, λειτουργικά, δεν ήταν καθόλου ηλίθιο. Στρατηγικά, πολιτικά, θα ήταν ανόητο να ενεργεί για το έδαφος της Ιορδανίας, όταν ο βασιλιάς της Ιορδανίας, ο βασιλιάς Χουσεΐν, υπέγραψαν συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ και είχε μια στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ. Έτσι, η απόφαση ήταν ηλίθιο από το πολιτικό επίπεδο, αλλά λειτουργικά δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα στην εν λόγω πράξη.

Δυστυχώς, κερδίζετε κάποια, χάνετε περίπου, και τελικά οι πράκτορες συνελήφθησαν. Έτσι, δεν ήταν μια ηλίθια πράξη. Εδώ, αυτό που βλέπουμε, είναι πραγματικά χαρακτηριστικά ... συνδέσμους που δείχνουν, απεικονίζουν τη Μοσάντ με τέτοιο κακό τρόπο ότι ακόμα και αν νομίζετε ότι η Μοσάντ είναι μια ερασιτεχνική οργάνωση, ακόμα και η πιο ερασιτεχνική οργάνωση δεν θα το κάνουμε με τον ίδιο τρόπο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, μετά από όλα, θέλω να πω, αν αυτό κριθεί επιχειρησιακά, η λειτουργία πέτυχε. Ο στόχος ήταν να εξαλειφθούν? Όλοι οι παράγοντες εγκαταλείψει τη χώρα. Μιλάμε εδώ και τώρα μαντέψουν ποιος ήταν πίσω από αυτό, και αν είναι αλήθεια ή ότι δεν είχαν την εκτέλεση Αυστραλίας ή της British ή ιρλανδική διαβατήρια. Έτσι, δεν νομίζω ότι υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση που προέρχονται από το Ντουμπάι, και ίσως και από άλλες χώρες, καθώς, και εμείς δεν πρέπει να καταπίνουν κάθε λέξη που κυκλοφορεί στο Ντουμπάι.

Tony Jones: Εντάξει, ένα πράγμα που έχει αναφερθεί είναι ότι ο θάνατος θεωρήθηκε αρχικά από την αστυνομία στο Ντουμπάι για να είναι από φυσικά αίτια. Και νομίζω ότι ήταν 10 ημέρες πριν την απόφαση αυτή αντιστράφηκε, ή τουλάχιστον, αναφέρθηκε ότι ήταν 10 ημέρες.

Πώς, λοιπόν, ήταν πράγματι ανακάλυψε ότι αυτό ήταν, στην πραγματικότητα, μία δολοφονία;

Yossi Μέλμαν: Καλά, βλέπετε, το γεγονός ότι έλαβε τις 10 ημέρες για να ανακαλύψει ότι δεν πέθαναν από φυσικά αίτια δείχνει ότι υπάρχει κάποια πολυπλοκότητα πίσω από την εν λόγω επιχείρηση.

Δεν ξέρω τι έχεις πραγματικά υποψίες τους τελικά, αλλά προφανώς δεν υπήρχαν σημάδια στο σώμα, όπως είχε αρχικά αναφερθεί, ότι βασανίστηκε και ήταν χειροπέδες και ούτω καθεξής. Μάλλον κάποιον ύποπτο, και αποφάσισε τελικά να στείλουν τα κύτταρα του αίματος του σε ένα εργαστήριο και ανακάλυψαν ίχνη στο εργαστήριο κάποιας μορφής ένα παράξενο πράκτορα - δηλητήριο ή κάτι τέτοιο - η οποία τους οδήγησε τελικά στην υποψία ότι δολοφονήθηκε και δεν πέθανε από φυσικά αίτια.

Tony Jones: Yossi, ένα ... το ενδιαφέρον πράγμα σχετικά με αυτό, ενώ εσείς δεν πιστεύω πολλές από τις πληροφορίες, κάνετε είναι φανερό ότι πιστεύουν ότι ήταν μια Μοσάντ δολοφονία ή ένα χτύπημα Μοσάντ. Έτσι, κάνουμε δολοφονίες όπως αυτή, σε αυτό το επίπεδο, με αυτό το είδος της πτητικής λειτουργίας, κάνετε αυτά απαιτούν έγκριση καταψύκτη; Μήπως απαιτούν, για παράδειγμα, την έγκριση του πρωθυπουργού του Ισραήλ;

Yossi Μέλμαν: Ναι. Η Μοσάντ δεν είναι ένας αδίστακτος λειτουργία. Περισσότεροι ... δεν είναι πλέον, όλα του υψηλού κινδύνου επιχειρήσεις χρειάζονται την έγκριση του πρωθυπουργού, και τελικά το υπουργικό συμβούλιο, ένα εσωτερικό υπουργικό συμβούλιο - μια ειδική επιτροπή, επιτροπή υπουργικό συμβούλιο, σχετικά με την ασφάλεια.

Tony Jones: Ποιος θα φορούν τις συνέπειες, αν αυτό είναι, πράγματι, μια bungled ενέργειες, ειδικότερα, ξέρετε, δεκάδες, ενδεχομένως, πράκτορες της Μοσάντ, των οποίων οι ταυτότητες έχουν εκτεθεί στην κάμερα και ούτω καθ 'εξής;

Yossi Μέλμαν: Λοιπόν, όπως είπα, δεν πιστεύω σε αυτή τη φάση μπορούμε να πούμε ότι ήταν μια bungled λειτουργία. Δεν ήταν μια τέλεια λειτουργία, διότι ίχνη έμειναν, εγείρονται υποψίες. Αλλά αν αποδειχθεί τελικά ότι ήταν μια αποτυχία τότε υπάρχουν δύο ... κυρίως δύο άτομα που πρέπει να κατηγορηθεί για αυτό, να αναλάβει την ευθύνη. Ο ένας είναι ο επικεφαλής της Μοσάντ, Meir Dagan, ο οποίος λήγει οκτώ θητείας του έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Και η άλλη είναι ο πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου.

Tony Jones: Πού νομίζετε, λοιπόν, αυτό το σκάνδαλο θα πάει, διότι περιλαμβάνει τώρα τόσο πολλές τρίτες χώρες; Υπάρχει Βρετανία, υπάρχει στη Γαλλία, υπάρχει η Γερμανία, τώρα Αυστραλία - όλες αυτές τις χώρες καλώντας σε πρεσβευτές τους, ζητώντας εξηγήσεις και, στην περίπτωση της Αυστραλίας, ηθική αυτουργία δική της έρευνα της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας του παρόντος.

Yossi Μέλμαν: Λοιπόν, αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι είναι ακόμα, όσον αφορά το Ισραήλ ανησυχεί, είναι ένα εύχρηστο κρίση, διότι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την αστυνομία του Ντουμπάι, είτε δεν έχει εφαρμογή σε ένα δικαστήριο, ή η διπλωματική σκηνή. Δεν υπάρχουν άμεσες συνδέσεις σύνδεση με το Ισραήλ ότι, τόσο το Ισραήλ εξακολουθεί να αρνηθεί ή να ισχυρίζονται ότι δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει.

Προφανώς, το Ισραήλ δεν ... δεν αποδίδει το ίδιο βάρος σε όλες τις πέντε έθνη που εμπλέκονται. Υπάρχουν πιο σημαντικά έθνη και λιγότερο σημαντικά εθνών στρατηγικά για το Ισραήλ. Υποθέτω ότι το Ισραήλ μπορεί να έχει προβλήματα από την Αυστραλιανή Κυβέρνηση, εάν ανακαλύψουν κάτι, ή από τη βρετανική κυβέρνηση, ότι θα ...

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μου ότι οι δύο κυβερνήσεις θα είναι λιγότερο ευνοϊκούς για το Ισραήλ ίσως από τη Γερμανία, τη Γαλλία. Και η Ιρλανδία δεν είναι γνωστός ως φίλος του Ισραήλ κατά παράδοση, έτσι ώστε το Ισραήλ να μην αποδίδει πολύ μεγάλη βαρύτητα στις σχέσεις με την Ιρλανδία. Αλλά με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ναι, αυτό είναι σοβαρό. Μπορεί να είναι σοβαρές.

Tony Jones: Εντάξει, θα πρέπει να το αφήσουμε εκεί, Yossi Μέλμαν. Σας ευχαριστούμε πολύ για την εκτίμησή σας για το τι συμβαίνει, και για την προσπάθεια να μας πάρουν με ορισμένες από τις περιπλοκές της ιστορίας αυτής και τις σχετικές εξελίξεις.

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ.

Yossi Μέλμαν: Σας ευχαριστώ. 

Βίντεο

Israeli journalist discusses killing of Hamas leader

Ισραηλινή δημοσιογράφος συζητά δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς

εδω το βιντεο!! Windows Media Ευρυζωνικών πατήστε !! εδώ!!Dial-up
ΚΡΑΧΤΗΣ
http://kraxtis-gr.blogspot.com/


ΤΟ ΠΡΩΤΥΠΟ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ

Israeli journalist discusses killing of Hamas leader

Australian Broadcasting Corporation
Broadcast: 25/02/2010
Reporter: Tony Jones
Yossi Melman, the intelligence and military affairs correspondent for the Haaretz newspaper in Israel, joins Lateline to discuss the embroilment of Australia in an alleged Israeli assassination.

Transcript

TONY JONES, PRESENTER: Now back to our top story, the revelation that Australian passports were used by some of the people involved in the assassination of a Hamas leader in Dubai.

A short time ago Yossi Melman, the intelligence and military-affairs correspondent for the Haartez newspaper, joined us from northern Israel.

Yossi Melman, thanks for joining us.

YOSSI MELMAN, HAARTEZ NEWSPAPER: Thank you.

TONY JONES: Is the Australian Government right to suspect that Israel has cynically used Australian passports to commit an assassination in Dubai?

YOSSI MELMAN: Well, the Australian Government is right to try to find out the truth about it, and they are right when they ask Israel to provide some explanations. But I am not sure that Israel actually, assuming the Mossad was behind the killing in Dubai, indeed violated Australian sovereignty or used, misused, Australian documents.

There are a lot of strange episodes in this story, which I think undermines the initial findings of the Dubai police. The recent development in which another 15 Israelis were involved in it, or suspected Mossad agents, carrying different passports, including Australian passports, is very dubious. You have to be, really, great believer in the futility and the stupidity of the Mossad in order to accept the allegations at the moment.

TONY JONES: Okay, I'll come back to that in a moment, but first of all, do you have any doubt at all that the assassination was a Mossad operation?

YOSSI MELMAN: Well, you know, the Israeli Government is very ... is very silent on this. They are neither denying nor confirming. But, yes, I believe that probably it carries the hallmarks of a Mossad operation. The basic fact that a Hamas operative, senior operative, someone who was posing a threat to the ... to Israel, was eliminated most probably by Mossad. Yes, this is true.

TONY JONES: One of the most extraordinary aspects of this, and you've just alluded to it, is the very large number of people alleged to have been carrying fake passports from Europe and now, indeed, three from Australia. I think you've estimated that as between 26 and 30, and you can't understand how so many could be involved.

YOSSI MELMAN: Exactly, Tony. This is one of the reasons why this story is getting a very strange turn. You really have to be stupid to believe that the Mossad is so reckless, so ... so idiotic that it would send 30 agents to kill one operative - basically, would risk almost a ... a full unit, one of its best units assigned for such a task, in order to eliminate that guy. And not only that, can you imagine that the Mossad would rescue or would send its agents, ordering them to leave Dubai to go to - by boat - to Iran? This is really stupid and that allegation is coming out of Dubai. And these ... among these guys were two people carrying Australian passports.

I don't think the Mossad would order its people to get out of Dubai by boat to Iran, and carrying Australian passports. Australian passports are not very welcome in Iran. The Iranis, the state police, they suspect western nationalities: Americans, British, and also Australians.

I mean, I would have imagined that maybe, as a rescue route, they would go to Iran as a last resort with, I don't know ... Ukrainian passports, Russian passports, which are more accepted in Iran. But Australian passports? That's why I think this story is getting ... is getting attributes which are more of a fantasy.

TONY JONES: Okay, so what do you think then is actually going on? Because the police in Dubai have actually produced Australian passports. One of ... the father of Joshua Bruce, one of the Australians whose passport was evidently used, says the photograph, the date of birth and the signature are all different to his son's.

But there was a passport, evidently. So what do you believe is happening here?

YOSSI MELMAN: Well, you know, nowadays, with Photoshops, with the internet, it's very easy to produce ... to produce these documents.

I didn't see the original. I assume that the Australian authorities would see eventually the original and can take notes. So I'm not sure. I don't know what is going on, but it's really, really strange, and this is not the mode of operations of the Mossad, to send 30 agents to steal identities of Israeli citizens.

As far as I know, the Mossad has never violated the rights of Israeli citizens. They may have violated other country's sovereignties, misused passports and tried to steal documents - genuine documents - from other countries. These things happened in the past. But they have never framed or incriminated Israelis and there are ... at the moment, we have 17 Israelis who are arguing, claiming that they suddenly find their names or their photos all over the world, in newspapers, and they have nothing to do with that operation.

TONY JONES: Well, I could offer a theory, because one obvious advantage of using the identities of people who are resident in Israel, but who have dual nationalities, is that their movements can be monitored so that you would certainly be able to rule out the possibility of them turning up at the same time in Dubai, as one of your agents on a false passport carrying their name. So that would be an advantage of using Israeli dual citizens.

YOSSI MELMAN: Yes, Tony, this is correct, but among them there are some Israelis that don't have dual nationalities. Among them there are Israelis that, either their names or photos were used on different passports. So this is getting very strange, and it contradicts what I just said.

As far as I know, the Mossad has never ... has never done it before against its own people. The Mossad needs to have the legitimacy and the trust of the people of Israel. Without it, you would have difficulties to operate. And what is attributed now, accused by the Dubai authorities that the Mossad did, is standing against that ... that effort to gain the trust of Israelis. And, therefore, I don't believe that it was done this way.

Although, yes, you are right, to know the movement of Israelis is easier than the movements of Americans, British or Australians or whoever. And not only that, I mean, you have to believe that the Mossad is so stupid, so ... is operating in such a futile way that it would link itself to such an operation, which was planned many, many months, maybe years, before, by having Israeli names and Israeli traces.

TONY JONES: No, that does sound very strange. But Mossad has done some pretty stupid things in the past for a supposedly brilliant and sophisticated organisation. For example, the bungled assassination attempt in Amman, Jordan, on Khaled Mashaal, another Hamas leader, which resulted in two agents carrying false Canadian passports having to run and hide in the Israeli embassy in the Jordanian capital.

YOSSI MELMAN: Well, operationally it was not stupid at all. Strategically, politically, it was stupid to act on the Jordanian soil when the King of Jordan, King Hussein, signed a peace treaty with Israel and had a strategic alliance with Israel. So the decision was stupid by the political level, but operationally there was nothing wrong in that operation.

Unfortunately, you win some, you lose some, and eventually the agents were arrested. So it wasn't a stupid operation. Here, what we see, is really attributes ... links which show, portray the Mossad in such a bad way that even if you think that the Mossad is an amateurish organisation, even the most amateurish organisation wouldn't do it the same way.

One shouldn't forget that, after all, I mean, if you judge it operationally, the operation succeeded. The target was eliminated; all the agents left the country. We are talking here and now guessing who was behind it, and whether it's true or not that they were carrying Australian or British or Irish passports. So I don't think that there is a lot of disinformation coming out of Dubai, and maybe from other countries as well, and we shouldn't swallow every word that is released in Dubai.

TONY JONES: Okay, one thing that has been reported is that the death was initially thought by the police in Dubai to be of natural causes. And I think it was 10 days before that decision was reversed, or at least it was reported that it was 10 days.

So how was it actually discovered that this was, in fact, an assassination?

YOSSI MELMAN: Well, you see, the fact that it took them 10 days to discover that he didn't die of natural causes shows that there is some sophistication behind that operation.

I don't know what really got their suspicions eventually, but obviously there were no marks on the body as initially reported, that he was tortured and he was handcuffed and so on. Probably someone suspected, and decided eventually to send his blood cells to a laboratory and they discovered in the laboratory traces of some sort of a strange agent - a poison or something like that - which led them eventually to the suspicion that he was murdered and not died of natural causes.

TONY JONES: Yossi, one ... the interesting thing about this is, while you don't believe a lot of the information, you do clearly believe it was a Mossad assassination or a Mossad hit. So, do assassinations like this, at this level, with this kind of operation, do they require cabinet approval? Do they require, for example, the approval of the Prime Minister of Israel?

YOSSI MELMAN: Yes. The Mossad is not a rogue operation. Most ... not most, all its high-risk operations need the approval of the Prime Minister, and eventually the cabinet, an inner cabinet - a special committee, cabinet committee, on security.

TONY JONES: So who will wear the consequences if this is, indeed, a bungled operation involving, you know, dozens, possibly, of Mossad agents whose identities have been exposed on camera and so on?

YOSSI MELMAN: Well, as I said, I don't think at that stage we can say it was a bungled operation. It was not a perfect operation because traces were left, suspicions are raised. But if it turns eventually that it was a failure then there are two ... mainly two persons to be blamed for it, to take the responsibility. One is the head of the Mossad, Meir Dagan, who is ending his eight-year term by the end of this year. And the other is the Prime Minister, Benjamin Netanyahu.

TONY JONES: So where do you think, then, this scandal will go, because it now involves so many third countries? There's Britain, there's France, there's Germany, now Australia - all these countries calling in their ambassadors, demanding explanations and, in the case of Australia, instigating its own Federal Police investigation of this.

YOSSI MELMAN: Well, at the moment, I think that it's still, as far as Israel is concerned, it's a manageable crisis because the evidence presented by the Dubai police either is not applicable in a court of law, or the diplomatic arena. There are no direct links tying Israel to that, so Israel can still deny or claim they don't know what is going on.

Obviously, Israel doesn't ... doesn't attribute the same weight to all the five nations that are involved. There are more important nations and less important nations strategically for Israel. I assume that Israel can have troubles from the Australian Government, if they discover something, or from the British Government, that they would...

There is no doubt in my mind that those two governments would be less soft on Israel than maybe Germany, France. And Ireland is not known as a friend of Israel traditionally, so Israel is not attaching too much weight to the relations with Ireland. But with Australia and the UK, yes, it's serious. It may be serious.

TONY JONES: OK, we'll have to leave it there, Yossi Melman. We thank you very much for your assessment of what is going on, and for trying to take us through some of the complexities of this story as it unfolds.

Thank you very much.

YOSSI MELMAN: Thank you.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: